Makat Gebelik

Temel

Makat gebelik nedir?

Makat kelimesi, bir bebeğin rahimde makadı çıkıma yakın durduğunu anlatır. Doğumdan önce bebekler rahimde farklı pozisyonlarda yatarlar. Baş, omuz, bacak veya kalçaları vajinaya yakın olacak şekilde yatabilirler. Bebeğin ayakları veya kalçaları vajinaya yakın olduğunda buna makat geliş denir.

Makat Geliş

Doğum öncesinde bebek rahim içinde farklı pozisyonlarda bulunabilir. Çoğu bebek, üstteki şekilde başı aşağıda ve vajinaya yakın olarak yatar. Bu duruş şekline baş geliş adı verilir. Ancak bazı bebekler makat, bacak veya omuzu aşağıda olacak şekilde yatar. Bacakları veya makatın aşağıda ve vajinaya yakın yerleştiği duruşa makat geliş adı verilir.

Hamileliğin erken döneminde, bebeklerin makat pozisyonda olması yaygındır. Hamileliğin sonlarına doğru, çoğu bebek başları vajinaya yakın olacak şekilde yatar. Buna baş geliş denir. Baş aşağı pozisyon, vajinal doğum için en güvenli pozisyondur. Ancak bazı durumlarda bebek hamileliğin sonlarında hala makat pozisyonundadır.

Plasenta

Gebeliğin geç dönemlerinde annenin kesit görüntüsü

Makat gebeliğin sebebi nedir?

Makat gebeliklerin çoğu tesadüfen gerçekleşir. Ancak bazı makat gebelikler bebek, rahim veya plasenta ile ilgili bir sorun veya bebeğin etrafındaki amniyotik sıvı miktarı nedeniyle olur.

Makat gebelik belirti verir mi?

Bebeğin başının bastığı göğüs kafesinin altında rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin karnınızın alt kısmında tekme attığını da hissedebilirsiniz.

Muayenede makat hamileliğim nasıl anlaşılır?

Bebeğinizin pozisyonu muayene ile kontrol edilir. Bebeğinizin başının konumunu karnınızdan hissedilir.

Bebeğinizin pozisyonunu kontrol etmek için ultrason ile de bakılabilir.

Bebeğim makat geliş olursa ne olur?

Makat bebeklerin çoğu doğumdan önce kendi kendine baş aşağı döner.

Bebeğiniz doğum tarihinize yakın hala makat pozisyonundaysa, karnınıza bastırarak döndürmeye çalışılır. Bu işe yarar ve bebeğiniz baş aşağı pozisyona geçerse, doğumun başlamasını bekleyip vajinal doğum yapmayı deneyebilirsiniz. İşe yaramazsa ve bebeğiniz makat pozisyonunda kalırsa, bebeğinizi doğurmak için sezaryen olmanız uygun olur.

Makat gelişte sezaryen

Sezaryen sırasında karnınız ve rahminize kesi yapılır. Bebek, vajina yerine bu kesiden doğurtulur.

Bazen, makat bebekler vajinal yolla da doğar. Buna vajinal makat doğum denir. Ancak bu tür bir doğum sırasında bebek veya anne ile ilgili sorunların ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu nedenle vajinal makat doğumlar tercih edilmez.

Ya ikiz gebelikse?

İkiz gebelikte her ikizin pozisyonu kontrol edilir. İlk ikiz (rahim ağzınıza daha yakın olan bebek) makat pozisyonundaysa, doğurmak için sezaryen önerilir. İlk ikiz baş aşağı ve ikinci ikiz makat ise, vajinal doğum denenebilir.

UpToDate

Posted in: