Atrofik Vajinit

Sorularla

Atrofik vajinit nedir?

Atrofik vajinit vajina ve vajinaya yakın dokuların nemliliğini kaybetmesine, incelmesine ve iltihaplanmasına neden olan bir durumdur. Bu rahatsız edici olabilir veya cinsel ilişkiyi acı verici hale getirebilir. Atrofik vajinit bazen vajinal atrofi olarak adlandırılır.

Atrofik vajinit, vücudunuz yeterince östrojen üretemediğinde meydana gelir. Östrojen üretimi, menopoza girdikten sonra azalır. Yumurtalıkların alınması, kullanılan bazı ilaçlar veya emzirme de östrojeni azaltabilir.

Atrofik vajinitin belirtileri nelerdir?

  • Vajinal kuruluk
  • Vajinal yanma veya tahriş
  • Cinsel temas sırasında yeterince ıslanamamak
  • Cinsel temas sırasında acı
  • Cinsel ilişki sonrası vajinaya bir şey temas ettiğinde kanama. Bu belirti varsa mutlaka muayeneye gelmelisiniz.
  • Vajinal akıntı (vajinadan sıvı sızması)
  • Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma veya idrar kaçırma gibi sorunlar. Bu belirtiler sizde varsa mutlaka muayeneye gelmelisiniz.

Atrofik vajinit için bir test var mı?

Atrofik vajinite özel bir test yok. Atrofik vajinit tanısı muayene ile konur.

Kendi başıma yapabileceğim bir şey var mı?

Cinsel temastan önce kayganlaştırıcı kullan ve haftada birkaç kez vajinal nemlendirici kullanabilirsiniz. Vajinal nemlendiriciler, kayganlaştırıcılarla aynı şey değildir. Sadece cinsel temas sırasında değil, vajinayı her zaman nemli tutmaya yardımcı olurlar.

Muayene olmalı mıyım?

Atrofik vajinit belirtileriniz varsa ve bunlar sizi rahatsız ediyorsa muayeneye gelmelisiniz.

Bazıları doktorlarına belirtileri olduğunu söylemezler. Utanırlar veya belirtileri yaşlanmanın normal bir parçası zannederler. Ancak bu yaygın bir tıbbi sorundur ve yardımcı olabilecek tedaviler vardır.

Atrofik vajinit nasıl tedavi edilir?

Atrofik vajinit için en etkili tedavi östrojen hormonudur. Atrofik vajiniti tedavisinde vajinal östrojen önerir. Vajinal östrojen, doğrudan vajinaya uygulanan bir ilaçtır. Krem, tablet veya esnek bir halka olabilir. Vajinal östrojen, vücudun diğer bölgelerindeki östrojen seviyelerini çok fazla artırmayan küçük dozlarda verilir.

Östrojen ayrıca hap veya cilt yaması ile yüksek dozda uygulanabilir. Bunlara hormon replasman tedavisi denir. Vajinal östrojen, atrofik vajinit belirtilerinin tedavisinde hem daha iyi hem de daha güvenlidir. Ancak sıcak basması veya gece terlemesi gibi başka menopoz şikayetleriniz varsa yüksek doz östrojen de bir seçenek olabilir. Bu konuda risk ve faydalardan bahsedilebilir. Hormon replasman tedavisine başlarken risk ve yararlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Atrofik vajinit tedavisinde östrojen dışında ilaçlar:

  • Ospemifen. Östrojene benzer, ancak östrojen değildir. Günde tek doz alınır. Sıcak basmalarına neden olabilir.
  • Dehidroepiandrosteron (DHEA). Günde bir kez vajinaya uygulanır.

Bu ilaçlar ülkemizde bulunmamaktadır.