Düşük

Temel

Düşük nedir?

Düşük, gebeliğin 20 haftadan önce sona ermesidir. Normal bir hamilelik yaklaşık 40 hafta sürer. Rahim, vücudunuzun bebeğin büyüdüğü kısımdır. Rahminizde büyüyen bir bebeğe fetus denir.

Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Düşük. hamilelik kaybı olarak da adlandırılır.

Neden düşük olur?

Düşüğün pek çok nedeni olabilir:

  • Genetik sorunlar nedeniyle bebeğin gelişimi durabilir
  • Anne adayında kontrolsüz diyabet veya rahimde şekil bozukluğu gibi sorunlar

Düşük belirtileri nelerdir?

En sık görülen belirtiler vajinal kanama, karın ağrısı ve kramplardır. Gebelik sırasında vajinal kanama önemli bir belirtidir. Gecikmiş bir kanamada gebe olduğunuza emin değilseniz evde gebelik testi yapabilirsiniz.

Hamileyseniz bazı durumlarda muayene olmanız şarttır:

  • 37.8°C veya üzerinde ateşiniz varsa
  • Vajinadan pıhtı gibi dağılmayan bir şey düşmüşse
  • Vajinadan kötü kokulu akıntı varsa

1 ila 2 saat içinde pedi ıslatan şiddetli bir kanamanız varsa en kısa sürede muayene olmalısınız.

Bu belirtiler her zaman düşük yaptığınız anlamına gelmez.

Yapmam gereken testler var mı?

Pelvik muayene ile düşük yapıp yapmadığınız belirlenir. Ultrason ile fetüse bakılıp kalp atışı olup olmadığı kontrol edilir. Fetüsün kalp atışı varsa, düşük yapmadığınız söylenebilir. Gebelik görülemediğinde birkaç gün ara ile kanda gebelik testi yapılabilir.

Kan grubunuz negatif ise (örneğin, O negatif), gelecekteki gebeliklerde sorun olmasını önlemek için kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Kan grubunuzu bilmiyorsanız, kan grubunuza bakılır.

Düşük nasıl tedavi edilir?

Başlamış bir düşüğü durdurmak mümkün değildir. Düşük yaptıysanız, fetüsün ve rahminizdeki kalıntıların tamamen boşalması gerekir:

  • Tamamen düşük olabilir.
  • Kalıntıların ilaçla atılması sağlanabilir.
  • Kalıntılar kürtajla boşaltılabilir.

Bunlardan hangisini seçeceğiniz size kalmıştır. Beklemeyi ve olayların doğal olarak olmasını tercih edebilirsiniz. Ne kadar süreceği konusunda daha fikre sahip olmadığınız için kürtajla temizlenmesini de seçebilirsiniz.

Düşüğü önleyebilir miyim?

Düşük yapmayacağınızı garanti etmenin bir yolu yoktur. Ancak sigara, alkol, kokain ve karnınıza darbe almaktan kaçınarak riski azaltabilirsiniz. Ateşin ve enfeksiyonlar düşük riskini artırır. Bu nedenle enfeksiyonlardan kaçınmalısınız.

Hamilelik sırasında fetüsü kontrol etmek için yapılabilecek bazı girişimsel testler, düşüğe neden olabilir. Bazı ilaçlar veya tedaviler de fetüs için zararlı olabilir. Herhangi bir ilaç (bitkisel, reçetesiz veya reçeteli) almadan, tıbbi tedavi veya röntgen çekilmeden önce gebe olduğunuzu bildirin.

Geçmişte düşük yaptıysanız ve tekrar hamile kalmak istiyorsanız, bir sonraki hamileliğinizden önce ve hamilelik sırasında vitamin ve düşük doz aspirin almanız gerekebilir. Bu ilaçlar, tekrar düşük yapma riskinizi azaltabilir. Aspirin, geçmişte düşük veya doğum yapmamış kişiler için önerilmez. Gerekmedikçe aspirin veya başka ilaçlar almayın.

Düşükten sonra ne yapmalıyım?

Düşük yaptıktan sonra 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girmemeli veya vajinanıza herhangi bir şey koymamalısınız. Düşük yaptıktan 20 gün sonra doğum kontrolüne başlamalısınız.

Düşükten sonra üzgün veya endişeli hissetmek veya başka duygulara sahip olmak normaldir. Eğer zorlanıyorsanız veya depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, destek almalısınız. Yardımcı olabilecek tedaviler ve başa çıkma stratejileri vardır.

Düşük yaptıktan sonra normal bir hamilelik yaşayabilir miyim?

Düşük yapan çoğu insan sağlıklı gebelikler yaşayabilir. Yine de, düşük yapmış olanlarda tekrar düşük riski biraz yükselir.

Kendinizi hazır hissettiğiniz anda korunmayı bırakmak güvenlidir. 3 veya daha fazla düşük yapmışsanız, nedenini anlamak için bazı testler yapılır.

UpToDate

Posted in: