Gebelik ve Sigara

Temel

Sigara hamileliği nasıl etkiler?

Hamilelikte sigara içmek ciddi zararlara yol açabilir. Hamilelik sırasında sigara içen kişilerin, sigara içmeyenlere göre aşağıdaki gibi sorunlar yaşama olasılığı daha yüksektir:

  • Preterm eylem. Bu, gebeliğin 37. haftasından önce (tahmini doğum tarihinden 3 veya daha fazla hafta önce) başlayan doğum eylemidir. Hamilelik normalde son adetinizin ilk gününden itibaren yaklaşık 40 hafta sürer. 37 haftalık hamilelikten önce doğum yapmak tehlikeli olabilir. Erken doğan (prematüre) bebeklerin ciddi sağlık sorunları olabilir.
  • Plasenta ile ilgili sorunlar. Bunlar arasında plasenta previa ve plasenta dekolmanı yer alır. Plasenta previa, plasentanın serviks ağzını kaplamasıdır. Plasenta dekolmanı, bebek doğmadan önce plasentanın rahimden ayrılmasıyla olur. Bu sorunların her ikisi de vajinadan kanamaya neden olabilir ve hem siz hem de bebeğiniz için tehlikeli olabilir.
Plasenta

Gebeliğin geç dönemlerinde annenin kesit görüntüsü

  • Düşük. Düşük, hamileliğin 20 haftadan önce sona ermesidir.
  • Ölü doğum. Ölü doğum, bir bebeğin doğmadan önce, hamileliğin ikinci yarısında (20 haftadan sonra) ölmesidir.

Hamilelik sırasında sigara içmek bebeğimi nasıl etkiler?

Anneleri hamilelik sırasında sigara içen bebeklerin;

  • Prematüre veya düşük doğum ağırlığı. Prematüre veya küçük bebeklerin beslenme, uyku, nefes alma, görme ve duyma ile ilgili sorunları olma olasılığı daha yüksektir.
  • 1 yaşından önce bilinmeyen bir nedenle ani ölüm. Buna ani bebek ölümü sendromu veya SIDS denir.

Peki ya elektronik sigara (vaping)?

Vaping, elektronik sigara veya e-sigara kullanmayı ifade eder. Hamilelik sırasında herhangi bir tütün ürünü kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. Buna normal sigaralar, purolar, elektronik sigaralar, çiğneme tütünü ve nargileler dahildir. Bu ürünlerin tümü, normal sigaralarda bulunan zararlı madde olan nikotini içerir.

Peki ya marihuana?

Esrar bazı ülkelerde yasaldır, ancak hamileyseniz bundan kaçınmalısınız. Bebek için sorunlara neden olabileceğini düşündüren çalışmalar bulunmaktadır.

Hamilelik sırasında hangi tedaviler sigarayı bırakmama yardımcı olabilir?

Doktorunuz size sigarayı bırakmanın en iyi yolu konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Ayrıca sizi danışmanlarla veya destek için arayabileceğiniz diğer kişilerle temasa geçirebilir. Atmanız gereken adımlar:

  • Bir bırakma tarihi belirleyin.
  • Ailenize, arkadaşlarınıza ve çevrenizdeki insanlara bırakmayı planladığınızı söyleyin.
  • Bırakırken karşılaşacağınız zor zamanları önceden planlayın.
  • Evinizden, arabanızdan ve işinizden sigara ve diğer tütün ürünlerini çıkarın.
  • Bırakmak için yardım alma konusunda doktorunuzla konuşun.

Hamileliğinizde sigarayı ne kadar erken bırakırsanız o kadar iyidir. Ancak bırakamıyorsanız, azaltmak da yardımcı olabilir.

Bebeğiniz doğduktan sonra tekrar sigaraya başlamamak da çok önemlidir. Etrafında sigara dumanı bulunan pasif içici olarak adlandırılan bebekler, soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonları gibi sağlık sorunları açısından normalden daha yüksek risk taşır. Sigarayı bırakmak, kalp hastalığı ve kanser riskinizi de azaltır ve çocuğunuzun sigara içmemesi için iyi bir örnek teşkil eder.

Hamileyken sigarayı bırakmama yardımcı olacak ilaçlar alabilir miyim?

Sigarayı bırakmak için başka yollar denediniz ama yine de bırakamıyorsanız, ilaçları deneyebilirsiniz. Doktorunuza siz ve bebeğiniz için hangisinin daha güvenli olduğunu sorun. Bırakmanıza yardımcı olacak ilaçlar şunlardır:

  • Nikotin yerine koyma tedavisi. Bu, nikotin içeren cilt yamaları, pastiller ve sakızlardır. Nazal spreyler ve puflar (inhaler) bulunur.
  • Bupropion. Bu ilaç, sigara içme isteğinizi azaltır.

Gebeliği Planlama ve Gebeliğe Hazırlanma (Temel)

Erken Doğum (Temel)

UpToDate

Posted in: