Yaygın Emzirme Sorunları

Ayrıntılı

Anne sütü tüm bebekler için en uygun besin kaynağıdır. Miadında doğan bir bebeğin beslenme ihtiyaçlarının tamamını, genellikle ek gıdaların eklendiği altı aylık olana kadar karşılar. Emzirmenin sağlığa birçok faydası vardır.

Bebekler en az altı ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Ancak pek çok anne emzirmeye bu süreden önce son verir. Çoğu zaman, bunun neden sık rastlanan emzirme sorunlarıdır. Neyse ki, rehberlik ve desteğin yanı sıra gerektiğinde uygun tıbbi tedavi ile bu engellerin üstesinden gelmek ve emzirmeye uzun süre devam etmek mümkündür.

Bu sayfada, emzirme ile ilgili yaygın sorunlar ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı tartışılmaktadır.

Yetersiz Süt Alımı

Bebeğiniz iyi kilo almıyorsa veya dehidrasyon belirtileri varsa, yeterince süt almıyor olabilir. Bu, emzirmeden vazgeçmek için bir neden değildir. Çünkü, nedeni bulunarak ve emzirme problemlerini çözerek sorun ortadan kaldırılabilir.

Yetersiz alım belirtileri. Bir bebeğin yeterli süt alıp almadığı, aşağıdakilere dayanarak belirlenir:

  • Günlük besleme seansı sayısı. Zamanında doğan bebekler, yaşamlarının ilk haftasında, 24 saat içinde 8 ila 12 kez emerler. Doğumdan dört hafta sonra bebekler günde yedi ila dokuz kez beslenir.
  • Bebeğin yaptığı idrar ve dışkı miktarı. Yeterince süt alan bebekler yaşamının beşinci gününde, günde altı ila sekiz kez idrara çıkar ve günde üç veya daha fazla kaka yapar. Sütünüz yeterliyse, bebeğinizin dışkısı soluk sarı görünmelidir.
  • Bebeğin ağırlığı. Zamanında doğan bebekler, yaşamlarının ilk üç ila beş gününde doğum ağırlıklarının ortalama yüzde 7’sini kaybederler. Genellikle bir ila iki hafta içinde doğum ağırlıklarına geri dönerler. 3 ila 5. gün sütünüz geldikten sonra, bebeğiniz kilo vermeye devam etmemelidir. Bir bebek kilosunun yüzde 10’unu kaybetti veya beklendiği zaman doğum kilosuna geri dönemediyse, neden ve çözümler araştırılmalıdır.

Bebeğiniz bazen daha sık acıkır. Bebeğiniz iyi beslendiği, bol miktarda ıslak ve kirli bezi olduğu ve kilo aldığı sürece, büyük olasılıkla sadece büyüme atağı geçiriyordur. Sık sık emzirmeye devam ederseniz, göğüsleriniz bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla süt üretmeye başlayacaktır.

Yetersiz alımın nedenleri. Yetersiz süt alımı; yetersiz süt üretimi, bebeğin yetersiz süt emmesi veya bu faktörlerin kombinasyonu ile ortaya çıkar.

  • Yetersiz süt üretimi. Yetersiz süt üretiminin yaygın bir nedeni, yeterince sık emzirmemek (veya sağmamaktır). Sık emzirme (veya sağma), göğüsleri daha fazla süt üretmesi için uyarır. Bebek uykulu olduğundan, annesinden çok fazla ayrıldığından veya mamayla beslendiğinden (ki bu onları daha az acıktırdığından) yeterince sık emmeyebilir.
    Yetersiz süt üretiminin daha nadir nedenleri arasında hamilelik sırasında süt üreten dokunun (glandüler doku) yetersiz gelişimi, önceki meme küçültme ameliyatı veya radyoterapi, hormonal dengesizlik veya süt üretimini engelleyen bazı ilaçlar bulunur. Göğüs büyütme ameliyatı (meme implantları) genellikle süt üretimini etkilemez.
  • Yetersiz boşaltma. Bazen bebek, süt miktarı yeterli olsa bile sütü memeden almakta zorlanır. Bunun nedeni memeyi etkili bir şekilde tutamama ve iyi emememe olabilir. Bu tür bir sorun, prematüre veya hafif prematüre (geç prematüre) bebeklerde daha sık görülür. Bazen bebek, Down sendromu veya dil bağı (ankyloglossia) gibi tıbbi bir sorun nedeniyle iyi beslenmez.

Süt Salgılama

Yetersiz boşaltmada ne yapılabilir?

  • Değerlendirme. Bebeğinizde yetersiz süt alımı belirtileri varsa, şunlar değerlendirilir:
    • Anne veya bebeğin sağlık sorunlarının yanı sıra alınan ilaçlar ve ilgili tıbbi geçmişi gözden geçirilir (örneğin, geçmişte meme ameliyatı veya radyoterapi geçirip geçirmediğiniz)
    • Göğüslerinizin muayenesi (dolgunluk, şekil ve meme uçlarının durumu)
    • Bebeğin ağız anormallikleri, dehidrasyon belirtileri veya altta yatan bir tıbbi sorun için muayene edilmesi
    • Emzirmenin gözlemlenmesi
  • Yönetim. Çoğu durumda süt alımı, rahat pozisyonlar ve bebeğin doğru şekilde kavramasına yardımcı olarak en iyi emzirme teknikleri kullanılarak iyileştirilebilir. Dijital bir bebek tartınız varsa, bebeğinizin kilosunu daha sık kontrol etmelisiniz.

Emzirme Pozisyonu

Emzirme Pozisyonu

Emzirme pozisyonu

Yan yatar pozisyon, uzanırken de bebeğinizi emzirebilmenizi sağlar. Bu pozisyonu yalnızca sert bir yatakta yatarken kullanmalısınız. yumuşak yatak, kanepe veya yatar koltuk üzerinde uygulanmamalıdır. Emzirirken uyuyakalmanız bebeğiniz için güvenli değildir. Emzirme bittikten sonra bebeğinizi yanınızda uyutmamalı, bir beşiğe yatırmalısınız.

Memeyi tutma

Bebeğinizin memeyi iyi tuttuğunu nasıl anlarsınız? -Bebeğinizin ağzı mümkün olduğunca açık olmalıdır. -Alt dudak meme üzerinde dışa kıvrılmış olmalı -Çene memeye temas etmeli, burun çok yakın olmalıdır., -Yanaklar dolu olmalıdır. -Bebeğinizin dili alttan meme başı ile temasta olmalı ve emme boyunca öyle kalmalıdır. Emzirme süresince siz ve bebeğiniz rahat olmalısınız. Meme başında çekilme ve basınç hissedebilirsiniz. Ancak acı veya sızı hissetmemelisiniz.

Stresli durumlar (süt bezlerinden süt kanallarına süt salınan sütün boşalmasını engelleyebilir. Bu, bebeğin süt çekmesini zorlaştırır. Sakin ve rahat kalmak sütünüzün akışına yardımcı olacaktır.

Bazen, bir bebeğin yeterince beslendiğinden emin olmak için mama veya sağılmış anne sütü takviyesine ihtiyacı olabilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, süt üretiminizi artırmak ve bebeğin etkili bir şekilde beslenmesine yardımcı olmak için bu takviyeler küçük ve geçici olmalıdır. Mümkünse ek mama; biberon ve yapay emzik yerine şırınga, bardak, kaşık veya memede ek emzirme sistemi ile verilmelidir. Bu sayede bebeğinizde emme kargaşası olmaz.

Galaktagog (veya laktagog) adı verilen bazı ilaçların süt üretimini artırdığı iddia edilir. Ancak bu ilaçların gerçekten işe yarayıp yaramadığı ve emzirilen bebek için güvenli olup olmadığı belirsizdir. Süt tedarikini iyileştirmeye yönelik bitkisel takviyeler de güvenlik veya etkinlik açısından iyi değerlendirilmemiştir.

Meme Ağrısı

Emzirme sırasında ağrının bir çok nedeni olabilir. Bu sorunların çoğu giderilebilir ve emzirmeye devam edebilirsiniz.

Ağrınızın nedenini belirlemek için:

  • Ağrınız ne zaman başladı, neyle artıyor, herhangi bir cilt belirtisi de dahil sağlık sorunları.
  • Meme uçları ve göğüslerinizde yara, enfeksiyon, cilt sorunları veya tıkanıklık belirtileri
  • Bebekte, ankiloglossi (dil bağı) ve diğer ağız anormallikleri gibi emzirmede zorluk
  • Bebeğin etkili bir şekilde memeyi tutup tutmadığını görmek için emzirmeniz gözlemlenir. Bebek düzgün bir şekilde memeyi tutmazsa, bu meme ucunu yaralayabilir ve ayrıca memenin boşalmasını önleyebilir. Bu da, tıkanıklığa, tıkalı kanalları ve meme enfeksiyonlarına yol açabilir.

Meme başı veya meme ağrısının ana nedenleri aşağıda açıklanmıştır.

Meme ucu ağrısı. Meme uçlarında ağrı, emziren annelerin en yaygın şikayetlerinden biridir. Meme ucu yaralanmasına bağlı ağrı, normalde hamilelik sırasında artan ve doğumdan yaklaşık dört gün sonra zirveye ulaşan meme ucu hassasiyetinden ayırt edilmelidir.

Normal meme ucu hassasiyeti ile meme ucu yaralanmasının neden olduğu ağrı arasındaki farkı, ne zaman meydana geldiğine ve zaman içinde nasıl değiştiğine bağlı olarak genellikle anlayabilirsiniz. Normal hassasiyet, genellikle bebek emmeye başladıktan 30 saniye sonra azalır. Doğumdan sonraki dördüncü günde azalır ve bebek yaklaşık bir haftalık olduğunda tamamen düzelir. Zedelenmeye bağlı meme başı ağrısı ise emme başladıktan sonra devam eder veya kötüleşir. Doğumdan sonraki ilk haftadan sonra devam eden şiddetli ağrının meme ucu yaralanmasına bağlı olması daha olasıdır.

  • Normal meme ucu hassasiyeti. Normal meme ucu hassasiyetiyle ilgili bir rahatsızlığınız varsa, bu duyarlılığın genellikle emzirmenin ilk birkaç emmesinden sonra kaybolduğunu ve emzirmenin ilk veya iki haftasından sonra durduğunu unutmayın. Sütün boşalmasının iğnelenme hissi, emzirmenin ilk haftalarında geçer. Gerekirse, rahatsızlığınızı hafifletmek için asetaminofen veya ibuprofen alabilirsiniz.
  • Meme ucu yaralanması. Meme ucu yaralanması genellikle yanlış emzirme tekniğinden, özellikle de yetersiz emzirmeden kaynaklanır. Yaranın neden olduğu ağrıyı daha da kötüleştirebilecek diğer faktörler arasında göğüs pedlerinin aşırı kullanımı (sızan sütü emmek için sutyene yerleştirilen pedler, cildi nemli tutabilir), tahriş edici olabilecek ürünlerin kullanımı ve büyük bir bebek tarafından ısırılması sayılabilir.

Meme ucu yaralanmasını önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Bebeği doğru şekilde kavrayabilmesi için bebeğinizi doğru pozisyonda tutmalısınız. Emzirirken ağrı hissederseniz, bebeğin ağzını meme ucundan serbest bırakın ve ardından doğru şekilde emmesine yardımcı olun.
  • Beslendikten sonra meme uçlarınızı kuru tutmaya çalışın ve havayla kurumasını bekleyin.
  • Göğüslerinize sert sabun veya temizleyiciler kullanmayın.
  • Plastik arkası olan göğüs pedlerini kullanmaktan kaçının.
  • Bebeğinizin ağzında herhangi bir anormallik varsa, en kısa zamanda müdahale edilmesini sağlayın. Örneğin, bebeğinizin dil bağı varsa, bunu düzeltmek için yapılacak bir ameliyat bebeğin doğru şekilde kavramasını kolaylaştırabilir.
  • Bebeğiniz sizi ısırıyorsa, beslerken ağzı açık olacak şekilde konumlandırın. Bu ısırmayı zorlaştıracaktır. Ayrıca, sizi ısırdığında parmağınızı meme ucunuzla bebeğin ağzı arasına sokun ve sertçe hayır deyin. Ardından bebeği memeden uzaklaştırıp güvenli bir yere koyun. Bebek memeyi ısırmamayı öğrenecek.

Meme uçlarınız zaten yaralanmışsa iyileşmeyi hızlandırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Emzirmeye her zaman yaralanma olmayan meme ile başlayınız.
  • Meme uçlarınız çatlamış ise üzerine sağılmış anne sütü veya lanolin gibi bir merhem (alerjiniz yoksa) sürüp, yapışmaz bir ped ile kapatabilirsiniz. Bu, meme ucunun yaralı kısmının sutyeninize yapışmasını önleyecektir. Meme ucunuzun enfekte veya kızarık ise muayene olmalısınız.
  • Soğuk veya sıcak kompres kullanın. Buzdan kaçının.
  • Beslemeden önce asetaminofen veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici alın.
  • Meme başı ağrısı bebeğinizin göğüslerinizi boşaltmasını engelliyorsa, göğüslerinizi pompa veya el ile boşaltmalısınız. Bu, meme uçlarınıza iyileşme ve tıkanmayı önleme şansı verecektir. Sağdığınız sütü bebeğinizi beslemek için kullanın.
  • E vitamini yağını meme uçlarına sürmeyin. Yüksek seviyelerde, bebeğiniz için toksik olabilir.

Meme ucu egzaması. Bazı kişilerde meme başı bölgesinde egzama (dermatit) olabilir. Egzema; kaşıntı veya yanmaya ve kırmızı, pullu bir kızarıklığa neden olur. Vücudun başka yerinde egzama olan kişilerde daha sık görülür. Meme başı egzamasına neden olabilecek diğer şeyler, tahriş edici sabun veya kokular ve göğüs pedlerinin aşırı kullanılmasıdır. Bazen, lanolin gibi kremlere veya bebeğinizin emzirmeden önce yediği yiyeceklere karşı alerjik bir reaksiyondan kaynaklanabilir.

Meme Başında Egzema

Fotoğrafta meme renkli alanında egzema görülmektedir. Egzema durumunda genellikle kaşıntı, yanma, kırmızı pullanma gözlenir. Başlangıçta döküntülerden kanama olabilir. İlerledikçe meme cildi kuru, kalınlaşmış ve pullanmalı bir görünüm alır. Bu sorun, vücudunun diğer bölgelerinde de egzema veya dermatit olan kişilerde daha sık gözlenir. Bazen sabun, parfüm, lanolin veya diğer kremlere karşı allerji de egzemayı tetikleyebilir.

Meme uçlarınızda kızarıklık varsa, muayene olmalısınız. Egzamadan mı yoksa başka bir cilt rahatsızlığından mı kaynaklandığına karar vermek gerekir. Sorun egzama ise, sıcak duşlardan ve tahriş edici maddelerden (sabunlar veya kokular) kaçınarak ve yukarıda tarif edildiği gibi meme uçlarınızı kuru tutarak iyileşebilir. Meme uçlarınıza steroid içeren bir krem ​​sürmenizi gerekebilir. Reçeteli bir krem ​​kullanıyorsanız, emzirmeye devam edebilirsiniz ancak her emzirmeden önce görünen kremi nazikçe silmelisiniz.

Meme başı vazokonstriksiyonu. Meme başı vazokonstriksiyonu, meme ucundaki kan damarlarının sıkılaşması ve yeterli kan dılaşımına izin vermemesidir. Vazokonstrüksiyon olan kişilerde meme uçlarında soğuğa, emzirmeye veya yaralanmaya tepki olarak ağrı, yanma veya uyuşma olabilir. Meme uçlarında kan dolaşımı başlayınca beyaz veya maviye ve ardından pembeye dönebilir.

Meme başı vazokonstriksiyonunu meme başı ağrısının diğer nedenlerinden biridir. Soğuk ile tetiklenebilir.

Meme ucundaki vazokonstriksiyonu önlemek için tüm vücudunuzu sıcak tutmaya çalışın ve kalın giyinin. Ayrıca mümkünse ılık ortamlarda emzirmeye çalışın. Sorunu daha da kötüleştirebilecekleri için nikotin ve kafeinden kaçınmalısınız.

Angorjman. Angorjman, göğüslerin çok fazla sütle dolmasıdır. Göğsünüz dolgun  ağrılı ve hassastır. Tıkanma, bebeğin memeyi boşaltmasına engel olur. Boşalmaması nedeniyle tıkanma daha da kötüleşir.

Tıkanmayı önlemek ve bununla başa çıkmak için yapabileceğiniz şeyler:

  • Bebeği memeye doğru şekilde tutturmalısınız.
  • Eğer tıkanıklık bebeğinizin emmesini zorlaştırıyorsa, areolayı yumuşatmak ve bebeğin kavramasını kolaylaştırmak için her beslenmeden önce elle az miktarda süt sağın. Bunu yapmak için başparmağınızı ve işaret parmaklarınızı areolanızın arkasına yerleştirin ve ardından ritmik bir şekilde meme ucuna doğru sıkıştırın. Emzirirken süt akışını kolaylaştırmak için elle sağabilirsiniz.
  • Emzirmeden önce göğsünüzü yumuşatmak için süt pompası ile sağabilirsiniz, ancak bunu çok fazla yapmamaya özen gösterin. Pompayı çok fazla kullanmak göğsünüzü daha fazla süt üretmesi için uyaracak ve bu da tıkanıklığı daha da kötüleştirecektir.
  • Beslenmeden önce ılık kompres uygulayın veya ılık bir duş alın. Bu, boşalmayı kolaylaştırabilir.
  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici alın.
Elle Sağma

Elinizi C harfi şeklinde memeye oturtun. Baş parmağınızı memeyi sağar gibi ileri geri hareket ettirin. Baş parmağınız ve diğer parmaklarınızı yuvarlar gibi hareket ettirin. Süt meme başından dışarı gelecektir. Elinizi tüm memede dolaştırarak bunu farklı kısımlar için tekrarlayın.

Tıkalı kanallar. Tıkalı bir süt kanalı, memede hassas veya ağrılı bir kitle oluşmasına neden olabilir. Meme ucunun kendisi tıkalıysa meme ucunda beyaz bir nokta veya “kabarcık” oluşabilir.

Süt Kabarcığı

Süt kabarcığı, süt veren kadınların meme başında süt kanalını tıkayan sütün görüntüsüdür. Meme başının hemen yanında yer alan beyaz bir nokta gibidir ve hassastır. Eğer kanalın daha derin bir yeri tıkanmışsa beyaz nokta görülmez ama memenin bir bölgesinde ağrılı sert şişlik hissedilir. Eğer süt kanallarında tıkanıklık varsa bebeğinize memeyi doğru tutturarak uzun süre ve sık sık emzirmeli, memeyi tamamen boşaltmaya çalışmalısınız. Memeye yapacağınız yumuşak masaj ile tıkacı ilerleterek tıkanıklığı açabilirsiniz. Belirtiler 2 gün içinde düzelmiyorsa mutlaka muayene olmalısınız.

Tıkanmış bir süt kanalına yol açabilecek şeyler arasında kötü beslenme tekniği, dar giysiler, uygun olmayan bir sutyen giymek, beslemede ani azalma, tıkanıklık ve enfeksiyonlar sayılabilir.

Tıkalı bir kanalı önlemek ve bununla başa çıkmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Bebeği doğru şekilde kavrayabilmesi için bebeğinizi nasıl konumlandıracağınızı öğrenin. Emzirme sırasında memenin her yerinin boşalması için pozisyonunuzu değiştirdiğinizden emin olun. Bebeği, çenesi tıkalı alana yakın olacak şekilde konumlandırmayı deneyebilirsiniz, çünkü bu konumlandırma o bölgeyi en iyi şekilde boşaltmaya yardımcı olabilir. Drenajı iyileştirmek için beslemeden sonra pompa veya elle sağmayı da deneyebilirsiniz. Emzirmeyi bırakmayın, çünkü bu kanamaya neden olabilir ve sorunu daha da kötüleştirebilir.
  • Sıcak kompresler kullanmayı veya ılık bir duş almayı deneyin ve ardından tıkanıklığı meme ucuna doğru ilerletmek için göğsünüzün dış kısmından meme ucuna doğru elle masaj yapın.
  • Asetaminofen veya ibuprofen ibi hafif bir ağrı kesici alın.
  • İki gün içinde tıkanıklığınız düzelmezse, muayene olmalısınız.

Galaktosel. Bazen tıkanmış bir süt kanalı, galaktosel adı verilen süt dolu bir kistin oluşmasına neden olabilir. Enfekte olmadıkça galaktoseller ağrısızdır ancak oldukça büyüyebilirler. Gerekirse, bir iğne kullanarak bir galaktosel boşaltılabilir veya sorun şiddetliyse ameliyat düşünülebilir. Kalıcı bir meme kitlesi varsa, muayene olmalısınız.

Galaktosel

Süt kanallarından bii tıkanırsa o kanalın boşalttığı meme bölgesinde ağrılı ve kızarık bir şişlik oluşur. Bu ağrılı şiş alan çevredeki meme dokusunu da gerer.

Aşırı Süt

Çok fazla süt üretimi paradoksal olarak emzirmeyi zorlaştırabilir. Genellikle süt üretimi bebeğin talebine göre belirlenir. Ancak bebeğin gereksinimini aşan süt üretimi sorun oluşturur. Sorun emzirme döneminin erken günlerinde başlar ve en çok ilk çocuğunu emziren kişilerde görülür.

Fazla sütü olan kişilerde, süt akışı o kadar güçlü olabilir ki bebeğin boğulmasına ve öksürmesine, beslenmede sorun yaşamasına ve hatta meme ucunu sıkıştırmak için ısırmasına neden olabilir. Anneleri çok fazla süt yapan bebekler, memeyi boşaltamadıkları veya en fazla kaloriye sahip olan son sütü (sütun son kısmı) alamadıkları için ya çok ya da çok az kilo alabilirler.

Süt fazlalığı ile ilgili bir sorununuz varsa endişelenmeyin. Sorun genellikle kendi kendine çözülür.

Süt fazlalığı ile başa çıkmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Dik pozisyonda emzirme. Emzirmek için bebeğinizi dik tutun ve arkanıza yaslanın veya yan yatın. Bu, bebeğe süt akışını kontrol edecektir.
  • Süt akışını azaltmak için parmaklarınızı kullanın. Akışı kısıtlamak için areolanızı parmakla makas gibi tutun veya el ayanızla göğsünüze bastırın.
  • Kontrolü bebeğe verin. Bebeğinizin beslenmeyi kesmesine ve sık sık gazını çıkarmasına izin verin.
  • Çok az sağın ya da hiç sağmayın. Daha fazla süt üretimini uyarabileceğinden sağmaktan kaçının, ancak basıncın bir kısmını azaltmak için beslemenin başında biraz elle sağabilirsiniz.
  • Sızıntıyı azaltmak için meme uçlarınıza soğuk su veya buz uygulayın.

