Yenidoğan Yoğun Bakım

Temel

YYB nedir?

Yenidoğan yoğun bakım (neonatal intensive care unit – NICU) YYB olarak kısaltılır. YYB’da hasta veya erken doğmuş bebeklere bakılır.

Bebekler YYB’a neden alınır?

  • Hasta veya prematüre doğmuş bebekler
  • Doğum sürecinde enfeksiyon veya nefes almada zorluk gibi sorunlar yaşayan bebekler
  • Doğumdan kısa süre sonra ortaya çıkan sarılık, kalp, akciğerler veya bağırsaklarla ilgili sorunları olan bebekler

Bebeğime YYB’da kim bakacak?

YYB’da çalışan doktor ve hemşireler, hasta ve prematüre yenidoğanların bakımı için özel olarak eğitilmiştir.

  • Neonatolog. Sorumlu doktordur. Neonatologlar yenidoğan tıbbı konusunda eğitimli çocuk hekimleridir.
  • Hemşireler. Bebeğinize bakmak için bir veya daha fazla hemşire olacaktır.
  • Solunum terapisti. Bebeklerin nefes almasına yardımcı olan tedavi verir.
  • Bir beslenme uzmanı. Yenidoğanın beslenme ihtiyaçlarını karşılar.
  • Uzmanlar. Bunlar, beyin veya kalp gibi belirli organlarla ilgili sorunları tedavi etmek için özelleşmiş doktorlardır.

YYB’da neler oluyor?

Öncelikle, bebeğiniz özel bir yatağa yerleştirilir:

  • Bir kuvöz. Bebeğinizi güvende ve sıcak tutan şeffaf plastikle çevrelenmiş bir yataktır.
  • Bir ısıtıcı. Baş üstü ısıtıcılı açık yataktır.

Sonrasında:

  • İzlem. Bebeği dikkatle izlenir. Bebeğinizi televizyona benzer bir ekrana bağlayan kablolar görebilirsiniz. Bu teller deriye flasterle yapıştırılır ve bebeğe acı vermez. Ekranda bebeğin sıcaklık, nabız, solunum hızı ve kan basıncı gibi yaşamsal belirtileri takip edilir.
  • Testler. YYB’da, bebeğinize kan testleri, idrar testleri, röntgen veya ultrason gibi testler yapılır.
  • İlaçlar. YYB’daki çoğu bebek antibiyotikler, kalbin veya akciğerlerin çalışmasına yardımcı olan ilaçlar gibi ilaçlar alır. İlaç vermek için bebeğinize damar yolu açılır.
  • Diğer tedaviler. Bebeğinizin YYB’da bulunma nedenine bağlı olarak, başka tedaviler de gerekebilir. Sarılığı olan bebekler fototerapiye alınır. Nefes almakta güçlük çeken bebekler, solunum cihazına bağlanabilir.

Bebeğimi YYB’da ziyaret edebilecek miyim?

Bebeğiniz YYB’dayken onunla zaman geçirebilirsiniz.

Bazı durumlarda, bebeğinizi kucağınıza alabilir, ten tene temas edebilirsiniz. Bu, bebeğinizle bağ kurmanız ve onu rahatlatmanızı sağlar.

Bebeğiniz çok hasta veya çok erken doğmuşsa onu tutmanız mümkün olmayabilir. Ancak yine de bebeğinizin elini tutabilir, başını okşayabilirsiniz. Bebeğinize hiç dokunamasanız bile, onunla konuşabilir, şarkı söyleyebilirsiniz.

Diğer aile üyeleri de bebeği YYB’da ziyaret edebilir. Ancak ne zaman ziyaret edebilecekleri ve ellerini yıkamak, hastane önlükleri veya maske giymek gibi ne yapmaları gerektiği konusunda kurallar olabilir. Prematüre veya hasta bir yenidoğana zarar verebilecek mikropları taşıma olasılıkları daha yüksek olduğundan, çocukların ziyaret etmesine izin verilmeyebilir.

Bebeğim YYB’da nasıl beslenir?

Bebeğinizin ne kadar hasta olduğu veya ne kadar erken olduğuna bağlı olarak farklı beslenme yöntemleri uygulanır. Bebeğiniz sizden anne sütü emebilir, biberondan anne sütü veya mama içebilir. Bazı durumlarda bebeğinize bir beslenme tüpü takılabilir. Besleme tüpü, bebeğin ağız veya burnundan takılan, mideye giren küçük bir tüptür. Anne sütü veya mama bebeğe tüpten verilir. Besleme tüpünden bile beslenemeyecek kadar hasta olan bebekler damar yoluyla beslenir.

Bebeğiniz memeyi ememiyorsa, süt pompası kullanabilirsiniz. Süt pompası, göğüslerden süt sağmaya yarayan bir cihazdır. Süt daha sonra bir biberon veya bir besleme tüpü ile bebeğe verilir. Bebeğiniz henüz süt alamıyorsa, anne sütünüz saklanabilir ve daha sonra bebeğinize verilebilir.

Bebeğimi ne zaman eve getirebilirim?

Bebeğinizin durumuna bağlıdır. Bazen bebeğin YYB’da yalnızca birkaç gün kalması yeterlidir. Çok hasta veya prematüre bebeklerin haftalarca hatta aylarca kalması gerekebilir.

Bebeğim YYB’dayken nasıl destek alabilirim?

Bebeğinizin YYB’da olması zor ve stresli olabilir. Akraba ve arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz.

UpToDate

Posted in: