Emzirme

Temel

Bebeğimi nasıl beslemeliyim?

Bebeğinizi, en az 1 yıl (12 ay) emzirmelisiniz. İlk 6 ay bebeğin ihtiyacı olan tek besin anne sütüdür. Bebek 4 ila 6 aylık olduğunda anne sütüne ek olarak diğer yiyecekleri yemeye başlar.

Emzirmenin hem size hem de bebeğinize birçok faydası vardır. Kısa bir süre emzirseniz bile yararı olacaktır.

Emzirmeye ne zaman başlayabilirim?

Emzirmeye doğum odasında başlanabilir. Doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede, ideal olarak ilk bir saat içinde emzirmeye başlamak en iyisidir. Ten tene temas bebeğinizin emmeyi öğrenmesini sağlar.

İlk birkaç gün kolostrum adı verilen çok az miktarda sarımsı süt üretilir. Kolostrum, yeni doğmuş bebeğin tüm gereksinimini karşılar. 2 veya 3 gün sonra süt üretimi artar. Sık emzirmek süt üretimini artırır.

Emzirirken bebeğimi nasıl tutmalıyım?

Bebeğinizi farklı pozisyonlarda emzirebilirsiniz. Sizin ve bebeğiniz için en iyi pozisyonu deneyerek bulabilirsiniz.

Emzirme Pozisyonu

Emzirme Pozisyonu

Emzirme pozisyonu

Yan yatar pozisyon, uzanırken de bebeğinizi emzirebilmenizi sağlar. Bu pozisyonu yalnızca sert bir yatakta yatarken kullanmalısınız. yumuşak yatak, kanepe veya yatar koltuk üzerinde uygulanmamalıdır. Emzirirken uyuyakalmanız bebeğiniz için güvenli değildir. Emzirme bittikten sonra bebeğinizi yanınızda uyutmamalı, bir beşiğe yatırmalısınız.

Memeyi tutmak ne demektir?

Tutma, meme ucu ve areolanın (meme ucunun etrafındaki koyu renkli deri) bebeğin ağzını doldurarak sıkı bir şekilde kapatması anlamına gelir. Bebeğiniz memeyi iyi tuttuğunda yeterince süt alır ve meme uçlarınız tahriş olmaz. Meme uçlarınızda bir çekiştirme hissedebilirsiniz. Ağrı veya tahriş hissederseniz, bebeğin ağzını göğsünüzden çekip tekrar kavramasını sağlamalısınız.

Memeyi tutma

Bebeğinizin memeyi iyi tuttuğunu nasıl anlarsınız? -Bebeğinizin ağzı mümkün olduğunca açık olmalıdır. -Alt dudak meme üzerinde dışa kıvrılmış olmalı -Çene memeye temas etmeli, burun çok yakın olmalıdır., -Yanaklar dolu olmalıdır. -Bebeğinizin dili alttan meme başı ile temasta olmalı ve emme boyunca öyle kalmalıdır. Emzirme süresince siz ve bebeğiniz rahat olmalısınız. Meme başında çekilme ve basınç hissedebilirsiniz. Ancak acı veya sızı hissetmemelisiniz.

Ne sıklıkla ne kadar süre emzirmeliyim?

Bebeğiniz her acıktığında emzirmelisiniz. Bir bebek aç olduğunu şu yollarla gösterebilir.

  • Uykudan uyanma
  • Memeyi arıyormuş gibi başlarını hareket ettirme
  • Ellerini, dudaklarını veya dilini emme

Bebeğin emmesi farklı sıklık ve farklı sürelerde olabilir. Örneğin, bazı bebekler beslenmeyi 5 dakikada bitirirken, bazıları 20 dakika veya daha uzun sürebilir. Yeni doğan bebekler her gün yaklaşık 8 ila 12 kez beslenirler.

Bebeğin tüm sütü boşaltabilmesi için en azından bir memeyi tam olarak emmelidir. Belki diğer memeyi de emmek isteyebilir. Bir dahaki sefere emzirdiğinizde, bebeğinizin en son hangi memeden başladığını hatırlamaya çalışın ve diğer memeden başlayın. Her seferinde başladığınız tarafı değiştirmek, her iki memenin de bolca süt üretmesini sağlar.

Bebeğimin yeterince anne sütü alıp almadığını nasıl anlarım?

Bebeğinizin yeterince anne sütü alıp almadığını şu yollarla anlayabilirsiniz:

  • Bezlerini kontrol etme. Doğumdan sonraki 4. veya 5. günde bebeğiniz günde en az 4 veya 5 bezini ıslatmalıdır.
  • Kaka yapmasını kontrol etme. Doğumdan sonraki 4. günde bebeklerin günde 4 veya daha fazla kaka yapması yapması gerekir. 5. günde, kaka sarı olmalıdır.
  • Kilo almasını kontrol etme. Bebeğiniz yeterli besleniyorsa yeterince kilo almalıdır.

Bebeğimin başka bir yiyecek veya içeceğe ihtiyacı var mı?

İlk 6 ayda bebeğinizin sadece anne sütüne ihtiyacı vardır. Yeterince emzirseniz de bebeğinizin ekstra D vitamini alması gerekir. Bebeğinize bir damlalık ile D vitamini verebilirsiniz. D vitamini, güçlü kemikler için önemlidir.

Bebek 4 ila 6 aylıkken başka şeyler de yemeye ve içmeye başlayabilir. Bebeğiniz ek gıdalara başladıktan sonra da emzirmeye devam edebilirsiniz.

Emzirme döneminde ne gibi sorunlar olabilir?

Emzirme sırasında şunlar olabilir:

  • Şişmiş, sert ve ağrılı göğüsler
  • Ağrılı veya çatlamış meme uçları
  • Meme veya meme ucu enfeksiyonları
  • Kırmızı ve ağrılı meme kitlelerine neden olabilen tıkalı süt kanalları

Emzirme sorunları nasıl tedavi edilir?

Farklı emzirme sorunları farklı şekillerde tedavi edilir. Örneğin, şişmiş, sert ve ağrılı göğüsleriniz varsa, şunları yapabilirsiniz:

  • Sütü boşaltmak için elle veya pompa ile sağmalısınız.
  • Ağrıyı hafifletmek etmek için buz torbası veya ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.
  • Sütün kolay boşalması için ılık duş alarak ve biraz sütün dışarı boşalmasını sağlayın.
Elle Sağma

Elinizi C harfi şeklinde memeye oturtun. Baş parmağınızı memeyi sağar gibi ileri geri hareket ettirin. Baş parmağınız ve diğer parmaklarınızı yuvarlar gibi hareket ettirin. Süt meme başından dışarı gelecektir. Elinizi tüm memede dolaştırarak bunu farklı kısımlar için tekrarlayın.

Hemen hemen tüm emzirme sorunları tedavi edilebilir.

Muayene olmalı mıyım?

Aşağıdaki durumlarda muayene olmalısınız:

  • İyileşmeyen tıkalı bir süt kanalı
  • Ateş ve memede sert, kırmızı ve şiş bir bölge
  • Meme uçlarından kan gelmesi
  • Bütün emzirme boyunca süren ağrı

Emzirirken beslenme şeklimi değiştirmem gerekir mi?

Sağlıklı beslenmeli ve bol sıvı tüketmelisiniz. Emzirmek, kilo vermenize yardımcı olabilir. Kısıtlayıcı bir diyetiniz varsa, örneğin et veya hayvansal ürünlerden uzak duruyorsanız, gıda takviyesi kullanmanız gerekebilir. İhtiyacınız olan besinleri aldığınızdan emin olmak için emzirirken demir veya bazı vitaminleri almanız önerilebilir.

Alkol içmek istiyorsanız, sadece 1 kadeh şarapta bulunan miktarda alkol içeren bir içki içmenizi içebilirsiniz. İçki içtikten sonra emzirmek için 2 saat beklemeniz uygun olur.

Emzirirken ilaçlarımı almaya devam edebilir miyim?

Emzirirken bazı ilaçların alınması güvenli değildir. Çoğu durumda, ihtiyacınız olan ilaçları almaya devam etmeniz veya farklı ilaçlara geçmeniz mümkündür. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, emzirme döneminde bu ilaçların güvenli olduğundan emin olmalısınız.

Uyuşturucular emzirme döneminde bebek için zararlıdır. Bebeklerde sorunlara yol açabilir.

Emzirmeyi ne zaman bırakmalıyım?

Mümkünse, bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar emzirmeye devam etmek iyi bir fikirdir. Ancak emzirmeyi farklı nedenlerle bırakmak isteyebilirsiniz.

Bırakmaya karar verdiğinizde, bunu kademeli olarak yapmalısınız. 2 ila 5 günde bir beslemeyi bırakabilir ve her beslemede daha kısa süre emzirebilirsiniz. Bu, vücudunuzun alışmasını kolaylaştıracaktır. Bebeğinize de alışması için zaman tanıyacaktır.

UpToDate

Posted in: