Tip I ve Tip II Diyabetiklerde Gebelik

Temel

Tip 1 veya tip 2 diyabetli kişiler sağlıklı bir hamilelik geçirebilir mi?

Tip 1 veya tip 2 diyabetliler çoğunlukla sağlıklı bir hamilelik geçirebilir. Ancak şeker hastalığınız varsa ve hamile kalmak istiyorsanız, kan şekeri seviyenizin kontrol altında olduğundan emin olmalısınız. Bu, hamilelik sırasında sorun yaşama riskinizi azaltacaktır.

Hamile kalmadan önce yapmam gereken bir şey var mı?

Hamile kalmayı düşünüyorsanız ve tip 1 veya tip 2 diyabetiniz varsa, denemeye başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Şunları önerebilir:

  • Kan şekeri seviyenizi kontrol altına almanıza yardımcı olur
  • Değiştirmeleri gerekiyorsa ilaçlarınızda değişiklik yapar. Bu özellikle önemlidir, çünkü diyabetli kişilerde kullanılan bazı ilaçlar hamilelik sırasında güvenli olmayabilir.
  • Tıbbi sorunlarınız varsa tedavi eder. Diyabetli bazı kişilerde göz sorunları, obezite, yüksek tansiyon veya böbrek hastalığı gibi başka tıbbi sorunlar da vardır. Doktorunuz bu sorunların nasıl tedavi edileceği ve hamileliğinizi nasıl etkileyebileceği hakkında sizinle konuşabilir.

Diyabet hamilelik sırasında hangi sorunlara neden olabilir?

Oluşabilecek sorunların çoğu, yüksek kan şekeri ile ilgilidir. Bunlar hamilelik sırasında ve bebek doğduktan sonra sorun oluşturabilir.

  • Erken gebelikte, yüksek kan şekeri seviyeleri düşük yapma riskini artırır. Düşük, 20 hafta öncesinde hamileliğin kendi kendine sona ermesidir.
  • Yüksek kan şekeri, bebeğin omurga veya kalp sorunu gibi doğumsal bir sorunla doğma riskini artırır.
  • İleri haftalarda, yüksek kan şekeri bebeğin aşırı irileşmesine neden olabilir(4 kg.dan daha ağır). Büyük bir bebek doğum kanalına kolayca giremezse zedelenebilir. İri bir bebek vajinal doğum sırasında annesinin vücuduna zarar verebilir. Bazen sezaryen gerekir.
  • Gebeliğin sonunda yüksek kan şekeri, bebeğin doğumdan sonra sorun yaşamasına neden olabilir. Bebeğin kan şekeri aniden düşebilir.

Diyabetli kişilerin hamilelik sırasında yaşayabileceği diğer sorunlar şunlardır:

  • Erken doğum riski. Bu, bebeğin 37 haftalık hamilelikten önce doğmasıdır.
  • Preeklampsi ve gebelik hipertansiyonu riski. Gebelik zehirlenmesi, hamilelik sırasında tansiyonun artmasıdır. Ayrıca idrarlarında protein kaçağı olabilir veya karaciğer, böbrekler, beyin, gözler veya plasenta gibi organlarla ilgili sorunlar olabilir. (Plasenta bebeğe besin ve oksijen getiren ve atıkları uzaklaştıran organdır.) Ayrıca bebek iyi büyümeyebilir ve küçük olabilir.

Hamilelik sırasında benimle hangi doktorlar ilgilenecek?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanınız hem hamileliğiniz hem de şeker hastalığınızla da ilgilenebilir.

  • Kan şekerinizin ne olması gerektiğini ve ne sıklıkta kontrol etmeniz gerektiğini size söyleyecektir. Genellikle her gün yemeklerden önce ve sonra kan şekeri seviyelerini kontrol etmek gerekir.
  • Kan şekerinizin kontrol altında kalması için diyetinizde ve ilaçlarınızda değişiklik yapar

Diyabet ilaçlarımın neden değiştirilmesi gerekir?

Diyabet ilaçlarınızın değiştirilmesi gerekebilir çünkü:

  • İnsülin kullananlarda hamilelik sırasında daha fazla insüline ihtiyaç duyulur.
  • Bazı diyabet haplarının hamilelik sırasında alınması güvenli olmayabilir. Bu durumda gebelik sırasında insülin kullanmaya başlamak veya farklı bir hap almak gerekir. Doktorunuz size hangi ilacın sizin için uygun olduğunu söyleyecektir.
  • Diyabet için henüz ilaç kullanmayan kişilerin hamilelik sırasında şeker hastalığı ilacı almaya başlamaları gerekebilir.

Hamilelik beni başka nasıl etkileyebilir?

Bazen hamilelik diyabetli kişilerin yaşayabileceği göz ve böbrek problemlerini kötüleştirir. Hamilelik ayrıca yüksek tansiyonu daha da kötüleştirebilir. Doktorunuz sizi bu sorunlar için şu şekilde kontrol edecektir:

  • Böbreklerinizi kontrol etmek için kan ve idrar testleri yapılacak
  • Göz muayenesi yapılacak
  • Her ziyarette kan basıncınız kontrol edilecek

Normal vajinal doğum yapabilir miyim?

Normal vajinal doğum yapılabilir. Ancak diyabetli anne adaylarının, diyabeti olmayanlara göre sezaryen olasılığı daha yüksektir.

Bebeğim sağlıklı olacak mı?

Kan şekeriniz kontrol altındaysa, bebeğinizin sağlıklı olma şansı yüksektir. Ancak çocuk doktoru bebeğinizi yakından takip edecektir. Bunun nedeni, anneleri şeker hastası olan bebeklerin düşük kan şekeri veya nefes alma sorunları olabilir. Bu sorunların çoğu 1 ila 2 gün içinde kendiliğinden geçer.

Bebeğimde şeker hastalığı olur mu?

Bebeklerde şeker hastalığı çok nadir görülür. Anneleri diyabetli çocukların, diyabeti olmayan annelerin çocuklarına kıyasla, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde diyabet olma riskleri daha yüksektir. Ancak anneleri diyabetli çocukların çoğu diyabet olmazlar.

Sezaryen Doğum (Temel)

Preeklampsi (Temel)

Erken Doğum (Temel)

Diyabetli Hastaların Gebelik Sırasında Bakımı (Ayrıntılı)

Sezaryen ile Doğum (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: