Yüksek Tansiyon ve Hamilelik

Temel

Yüksek tansiyonu olan kişiler normal bir hamilelik geçirebilir mi?

Yüksek tansiyonu olan çoğu insan normal bir hamilelik geçirir. Ancak yüksek tansiyonu olan kişilerin hamilelik sırasında bazı problemleri yaşama riski yüksektir:

  • Preeklampsi. Yüksek tansiyon ve idrarda protein kaçağı ve bazı organlarda problemler preeklampsi olarak adlandırılır. Preeklampsi genellikle hamileliğin ikinci yarısında meydana gelir ve tehlikeli bir durumdur. Bebeğin anne rahminde büyümesiyle ilgili sorunlara neden olabilir. Annenin karaciğerini, böbreklerini, kanını, kalbini, gözlerini ve sinir sistemini etkileyebilir.
  • Plasental ayrılma. Plasenta, bebeğe besin ve oksijen getiren ve atıkları uzaklaştıran organdır. Rahim iç duvarına yapışıktır. Plasenta dekolmanı, bebek doğmadan önce plasentanın bir kısmının veya tamamının uterustan ayrılmasıdır. Bu durumda, bebek yeterli besin ve oksijen alamayabilir.
  • Bebeğin yavaş büyümesi. Bebek normal büyüyemez ve düşük kilolu doğar.

Hamileliği planlarken ne yapmalıyım?

Hamileliği planlarken doktorunuza danışın. Tansiyon ilacı almadan kan basıncınız normalse, gebelik sizin için güvenli olabilir. Aksi takdirde, kan basıncınızı kontrol altına almak gerekir. İlaç dozunuz değiştirilebilir veya farklı bir ilaca geçilebilir.

Hamilelik sırasında test yaptıracak mıyım?

Her ziyarette kan basıncınız ve bebeğinizin büyümesi kontrol edilir. Hamilelik sırasında bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için farklı zamanlarda testler yaptıracaksınız.

Hamilelik sırasında ilaç almam gerekecek mi?

Kan basıncınızın ne kadar yüksek olduğuna bağlı. Çok yüksekse, kontrol altında tutmak için hamilelik sırasında bebeğiniz için güvenli bir ilaç almaya devam etmeniz gerekecektir.

Hamileliğinizin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde (12 haftadan sonra) düşük doz aspirin almanız gerekebilir. Bu, preeklampsi riskinizi azaltabilir.

Hamilelik sırasında hangi belirtilere dikkat etmeliyim?

Hamilelik sırasında preeklampsi, plasental ayrılma veya diğer sorunları nasıl tanıyacağınızı bilmelisiniz.

  • Bebeğinizin her zamanki gibi hareket ettiğini hissetmiyorsanız.
  • Kasılmalar oluyorsa. Rahim kası sıkıştığında kasılma olur. Bu ağrıya neden olur ve rahminiz sertleşir.
  • Karın ağrınız varsa.
  • Vajinadan kanamanız varsa.
  • Herhangi bir preeklampsi belirtiniz varsa:
    • Şiddetli baş ağrısı
    • Bulanık görme veya ışık çakması gibi görme bozukluğu
    • Karın üst kısmında ağrı

Vajinal doğum yapabilir miyim?

Çoğu preeklampsili anne adayı vajinal doğum yapabilir.

Bebeğim sağlıklı olacak mı?

Hamilelik sırasında yüksek tansiyonunuz varsa, normalden daha erken doğum yapma olasılığınız yüksektir. Preeklampsiden kaynaklanan, plasenta dekolmanı veya düşük doğum ağırlıklı bebeğiniz varsa, bebeğinizi erken doğurmanız gerekebilir. Ancak hamilelik sırasında kan basıncınız kontrol altındaysa, bebeğinizin sağlıklı olma ihtimali yüksektir.

Doğumdan sonra ne olacak?

Doğumdan sonra da kan basıncınız kontrol edilecek. Birkaç gün tansiyonunuzu evde kendiniz kontrol etmelisiniz. Kan basıncı bazen doğumdan hemen sonra düşüp, sonra tekrar yükselir. Böyle bir durumda, hamilelik sırasında bıraktıysanız, tansiyon ilacına yeniden başlamanız veya ilacınızı değiştirmeniz gerekebilir.

UpToDate

Posted in: