Meme Kanseri

Sorularla

Meme kanseri nedir?

Meme kanseri, memedeki normal hücrelerin değişip kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme muayenesi sırasında ele gelen kitle, meme kanserlerinin en önemli belirtisidir. Meme kanseri genellikle kadınlarda görülür. Meme kanseri kısmen katılsaldır, ailenizde meme kanseri olan kadın akrabalar varsa siz de risk altında olabilirsiniz.

Memede bir kitle hissederseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız. Bütün meme kitleleri kanser kaynaklı olmayabilir. Fakat hissedilen kitlenin kontrol edilmesi gereklidir.

Meme kanseri için bir test var mı?

Meme kanseri taramasında mamografi adı verilen özel bir tür röntgen kullanırlar. Mamografide kanser gibi görünen bir kitle saptanırsa, biyopsi yapılır. Biyopsi sırasında memeden bir veya daha fazla küçük doku örneği alınır. Alınan doku örneği patoloji laboratuvarına kanser yönünden incelenmesi için gönderilir.

Meme kanseri evreleri nedir?

Kanser evreleri, bir kanserin ne kadar yayıldığını bulmanın bir yoludur. Doğru tedavi, kısmen kanserin evresine bağlıdır.

Meme kanseri nasıl tedavi edilir?

Meme kanseri için aşağıda bulunan tedavilerin bir veya daha fazlası uygulanabilir.

  • Ameliyat. Meme kanseri genellikle ameliyatla tedavi edilir. Meme kanseri olan kişilerde iki tür ameliyat uygulanabilir.
Meme kanserini tedavisinde lumpektomi ve mastektomi

Mastektomide etkilenen tüm meme alınır. Lumpektomide ise tümör ve çevresindeki sağlıklı dokunun küçük bir kısmı çıkarılır. Genellikle, lumpektomi olan kadınların ameliyattan sonra ışın tedavisi alması gerekir. Mastektomi olacaksanız memenin yeniden yapılıp yapılmayacağını ve ne zaman yeniden yapılandırılacağını doktorunuza danışmalısınız. Burada gösterilen rekonstrüksiyon türü, cerrahların bir memeyi yeniden yapılandırmasının sadece bir yoludur.

    • Mastektomi. Tüm memeyi çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Mastektomi yapılacaksa, memenizi yeniden yapılandırmak için ameliyat olup olmayacağını ve ne zaman olacağın öğrenmelisiniz.
    • Lumpektomi. Meme koruyucu cerrahi tekniğidir. Kanser ve çevresindeki sağlıklı doku bölümü çıkarılır. Lumpektomide meme korunur. Ancak genellikle ameliyattan sonra ışın tedavisi görmek gerekir.
  • Radyoterapi (Işın tedavisi). Radyasyon kanser hücrelerini öldürür.
  • Kemoterapi. Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren veya çoğalmalarını durduran ilaçlar için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bazen bu ilaçlar kanseri küçültmek ve çıkarılmasını kolaylaştırmak için ameliyattan önce verilir. Bazense kanserin büyümesini, yayılmasını veya tekrarını önlemek için ameliyattan sonra verilir.
  • Hormon tedavisi. Bazı meme kanseri türlerinin gelişmesi hormon kaynaklı olabilir. Vücudunuzun bu hormon türlerini üretmesini önlemek için tedavi verilebilir.
  • Hedefli tedavi. Bazı ilaçlar yalnızca belirli özelliklere sahip kanserler üzerinde etkilidir. Bu tür bir tedaviye yanıt verecek bir kanseriniz olup olmadığını görmek için bazı testler yapılır.
  • İmmünoterapi. Kanser büyümesini durdurmak için bağışıklık sistemiyle birlikte çalışan ilaçlara verilen isimdir. İmmünoterapi, belli meme kanseri türlerini tedavi etmek için kemoterapi ile birlikte kullanılabilir.

Tedaviden sonra ne olur?

Tedaviden sonra, kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için sık sık kontrole gitmeniz gerekecektir. Mamografi ağırlıklı testler yapılacaktır. Ayrıca kanserin tekrarladığını gösteren belirtileri de kontrol etmeniz gerekir. Örneğin memede yeni kitle, ağrı (kemiklerde, memede veya midede), nefes almada zorluk ve baş ağrısı olabilir. Herhangi bir yeni belirti yaşamaya başlarsanız, muayene olmalısınız.

Kanser tekrarlarsa veya yayılırsa ne olur?

Kanserin nerede tekrarladığına bağlıdır. Çoğunlukla hormon tedavisi veya kemoterapi verilir. Bazense ameliyat olmak gerekir.

Meme kanseri önlenebilir mi?

Meme kanseri riski yüksek olan kişiler için hastalığı önlemeye yardımcı olacak ilaç verilebilir. Ailenizde güçlü bir meme kanseri geçmişi varsa, kanseri önlemek için neler yapabileceğinizi doktorunuza danışmalısınız.

Hayatım meme kanseri sonrası nasıl olacak?

Meme kanseri olan birçok insan tedaviden sonra çok iyi durumda olabilir. Önemli olan ilaçlarınızı belirtildiği şekilde almak ve doktorunuzun muayene ve tetkiklerle ilgili talimatlarına uymaktır. Tedavi sırasında yaşadığınız herhangi bir yan etki veya problem hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Tedaviye başlarken şunları bilmelisiniz:

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir? Daha uzun yaşamama yardımcı olma ihtimali var mı? Belirtileri azaltacak mı yoksa önleyecek mi?
  • Bu tedavinin dezavantajları nelerdir?
  • Bu tedavinin başka seçenekleri var mı?
  • Bu tedaviyi yaptırmazsam ne olur?
Posted in: