Gebelik Öncesi Aşılar

Temel

Aşılar bazı ciddi veya ölümcül enfeksiyonları önleyebilir. Vücudunuza enfeksiyonlara neden olan mikroplarla nasıl savaşılacağını öğretmenin bir yoludur. Aşılar sayesinde geçmişe göre çok daha az insan ciddi şekilde hastalanıyor veya enfeksiyonlardan ölüyor.

Aşılar genellikle enjeksiyon şeklindedir, ancak bazıları burun spreyleri veya yuttuğunuz ilaçlarla da uygulanabilir. Bir kişiye aşı yapıldığında buna aşılama denir.

Bazı aşılar hamilelik sırasında güvenlidir, bazıları ise hamilelikten en az bir ay önce veya bebek doğduktan sonra yapılmalıdır.

Gebelikten Önce Tavsiye Edilen Aşılar

Kızamık, kabakulak, kızamıkçık (MMR) ve su çiçeği (suçiçeği) aşıları, üreme çağında ve bu enfeksiyonlara karşı bağışıklığı olmayan herkes için önemlidir. Bu aşılar, gelişmekte olan bebeğe zarar verebilecek enfeksiyonlardan korur. Ancak bunlar canlı virüs aşılarıdır ve hamilelik sırasında veya hamile kalmadan önceki ay içinde uygulanmamalıdır. Rutin çocukluk aşılarını yaptırmış olan, doğurganlık çağındaki kadınlar zaten korunmaktadır.

Kızamık, kabakulak, kızamıkçık (MMR). Hamile kalmadan önce bu enfeksiyonlara karşı bağışıklığınızın olduğunu doğrulamak en iyisidir. Doktorunuz, bağışıklama kayıtlarınızı gözden geçirerek veya bir kan testi yaparak bağışıklığınızın olup olmadığını belirleyebilir. Bağışıklığınız yoksa MMR aşısı olmanız ve ardından hamile kalmadan önce en az bir ay beklemeniz gerekir. Erken gebelikte kızamık, kabakulak veya kızamıkçık enfeksiyonu düşüğe neden olabilir. Erken gebelikte kızamıkçık enfeksiyonu, işitme, görme bozuklukları, kalbi ve/veya beyni etkileyen kusurlar dahil olmak üzere doğum kusurlarına neden olabilir. Yetişkinlerde kızamık hamilelik sırasında daha şiddetli olabilir.

Hamileyseniz, çocuklarınızın MMR aşısı olması güvenlidir.

Kızamığa karşı bağışıklığınız yoksa ve hamileyken kızamık şüphesi olan veya doğrulanmış birine maruz kalırsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun. Riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek tedaviler var.

Suçiçeği (suçiçeği). MMR’de olduğu gibi, hamile kalmadan önce suçiçeği (suçiçeği) virüsüne karşı bağışıklığınızın olduğunu doğrulamak en iyisidir. Hiç suçiçeği geçirmediyseniz veya suçiçeği aşısı olmadıysanız, doktorunuz bir kan testi yaparak bağışıklığınızın olup olmadığını belirleyebilir. Bağışıklığınız yoksa suçiçeği aşısı olmanız ve ardından hamile kalmadan önce en az bir ay beklemeniz gerekir. Hamilelik sırasında, özellikle hamileliğin erken döneminde su çiçeği geçirmek, doğum kusurları riskini artırır. Su çiçeği, hamileliğin herhangi bir döneminde zatürre gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Su çiçeği veya zona olan bir kişiyle temas, suçiçeği bulaşmasına neden olabilir. Suçiçeğine karşı bağışıklığınız yoksa ve hamileyken suçiçeği veya zona olan biriyle temas etmişseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun. Riskinizi değerlendirebilir ve varicella-zoster immün globulin adı verilen bir tedavinin sizin için uygun olup olmadığına karar verebilir.

İnsan papilloma virüsü. İnsan papilloma virüsü (HPV) aşısı, 9-45 yaş arasında, hamile olmayan herkese önerilir. . HPV aşısı hamilelik sırasında önerilmemektedir, ancak hamile bir kişiye yanlışlıkla (örneğin, hamile olduklarını bilmeden önce) yapılması durumunda kürtaj yapılması gerekmez. Hamileyseniz ve aşı olmanız gerekiyorsa, HPV aşısı doğum sonrasına ertelenebilir.

Neden aşı olmalıyım?

Aşı olmak bazı ciddi enfeksiyonlara yakalanmanızı önlemeye yardımcı olabilir. Bir enfeksiyon kaparsanız, aşı olmak sizi ciddi şekilde hastalanmaktan koruyabilir.

Hamile kalmasanız bile aşı olmanız önemlidir. Ancak hamileyseniz bazı enfeksiyonlar, hamileliğiniz sırasında sorun yaratabilir. Aşı olmak, bebeğinizin doğmadan önce veya sonra hastalanmasını önlemeye de yardımcı olabilir.

Kaç aşı dozuna ihtiyacım var?

Bu her aşı için farklıdır. Bazı aşılar sadece 1 doz yapılır. Diğerleri bir enfeksiyonu önlemek için 2 veya daha fazla doza ihtiyaç duyar. Çoğu aşı için tam olarak korunmanız birkaç hafta sürer. Bunun nedeni, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmaya hazırlanmasının zaman almasıdır.

Aşılar yan etkilere neden olur mu?

Çoğu zaman, aşılar yan etkiye neden olmaz. Yan etkiler meydana geldiğinde şunları içerebilirler:

  • Aşının yapıldığı yerde kızarıklık, hafif şişlik veya ağrı
  • Hafif ateş
  • Baş ağrısı veya vücut ağrıları

Bu yan etkiler hasta olduğunuz anlamına gelmez, sadece bağışıklık sisteminizin (enfeksiyonla mücadele sistemi) aşıya yanıt verdiğini gösterir.

Aşılar bazen ciddi alerjik reaksiyonlar gibi daha ciddi yan etkilere de neden olur. Ancak ciddi yan etkiler nadirdir.

Doktorunuza, aşı yaptırdığınızda ne gibi yan etkiler bekleyeceğinizi sorun. Aşıdan sonra bir reaksiyon veya sorununuz varsa, bildirin.

Ya hamileysem ve hiç kızamık, kabakulak, kızamıkçık veya su çiçeği aşısı olmadıysam?

Hamileyseniz ve bu aşıları hiç yaptırmadıysanız ve bu enfeksiyonları hiç geçirmediyseniz, bu enfeksiyonları olan insanlardan kaçınmalısınız.

Çevrenizdeki birinin suçiçeği veya kızamıkçık olduğunu öğrenirseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu arayın. Yapmanız gereken bir şey olup olmadığını size söyleyebilir.

Gebelikte Aşılama (Ayrıntlı)

Hamilelikte Enfeksiyonlardan Korunma (Ayrıntılı)

Human Papilloma Virus (HPV) Aşısı (Temel)

UpToDate

Posted in: