Gebeliği Planlama ve Gebeliğe Hazırlanma

Temel

Gebelik planlarken bir doktora görünmeli miyim?

Gebeliği denemeye başlamadan önce, hamilelik öncesi kontrol için doktorunuzu görmeniz çok önemlidir. Bu kontrolde size hamileliğinizi etkileyebilecek konularda sorular sorarız. Örneğin, diyetiniz, yaşam tarzınız, doğum kontrolü kullanımınız, geçmiş gebelikleriniz, ilaçlarınız ve sahip olduğunuz veya ailenizde bulunan herhangi bir hastalık hakkında sorular sorabiliriz.

Hamileliğinizin mümkün olduğunca sağlıklı geçmesini sağlamak için sizin ve bizim yapabileceğimiz birkaç şey vardır. Mümkünse gebelik öncesi şunları yapmalısınız.

  • Aldığınız ilaçları veya bitkisel gıda takviyelerini anlatın ve değişiklik yapmanız gerekip gerekmediğini öğrenin
  • Aşılarınızı bildirin ve yenileme gerekip gerekmediğine karar verilsin
  • Folik asit (folat) içeren bir multivitamin almaya başlayın (Folik Asid)
  • Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini ve hangi yiyeceklerin iyi olduğunu öğrenin
  • Sigarayı, alkol almayı veya bir doktor tarafından reçete edilmeyen ilaçları almayı bırakın
  • Aşağıdaki durumlarda sizin ve bebeğiniz için riskler olabilir: Herhangi bir tıbbi hastalık, ailenizde veya eşinizin ailesinde görülen hastalıklar.
  • Evinizde veya iş yerinizde zararlı madde olup olmadığını öğrenin
  • Sağlıklı bir kiloda kalmaya çalışın
  • Enfeksiyonlardan korunmaya dikkat edin.

Bu sorunların her biri aşağıda ayrıntılı açıklanmaktadır.

Aldığınız ilaçlar güvenli mi?

Herhangi bir ilaç, gıda takviyesi veya bitkisel ilaç alıyorsanız, hamileyken veya hamile kalmaya çalışırken bunları almaya devam etmenin güvenli olup olmadığını doktorunuza sorun. Bazı ilaçların vücudunuzu tamamen terk etmesi uzun zaman alır. Bu nedenle önceden plan yapmak önemlidir. Bazı durumlarda doktorunuz bebek için daha güvenli olan farklı ilaçlara geçmenizi isteyecektir. Bazı ilaçların yavaş yavaş bırakılması gerekebilir. Aniden bırakmanız size zarar verebilir. Özellikle nöbet, yüksek tansiyon, lupus veya romatoid artrit tedavisinde kullanılan bazı ilaçları alıyorsanız bu önemlidir.

Herhangi bir aşıya ihtiyacınız var mı?

Hamile kalmak istiyorsanız aşılarınız güncel olmalıdır. Bu, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, tetanoz, difteri, çocuk felci, su çiçeği ve muhtemelen hepatite karşı aşıları içerir. Bu aşılar genellikle çocukken yapılmıştır. Yine de, ihtiyacınız olan tüm aşıların yapıldığını kontrol etmeniz önemlidir. Aksi takdirde, aşıların koruduğu hastalıklara yakalanabilirsiniz. Bu da sizin veya bebeğiniz için sorunlara neden olabilir. Mümkün olduğunca koronavirüs 2019 (COVID-19) aşısının yanı sıra her yıl grip aşısı olmak da önemlidir.

Bazı aşılar hamilelik sırasında veya hamilelikten önceki ayda yapılamaz. Bu aşıları hamile kalmaya başlamadan bir aydan daha uzun süre öncesinde yaptırmış olmanız önemlidir.

Bir multivitamin almaya başladınız mı?

Hamile kalmayı planlıyorsanız, günde 400 mikrogram folik asit içeren bir prenatal multivitamin alın. Bu, bir bebeğin bazı doğumsal sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Hamile kalmaya başlamadan en az bir ay önce multivitamin almaya başlayın. Bunun nedeni, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zaman, bebeğinizin normal gelişmesi için folik asit ve diğer vitaminlere dayanan birçok vücut parçasının oluşmuş olmasıdır.

Hamilelik sırasında herhangi bir vitaminden, özellikle de A vitamininden çok fazla almamak önemlidir. Dozların siz ve bebeğiniz için güvenli olduğundan emin olmak için almayı planladığınız vitaminleri doktorunuza gösterin.

Diyetinizi kontrol edin.

Genel olarak meyve, sebze ve kepekli tahıllardan zengin dengeli beslenmeye çalışın.

Bazı yiyecekler hamilelik sırasında yemek için güvenli değildir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız, şunlar güvende kalmanıza yardımcı olabilir:

  • Çiğ veya az pişmiş et yemeyin. Yüksek düzeyde cıva içerebileceklerinden köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru veya çini balığı yemekten kaçının. Yerel nehirlerde ve göllerde yakalanan balıkların güvenliği konusunda doktorunuza danışın.
  • Kafein miktarını her gün 1 veya 2 fincan kahve ile sınırlayın. Çay ve kola da kafein içerir, ancak genellikle kahve kadar değildir.
  • Yiyeceklerinizde sizi hasta edebilecek mikroplardan kaçınmaya dikkat edin. Yiyecekleri hazırlamadan veya yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi sabun ve suyla yıkayın. Meyve ve sebzeleri yemeden önce yıkayın veya soyun. Hamile iken de mikrop taşıyabilecek yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlara şarküteri ürünleri ve pastörize edilmemiş süt, peynir veya meyve suyu dahildir.

Sigara, alkol veya uyuşturucu kullanıyor musunuz?

Sigara, alkol veya uyuşturucu kullanıyorsanız, şimdi bırakmanız her zamankinden daha önemlidir. Hamilelik sırasında küçük miktarları bile bebeğinize zarar verebilir. Buna elektronik sigaralar (vaping) veya esrar dahildir.

Hamile olduğunuzu öğrenince bırakmanız yeterli değildir. O zamana kadar bebek zaten oluşmaya başlamıştır ve sigara, alkol veya uyuşturucudan zarar görebilir. Bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzla konuşun. Yardımcı olabilecek tedaviler var.

Riskleri biliyor musunuz?

Aşağıdaki durumlarda sizin ve bebeğiniz için risklerin neler olabileceğini doktorunuza sorun:

  • Herhangi bir hastalığınız varsa. Tıbbi bir sorununuz varsa, hamilelik sırasında siz veya bebeğiniz için sorunlara neden olabilir. Bazı tıbbi durumları olan kişiler, hamile kalmadan önce hastalıklarını kontrol altına almak için doktorlarıyla görüşmelidir. Buna diyabet, yüksek tansiyon, astım, tiroid rahatsızlıkları, sara, HIV enfeksiyonu ve diğer sorunlar da dahildir. Bu hastalıklardan biri varsa ve iyi kontrol edilmezse, hamilelik sırasında hem siz hem de bebeğiniz için sorunlara neden olabilir.
  • Siz veya eşinizin aile geçmişinde tıbbi bir durum varsa. Sizde veya eşinizde bebeğinize geçebilecek kalıtsal bir hastalık öyküsü varsa, doktorunuz genetik danışmanlık önerebilir. Genetik danışmanlık, bebeğinizde de bu hastalığın olma olasılığını anlamanıza yardımcı olabilir. Bir genetik danışman, bebeğinizin genetik bir sorunu varsa seçenekleriniz hakkında da size bilgi verir.

Ev ve işyerinizi zararlı maddeler açısından kontrol ettiniz mi?

Ev veya işyerinizde bebeğinize zarar verebilecek kimyasallar veya maddeler bulunabilir. Bu maddelerle uğraşmak bazen karmaşık ve zaman alıcı olabilir, bu nedenle önceden plan yapmak önemlidir. Örneğin, 1978’den önce inşa edilmiş evlerde yaşayan insanların duvarlarında veya ahşap işlerinde genellikle kurşun boya bulunur. Bu boyadaki talaşlar veya tozlar bebeğe zarar verebilir. Bu ve çevrenizde bulunabilecek diğer zararlı maddelerle nasıl başa çıkacağınızı doktorunuza sorun.

Sağlıklı bir kiloda mısınız?

Çok az veya çok fazla kilo almak hamile kalmayı zorlaştırabilir ve hamilelik sırasında sorunlara yol açabilir. Hamile kalmaya çalışmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşmaya çalışmak iyi bir fikirdir.

Partnerimin yapabileceği bir şey var mı?

Erkek partnerin de yapabileceği şeyler var. Örneğin, sigara ve uyuşturucu kullanmayı bırakmalı, alkolü sınırlandırmalıdırlar. Doktorunuz eşinize sağlığı ve tıbbi geçmişi hakkında sorular sorabilir.

Partnerinizin, örneğin sizinle birlikte diyetinde sağlıklı değişiklikler yaparak sizi destekleyebilir.

Gebelik Nasıl Oluşur

Hamileliğin doğal yollarla oluşması için şunlar gerçekleşmelidir.
Yumurtalıktan bir yumurta atılır. Buna yumurtlama denir.
Partnerin spermi vajinadan yukarı, rahme ve yumurtalık kanallarına doğru yüzer.
Sperm yumurtaya ulaştığında, en az bir sperm yumurtanın dış kabuğundan geçerek içeri girer. Buna döllenme denir.
Yeni döllenmiş yumurta rahme doğru hareket eder.
Yumurta kendini rahim duvarına sabitler. Buna implantasyon (yerleşme) denir.

Hamile kalmaya hazır olduğunuzda, doktorunuz şansınızı nasıl artıracağınız konusunda sizinle konuşabilir. Hamileliğin doğal yollarla gerçekleşmesi için eşinizin sperminin yumurtanızı döllemesi gerekir. Adet döngünüz sırasında belirli zamanlarda cinsel temas hamilelik şansını artırabilir. 2 veya 3 günde bir cinsel ilişki ve bu süreler arasında boşalmaktan kaçınmak da yardımcı olabilir.

Gebelik Öncesi Aşılar (Temel)

Gebelikte Enfeksiyonlardan Korunma (Temel)

Gebeliğe Hazırlanırken ve Gebelikte Beslenme (Temel)

Tip I ve Tip II Diyabetiklerde Gebelik (Temel)

Kurşun Zehirlenmesi (Temel)

Gebelikte Reçetesiz İlaçlar (Temel)

Gebelikte Reflü (Temel)

Gebelikte Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı (Temel)

Gebelikte Aşılama (Ayrıntılı)

Hamilelikte Enfeksiyonlardan Korunma (Ayrıntılı)

Diyabetli Hastaların Gebelik Sırasında Bakımı (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: