Bakteriyel Vajinoz

Bakteriyel vajinoz, tam bir enfeksiyon değildir. Etken olan mikroplar, vajinanın doğal üyeleridir. Vajinanın koruma işini yapan laktobasillerin sayısının azalması ile bakteriyel vajinoz başlar. Laktobasiller azalınca vajina asiditesi bozulup pH yükselir. Yüksek pH ortamında, vajinanın doğal üyesi olan bazı bakteriler hızla üreyecektir. Üreyerek sorun çıkaran bakterilerin başında Gardnerella vaginalis gelir. Bu bakteriler vajinada bir enfeksiyon oluşturmamakla birlikte bakteriyel vajinozun belirtilerini ortaya çıkarır.

Bakteriyel vajinoz, vajinanın doğal üyeleri arasında hastalık yapmadan da bulunabilen bazı bakterilerin sayıca artması ve ortamda baskın hale gelmesi ile ortaya çıkan vajinal enfeksiyonlardır.

Bakteriyel Vajinozun Belirtileri

Temel belirti, yoğun balık kokusu ve artmış vajinal akıntıdır. Akıntı genellikle kıvamsızdır. Rengi koyu gri veya kirli beyazdır ancak nadiren yeşil olabilir. Kaşıntı sık rastlanan bir belirti değildir. Fakat akıntının çok olduğu durumlarda kaşıntı da olabilir.

Bu belirtilerle gelen bir hastada vajina cildinin sağlıklı görünmesine rağmen vajinada gri bir akıntı görülerek tanı konur. Akıntıda balık kokusuna benzer bir koku vardır. Bu, bakterilerin ürettiği bir maddeden kaynaklanır. Özellikle ortamın asiditesi bozuldukça bu koku da artar. Örneğin vajina içi veya dış kısmın sabun ile yıkanması, asidliği bozup kokuyu artırır. Ya da cinsel temas sırasında vajinaya boşalan sperm ya da vajinanın ilişki sırasında oluşan kendi akıntıları da asidliği bozarak kokuyu artırır. Şüphe duyulan durumlarda vajinadan alınan akıntı örneğine bir damla %10 KOH damlatıldığında koku aniden artar. Bu tarz bir testin yapılması nadiren gerekir. Alınan sıvı mikroskop altında incelenirse vajina epitel hücrelerinin bakteriler ile kaplanmış olduğu görülür. Buna anahtar hücresi denir. Tek başına anahtar hücresinin görülmesi bile bakteriyel vajinoz tanısı koymak için yeterlidir. Pek çok vajinal akıntı nedeni olan hastalıkta vajinadan alınan örneğin mikroskop ile incelemesinde lökosit (iltihap hücreleri) görülürken bakteriyel vajinozda lökosit görülmez.

Bakteriyel Vajinoz Tedavisi

Bakteriyel vajinozu tedavi etmek için kullanılabilecek pek çok antibiyotik var. Fakat bunlar içinde en çok kullanılanları metronidazol ve klindamisindir. Bu ilaçlar ağızdan alınabildiği gibi vajinal tablet, jel veya krem olarak da kullanılabilir.