Preeklampsi

Temel

Preeklampsi nedir?

Preeklampsi, bazı hamilelerin yakalandığı tehlikeli bir durumdur. Genellikle hamileliğin ikinci yarısında (20 haftadan sonra) olur. Doğum sırasında veya bebek doğduktan hemen sonra da olabilir.

Preeklampside yüksek tansiyon ve idrarlarda protein kaçağı vardır. Karaciğer, böbrek, beyin, göz veya plasenta gibi organlarda problem olabilir. Plasenta bebeğe besin ve oksijen getiren ve atıkları uzaklaştıran organdır. Bebek iyi büyümeyebilir ve normalden daha küçük olabilir.

Preeklampsinin belirtileri nelerdir?

Preeklampside çoğunlukla belirti hissedilmez. Preeklampsi, şiddetli olmadığı sürece belirti vermez. Şiddetli preeklampsinin belirtileri:

  • Baş ağrısı
  • Görme bozukluğu. Bulanık görme, ışık çakmaları, noktalar
  • Karın ağrısı, özellikle üst karında

Bu belirtilerden herhangi biri varsa muayene olmalısınız. Preeklampsi olmayabilir. Bu belirtiler normal gebeliklerde de olabilir. Ancak tetkik edilmesi önemlidir.

Vajinadan kanama varsa muayene olmalısınız.

Preeklampsi bebeğimi nasıl etkiler?

Preeklampsi şunları yapabilir:

  • Bebeğin büyümesini yavaşlatır
  • Bebeğin etrafındaki amniyotik sıvı miktarını azaltır
Plasenta

Gebeliğin geç dönemlerinde annenin kesit görüntüsü

Bebeğiniz her zamanki kadar hareket etmiyorsa muayene olmalısınız. Bebekle ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için testler yapılacaktır.

Preeklampsi için bir test var mı?

  • Tansiyonunuz ölçülür
  • İdrarda protein bakılır

Organ sorunları açısından kan testleri yapılabilir.

Tansiyon 2 rakam şeklindedir. Örneğin, 140/90 mmHg. Preeklampsi teşhisi koymak için, büyük olan sistolik basınç 140 veya küçük olan diyastolik basınç 90 veya daha yüksek olması gerekir. Ayrıca, idrarda protein kaçağı veya farklı organlar ile ilgili probleminiz olabilir.

İdrarda protein yüksekliği veya başka problemler olmaksızın gebelikte yüksek tansiyon (140/90 üzeri) olması mümkündür. Bu preeklampsi olarak adlandırılmaz. Yine de, yüksek tansiyon varsa, yakın izlem gerekir. Preeklampsi veya yüksek tansiyonla ilgili başka problemler olabilir.

Preeklampsi nasıl tedavi edilir?

Preeklampsinin tek tedavisi bebeği doğurtmaktır. Bebeği hemen doğurmanın mı yoksa beklemenin mi daha iyi olduğu konusunda karar verilecektir. En iyi karar, preeklampsinin ne kadar şiddetli olduğuna ve kaç haftalık hamile olduğunuza bağlıdır. Bebeği doğurmak preeklampsiyi iyileştirecek olsa da, bebeğe büyümesi ve gelişmesi için mümkün olduğunca fazla zaman vermek de önemlidir.

Preeklampsiniz hafifse:

  • Gebelik 34 haftadan küçükse, beklemeniz önerilir.
  • Gebelik 34-37 hafta arasındaysa, karar bebeğinizin durumuna bağlıdır.
  • Gebelik 37 haftadan büyükse, doğurmanız daha uygundur.

Karar beklemek ise, siz ve bebeğiniz herhangi bir sorun için sık sık kontrol edilmelisiniz. Doğum zamanı gelene kadar hastanede kalmanız gerekebilir.

Doğum zamanı geldiğinde, suni sancı verilir. Çoğunlukla vajinal doğum yapılabilir. Ancak bazı durumlarda sezaryen gerekebilir.

Preeklampsi şiddetliyse, bebeğinizi mümkün olan en kısa sürede doğurmanız gerekir. Ayrıca, eğer çok yüksekse, kan basıncınızı düşürmek için ilaç verilir.

Nadiren, preeklampsili kişilerde sara benzeri nöbetler olur. Bunu önlemek için doğum sırasında size ilaç verilebilir.

Preeklampsiyi önlemek için ne yapabilirim?

Preeklampsiyi önlemek için hiçbir şey yapamazsınız. Yapabileceğiniz en önemli şey, kontrollerinize eksiksiz uymaktır. Böylece tansiyonunuzun yükselip yükselmediği veya idrarınızda protein olup olmadığı veya başka herhangi bir problem olup olmadığı en kısa sürede öğrenilebilir. Ayrıca, preeklampsi belirtileriniz varsa veya bebek her zamanki gibi hareket etmiyorsa hemen muayeneye gidin.

Preeklampsi için yüksek risk altındaysanız, hamileliğinizin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde (12 haftadan sonra) düşük doz aspirin almanız önerilir. Daha önce preeklampsi geçirdiyseniz ve bebeğiniz erken doğduysa, ikizlere hamileyseniz veya hamilelik öncesinde yüksek tansiyonunuz varsa yüksek risk altındasınız.

Reçete edilmedikçe aspirin veya başka ilaç almayın.

Preeklampsi başka sağlık sorunlarına neden olabilir mi?

Preeklampsi geçirdiyseniz, sonraki yaşamınızda yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskiniz daha yüksektir. Aile doktorunuza veya hemşirenize preeklampsi olduğunuzu söylemelisiniz. Gelecekte bu sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler hakkında sizinle konuşabilirler. Sigara içmemeli, sağlıklı beslenmeli, sağlıklı bir kiloyu korumalı ve aktif olmalısınız.

Yüksek Tansiyon ve Hamilelik (Temel)

HELLP Sendromu (Temel)

Sezaryen Doğum (Temel)

Gebelik Zehirlenmesi (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: