Vajina Hastalıkları

Vajina, halk arasında hazne olarak adlandırılır. Vulva olarak bilinen dış cinsel organdan rahime kadar uzanan bir boruya benzer. Dış genital organdan rahime kadar uzanan vajina ortalama 10 cm olmakla birlikte esnek olduğundan itilerek daha uzun hale gelebilir. Çapı 2-3 cm olduğu halde doğu sırasında 10 cm çapa ulaşıp doğumdan sonra eski çapına ulaşabilir.

Cinsel ilişki vajina içinde oluşur. Doğuma kadar rahim içinde büyüyen bebek, doğum esnasında rahim ağzı genişleyip açıldıktan sonra anne adayının ıkınmaları ile vajina içinden geçip doğar.

Adet kanaması, rahimden gelen kanın vajinayı geçerek dışarı boşalması ile oluşur. Vajinanın dış ucunu daraltan bir deri kıvrımı bulunur. Buna kızlık zarı denir. Kızlık zarı vajina girişini tamamen kapatmaz. İçinden adet kanı rahatlıkla geçip dışarı boşalır.

Vajina, normal koşullarda dışarıdan görülmediği halde muayene aleti olan spekulum ile görülebilir.

Vajina, kendine özgü bir biyolojik ortama sahiptir. Bu biyolojik ortam vajinayı hastalıklardan korur. Buna vajina florası adı verilir.

Vajinayı Enfeksiyonlardan Ne Korur

Vajina florasının bozulması sık vajinal enfeksiyonlara neden olabilir. Bunun için vajina florasını bozmayacak önlemler alınmalıdır. Dış genital bölge yıkanırken buna uygun şampuanlar kullanılmalıdır.

Genital Bölge Şampuanları

Vajina hastalıklarının temel belirtisi: Akıntı

Yetişkinlerde Vajinal Akıntı (Sorularla) UpToDate

Vajinanın en sık görülen hastalıkları enfeksiyonlarıdır.

Vajinit  UpToDate

Vajina Enfeksiyonları

Kadında Mantar Enfeksiyonu UpToDate

Mantar Vajiniti

Trikomonas Vajiniti UpToDate

Bakteriyel Vajinozis UpToDate

Bakteriyel Vajinoz

Atrofik Vajinit (Sorularla) UpToDate

Atrofik Vajinit