Gebeliğe Hazırlanırken ve Gebelikte Beslenme

Temel

Hamileyken yeme şeklimi değiştirmem gerekecek mi?

Aslında, hamile kalmadan önce muhtemelen yeme şeklinizi değiştirmeniz gerekecek. Ayrıca içinde folik asit bulunan bir multivitamin almaya başlamanız gerekecek.

Hamile kalmak istiyorsanız, doktorunuza danışın. Diyetinizin nasıl değişmesi gerektiğini açıklayacak ve mümkün olan en sağlıklı hamilelik için atabileceğiniz adımları özetleyecek.

Doğru yiyecekleri yemek bebeğinizin gelişimine yardımcı olacak. Bebeğinizin normal şekilde oluşması ve büyümesi için bu besinlere ihtiyacı olacak.

Yanlış yiyecekler de bebeğinize zarar verebilir. Örneğin, pastörize edilmemiş süt, az pişmiş et, sütü kaynatılmamış peynir yerseniz, düşükle sonuçlanabilecek bir enfeksiyon kapabilirsiniz. Düşük, bebek rahmin dışında yaşayamayacak kadar küçük bir hamileliğin kendi kendine sona ermesidir. Aynı şekilde, vitamin takviyesi olarak çok fazla A vitamini (günde 3.000 mikrogram veya 10.000 uluslararası birimden fazla) alırsanız, bebeğiniz bazı doğum kusurlarıyla doğabilir.

Sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak sağlığınız için de önemlidir. Bebeğiniz büyüdükçe ve değiştikçe, vücudunuzdan besinleri alacaktır. Sağlıklı kalmak ve ihtiyacınız olan tüm enerjiye sahip olmak için bu besinleri değiştirmeniz gerekir.

Hangi yiyecekleri yemeliyim?

Siz ve bebeğiniz için en iyi diyet, bolca taze meyve, sebze, kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri ve et, balık, yumurta gibi birkaç protein kaynağını içerir. Süt ürünleri yemiyorsanız, kuru bezelye veya fasulye gibi diğer kaynaklardan kalsiyum almanız gerekecektir.

Cıva oranı çok düşük olan balık ve deniz ürünlerini yiyebilirsiniz. Aslında bu tür balıklar, çok sık yemediğiniz sürece bebeğinizin gelişimi için sorun oluşturmaz. Her hafta şunlar yenebilir. 2 ila 3 porsiyon cıva oranı çok düşük balık (karides, konserve hafif ton balığı, somon ve yayın balığı) veya 1 porsiyon cıva oranı düşük balık (lüfer, orfoz, pisi balığı ve sarı yüzgeçli ton balığı). Ton balığı bifteği de yemek için uygundur, ancak haftada sadece 1 kez.

Cıva oranı yüksek balıklardan kaçınmalısınız.

Eğer vejeteryansanız, yiyecek seçimleriniz hakkında bir beslenme ve diyet uzmanıyla konuşun. Vejetaryen diyetler bazen büyüyen bir bebek için önemli olan besin maddelerini içermeyebilir.

Yemekleri farklı hazırlamalı mıyım?

Yiyeceklerinizde mikroplardan kaçınma konusunda dikkatli olmanız önemlidir. Hamileyken enfeksiyon kapmak ciddi sorunlara neden olabilir.

İşte yemeklerinizde mikropları önlemek için yapmanız gerekenler:

  • Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
  • Balık, tavuk, sığır eti, yumurta ve diğer etleri tam olarak pişirdiğinizden emin olun.
  • Taze meyve ve sebzeleri yemeden önce bol su altında yıkayınız.
  • Yemek hazırlamayı bitirdikten sonra ellerinizi ve çiğ ete veya balığa dokunan her şeyi sıcak sabunlu suyla yıkayın. Buna tezgahlar, kesme tahtaları, bıçaklar ve kaşıklar dahildir.

Yiyeceklerdeki mikrop riskini azaltmak için, kolayca mikrop taşıyabilen bazı yiyeceklerden de kaçınmalısınız.

  • Çiğ filizler (yonca, yonca, turp ve maş fasulyesi dahil)
  • Pastörize edilmemiş süt, peynir veya meyve suyu

Hangi yiyeceklerden kaçınmalıyım?

Belirli balık türlerinden ve her türlü alkolden kaçınmalısınız. Ayrıca diyetinizdeki kafein miktarını sınırlamalı ve bitkisel ürünler almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

  • Yüksek civalı balıklar. İçlerinde çok fazla cıva olabilecek balık türlerini yememelisiniz. Bunlar arasında köpekbalığı, kılıç balığı, kral uskumru, marlin ve kiremit balığı bulunur. Cıva, bebeğin beyninin normal şekilde gelişmesini engelleyebilir. Yerel nehirlerde ve göllerde yakalanan balıklar da dahil olmak üzere diğer deniz ürünleri türlerinin güvenliği konusunda doktorunuzla görüşün.
  • Alkol. Alkolden tamamen uzak durmalısınız. Az miktarda alkol bile bebeğe zarar verebilir.
  • Kafein. Her gün 1 veya 2 fincandan fazla kahve içmeyerek diyetinizdeki kafein miktarını sınırlayın. Çay ve kola da kafein içerir, ancak kahve kadar değildir.
  • Şekerli içecekler. Gazlı içecekler ve spor içecekleri gibi çok şekerli içeceklerden kaçının veya sınırlandırın. Bunlar içerdikleri yüksek kalori ile kilo almaya neden olabilir.
  • Bitkisel ürünler. Bitkisel ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışın. Bazı bitki çayları güvenli olmayabilir.
  • Uyuşturucular. Yenilebilir kenevir ürünleri bazı ülkelerde yasaldır. Ancak hamilelik sırasında bunlardan kaçınmalısınız. Sigara esrarında olduğu gibi, kenevir içeren ürünler yemek doğumda veya bebeğin daha sonraki yaşamında sorunlara neden olabilir. Esrarın hamileliği nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.

Doğum öncesi vitaminleri nelerdir?

Doğum öncesi vitaminleri, hamileliğiniz boyunca ve bir ay öncesinden itibaren aldığınız vitamin takviyeleridir. Mineralleri (demir, kalsiyum) de içeren bu vitaminler, bebeğinizin sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu tüm yapı taşlarına sahip olmasına yardımcı olur. Prenatal vitaminler, doğum kusurları ve diğer problemlerin riskini azaltır.

Prenatal vitaminlerde nelere dikkat etmeliyim?

Prenatal vitaminleri eczaneden satın alabilirsiniz. Prenatal olarak etiketlenmiş ve en az 400 mikrogram folik asit içeren bir multivitamin kullanmalısınız. Folik asit, bazı doğum kusurlarını önlemede özellikle önemlidir. Dozların siz ve bebeğiniz için doğru olduğundan emin olmak için almayı planladığınız vitaminleri doktorunuza gösterin. Bazı vitaminlerin fazlası zararlı olabilir.

Doktorunuz sizin için bir doğum öncesi vitamini reçete edebilir. Örneğin, doktorunuz fazladan demire ihtiyacınız olduğunu düşünürse size bir demir ilacı yazacaktır. Hamileyken yeterince demir almak önemlidir. Bu, demir eksikliği anemisi adı verilen bir durumun önlenmesine yardımcı olur.

Ne kadar kilo almalıyım?

Bu, başlangıçta kaç kilo olduğunuza bağlıdır. Doktorunuz size ne kadar kilo almanın uygun olduğunu söyleyecektir. Genel olarak sağlıklı kiloda olan bir kişinin hamilelik döneminde 8 ila 18 kilo alması gerekir. Fazla kilolu veya obezitesi olan bir kişi daha az kilo almalıdır.

Örneğin, şiddetli sabah bulantınız olduğu için kilo vermeye başlarsanız, doktorunuzu arayın.

Gebeliği Planlama ve Gebeliğe Hazırlanma (Temel)

Emzirme Döneminde Sağlık ve Beslenme (Temel)

Emzirme Döneminde Sağlık ve Beslenme (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: