Erkek Kısırlığı

Sorularla

Neden eşim ile çocuk sahibi olmakta zorlanıyoruz ?

Bazı insanlar daha kolay gebe kalırken bazıları zorlanır.

Bir çiftin gebe kalmada zorlanmasının farklı nedenleri olabilir. Sorunun eşlerden birinde veya ikisinde olması mümkündür. Sorun erkekte ise buna erkek infertilitesi veya erkek faktörü adı verilir.

Eşinizin gebe kalabilmesi için normal sayıda sağlıklı sperminizin olması gerekir. Buna normal sperm sayısı denir. Sperm testinizde aşağıdaki sorunlardan biri olabilir:

  • Azoospermi. Hiç spermin olmaması
  • Oligozoospermi. Yeterli spermin olmaması.
  • Teratospermi. Spermlerin görünüş bozukluğu olması.
  • Astenospermi. Sperm çok yavaş hareket etmesi.

Normal olmayan bir sperm sayısının birçok nedeni olabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sperm kanalında tıkanıklık testislerde probleme neden olabilir. Vas deferens, spermin penise ulaşmak için içinden geçtiği tüptür. Bazen bu tıkanıklık geçmişte geçirilen bir enfeksiyonların sonucu olabilir.
    Geçmişte vazektomi geçirmeniz sperm kanalının kapandığı anlamına gelir. Vazektomi, eşinizin hamile kalmasını önlemek için yapılan bir ameliyattır. Vazektomiden sonra, kanalları açacak bir cerrahi girişim olmadıkça eşiniz gebe kalamaz.
Erkek İç Üreme Organları

Erkek iç üreme organları

  • Testosteron hormonu seviyesinin düşük olması
  • Doğuştan gelen bazı genetik problemler

Sperm sayı bozukluklarının nedeni çoğu zaman bulunamaz.

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Çoğunlukla, bir çiftin 1 yıl korunmasız cinsel ilişki sonrası gebelik oluşmaması durumunda test yapılması önerilir. Bu gibi durumlarda çiftlere bazı testler yapılabilir. Ancak endişeleniyorsanız, muayeneye daha erken de gelebilirsiniz. Bu en azından basit testlerin bir an önce yapılmasını sağlar. Eşiniz otuzbeş veya üzerinde ise ve altı aylık denemeden sonra gebelik oluşmamışsa, testlere başlanabilir.

Hangi testleri yaptıracağım?

Spermlerinizi kontrol etmek için semen analizi yapılır. Bu test, ne kadar sperminiz olduğu ve ne kadar sağlıklı olduklarını kontrol eder. Bu test için laboratuvara sperminizin bir örneğini vermeniz gerekecektir.

Sperm sayınız düşükse test bir veya daha fazla kez tekrarlanır. Sonuçlar hala normal değilse, başka testlere geçilir. Örneğin, şu testler yapılabilir:

  • Kan testleri
  • Testislerinizin boyutunu ölçmek için bir muayene
  • Testislerinizde tıkanıklık olup olmadığını görmek için testler

Hangi tedaviler mevcuttur?

Farklı tedaviler, eşinizin gebe kalma şansınızı artırabilir. Bu tedaviler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hormon tedavisi. Sperm sayısını artırmak için uygulanır. Hormon seviyeleriniz düşükse bu durum hormon iğneleriyle tedavi edilebilir.
  • Operasyon. Testiste oluşan tıkanıklıklar ameliyat ile açılabilir. Örneğin, geçmişte vazektomi geçirdiyseniz, spermin geçtiği tüpü yeniden açmak için ameliyat olabilirsiniz.
  • Tüp bebek tedavisi. IVF olarak kısaltılabilir. Tüp bebek sırasında kadın hastalıkları ve doğum doktoru eşinizin yumurtalıklarından yumurta alır. Yumurtalar, spermlerinizle aynı ortama konur, böylece spermler yumurtaları dölleyebilir. Daha sonra döllenmiş yumurta, bir gebeliğe dönüşmesi için eşinizin rahmine yerleştirilir.
Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Gerekli görülürse IVF ile birlikte intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu veya ICSI  yapılır. ICSI sırasında sadece 1 sperm alınıp yumurtaya enjekte edilir. Sperm sayınız düşük veya spermleriniz normal değilse ICSI ile IVF yapılır. Ancak numunede sperm yoksa testisten biyopsi ile sperm almak bir seçenek olabilir. Testislerinizde hala doktorun alıp işlem için kullanabileceği spermler olabilir. Sperminiz yoksa, bir sperm bankasından veya başka bir kişiden donör spermi kullanılabilir. Sperm bağışı ülkemizde yasal değildir.

Tedaviler her zaman işe yarar mı?

Tedaviler her zaman çiftin gebe kalmasını sağlayamayabilir. Aynı tedavi ile bir çift gebe kalırken, başka bir çift gebe kalamayabilir.

Hangi tedaviyi alacağıma nasıl karar verilir?

Farklı tedavilerin yararları ve olumsuz tarafları dikkate alınacaktır. Siz ve eşiniz için doğru olan tedaviyi seçmek için şunları düşünmek gerekir:

  • Tedavinin başarı şansı
  • Tedavinin maliyeti
  • Tedavinin süresi
  • Tedavinin olumsuz yanları

Ayrıca evlat edinme gibi diğer çocuk sahibi olma seçeneklerini de göz önünde bulundurmalısınız. Bu kararlar zor olabilir. Bir psikolojik danışmanla görüşmek daha uygun olacaktır.