Meme Eenfeksiyonları

Laktasyon mastiti. Mastitis, sıklıkla ateş (ağrı kesici ilaçlarla maskelenebilir), kas ve meme ağrısı ve kızarıklık ile ilişkili meme iltihabıdır. Her zaman bir enfeksiyondan kaynaklanmaz. Mastitis emzirme sırasında herhangi bir zamanda olabilir, ancak en sık doğumdan sonraki ilk altı hafta içinde görülür.

Mastitis, meme uçları hasar görürse veya memeler çok uzun süre tıkalı kalırsa veya düzgün şekilde boşalmazsa ortaya çıkar. Mastitisi önlemek ve tedavi etmek için bu sorunları kontrol altına almak önemlidir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa muayene olmalısınız:

  • Göğüste sıkı, kırmızı ve hassas bir bölge
  • 38.5°C yüksek ateş
  • Kas ağrıları, titreme, halsizlik veya grip benzeri belirtiler

Bir enfeksiyonunuz varsa, antibiyotik almanız gerekecektir.

Mastitisi iyileştirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Antibiyotiklerinizi tam olarak reçete edildiği şekilde alınız. Antibiyotiğe başladıktan iki ila üç gün sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlamazsanız, tekrar muayeneye gidin. Farklı bir antibiyotik verilebilir veya farklı bir sorununuz olabilir.
  • Tedavi olurken bile emzirmeye devam edin ve memelerinizin iyice boşalması için besleme tekniğiniz üzerinde çalışın. Enfeksiyon muhtemelen bebeğin ağzında başladığı için bebeğinize bulaşma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
  • Eğer yardımcı olabileceğini düşünüyorsanız, asetaminofen veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici alın.
  • Soğuk kompres veya buz paketleri uygulayın.

Mantar enfeksiyonu. Emziren birçok kişiye, belirtilerine (öncelikle meme başı ağrısı) bağlı olarak meme ucunda veya memede mantar enfeksiyonu (kandida) teşhisi konur.

Aşağıdaki durumlarda mantar enfeksiyonu düşünülür:

  • Nedene göre çok şiddetli meme ağrısı
  • Vajinal mantar enfeksiyonu öyküsü veya pamukçuk veya pişik gibi mantar enfeksiyonu öyküsü olan bebek
  • Etkilenen meme ucunda parlak veya pul pul cilt
  • Anne sütü kültüründe Candida bulunması (nadiren yapılır)

Tedavi:

  • Topikal antifungaller. Topikal antifungaller, mantar öldürücü ilaç adı verilen kremler veya jellerdir. Bu tedavilerden herhangi birini kullanıyorsanız, meme uçlarınızda kalan ilaçları her beslenmeden önce silmeniz ve ilacı beslenmeden sonra tekrar uygulamanız önemlidir. Mantar önleyici ilaç krem ​​veya jel olmalıdır. Merhem formu kullanılmamalı, çünkü bebeğe zararlı olabilecek parafinler içerir. Gentian moru mantar önleyici olarak kullanılır, ancak güvenliği konusunda bazı endişeler vardır.
  • Antifungal haplar. Yukarıda açıklanan ilaçlarla iyileşmezseniz, mantar önleyici haplar verilebilir. Anne sütüne geçen ilaç emen bebekler için güvenli olduğundan, bu hapları alırken emzirmeye devam edebilirsiniz.

Kanlı Meme Dökümü

Bazı kişilerde emzirmenin ilk günleri ile haftaları arasında kanlı meme başı akıntısı olur. Bu, ilk hamilelikte daha sık görülür ve paslı boru sendromu olarak adlandırılır. Vücut süt yapmaya başladığında göğüslere ve kanallara artan kan akışından kaynaklandığı düşünülmektedir. Sütün rengi pembeden kırmızıya veya kahverengiye kadar değişir ve genellikle birkaç gün içinde geçer. Bu bebeğinize zarar vermez ve emzirmeye devam etmelisiniz. Bir haftadan uzun süredir kanlı akıntınız varsa, muayene olmalısınız.

UpToDate

Posted in: