Klamidya

Ayrıntılı

Klamidya cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur.

Klamidya ve gonore, penis veya vajinadan akıntı ve idrar yaparken ağrı gibi benzer belirtilere neden olabilir. Bununla birlikte, klamidya genellikle oluşturmaz. Ayrıca klamidya tedavi edilmeyen kadınlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Neyse ki, antibiyotik tedavisi ile tedavi edilebilir.

Klamidya Nedenleri

Klamidya enfeksiyonuna, kadın ve erkeklerde üreme organlarını enfekte edebilen Chlamydia trachomatis adlı bir bakteri neden olur. Enfeksiyon cinsel temas sırasında yayılır. Bir erkeğin enfeksiyonu yaymak için boşalması gerekmez. Klozet kapağı gibi bir nesneye dokunarak klamidya bulaşmaz.

Yeni bir cinsel partneriniz varsa, birden fazla cinsel partneriniz varsa veya daha önce klamidya geçirdiyseniz ve bu enfeksiyon için tedavi görmemiş bir partnerle cinsel ilişkiye girdiyseniz, klamidya riskiniz daha yüksektir.

Klamidya Belirtileri

Klamidya enfeksiyonları hafif – şiddetli belirtilere neden olabilir. Bununla birlikte, çoğu insanda hiçbir belirti yoktur. Bu, enfekte olduğunuzu bilmeden enfeksiyonu yaymanın mümkün olduğu anlamına gelir.

Kadınlar. Klamidyası olan kadınların yüzde 90 kadarında hiçbir belirti görülmez. En yaygın belirtiler:

  • Vajinal akıntı
  • Anormal vajinal kanama
  • Karın ağrısı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • İdrar yaparken yanma veya ağrı
Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Erkekler. Klamidyalı erkeklerin yüzde 70’ine kadar hiçbir belirti yoktur. Erkeklerde en sık görülen klamidya belirtileri:

  • İdrar yaparken yanma veya ağrı
  • Penisten akıntı
  • Testislerde ağrı veya hassasiyet
  • Skrotumda şişlik
Erkek İç Üreme Organları

Erkek iç üreme organları

Anal seks yapan kadın ve erkeklerde rektum veya anüste klamidya enfeksiyonu gelişebilir.

İlgili bozukluklar. Nadiren, klamidya hastalarında reaktif artrit adı verilen bir eklem iltihabı gelişir. Eklem ağrısı (artrit) ve üveit (gözün iç kısmının iltihabı) dahil olmak üzere görünüşte alakasız belirtiler kümesine neden olabilir.

Klamidya ayrıca konjonktiva iltihabına (konjonktivit) neden olabilir. Bu, bakteri bulaşmış bir kişinin meni veya vajinal akıntı gibi genital sıvılara maruz kalmasından kaynaklanabilir.

Klamidya Tanısı

Klamidya testi, kadınlarda vajinadan veya serviksten, erkeklerde üretradan kadınlarda ve erkeklerde rektumdan bir sıvı sürüntüsü veya idrar örneği ile yapılır. Sonuçlar genellikle 24 saat içinde alınır.

Klamidya Taraması

Belirti olmasa bile, 25 yaşından küçük, tüm cinsel aktif kadınlar için yılda bir kez klamidya testi yapılmalıdır. Daha yaşlı kadınlarda, örneğin yeni bir seks partneri veya birden fazla seks partneri nedeniyle maruz kalma olasılığı daha yüksek olan kişilere yılda bir kez test yapılması önerilir. Homoseksüel erkekler için yılda en az bir kez klamidya testi yapılmalıdır. Temas bildiriliyorsa, test hem idrar hem de rektal sürüntüden yapılır. Ergen klinikleri, ıslahevleri ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyon klinikleri gibi yaygınlığın yüksek olduğu alanlarda cinsel açıdan aktif genç erkeklerin test edilmesi düşünülmelidir.

Bu popülasyonlarda klamidya yaygındır ve enfeksiyon genellikle belirtilere neden olmaz. Bu enfeksiyonu tedavi etmek, neden olduğu bazı önemli sorunları, özellikle aşağıda açıklandığı gibi dişi üreme organları enfeksiyonunu önleyebilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Diğer Enfeksiyonların Test Edilmesi ve Önlenmesi

Siz veya cinsel partnerinize klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon teşhisi konulursa, HIV, bel soğukluğu, trikomoniyaz ve frengi gibi diğer enfeksiyonlar için test yaptırmalısınız. Özellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleyenler (hepatit A ve B ve insan papilloma virüsü aşıları) olmak üzere önerilen tüm aşıları olmalısınız.

Klamidya Komplikasyonları

Kadınlarda klamidya, pelvik inflamatuar hastalık (PID) adı verilen ciddi enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kadınların yüzde 30’unda PID gelişebilir. PID, fallop tüplerinin skarlaşmasına neden olabilir, bu da kısırlığa ve ektopik gebelik riskinde artış veya kronik pelvik ağrıya neden olabilir.

Hamilelik sırasında enfeksiyon. Klamidyanız varsa veya olduğunu düşünüyorsanız ve hamileyseniz veya hamile kalmak istiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede test yaptırmalı ve tedavi olmalısınız. Tedavi edilmeyen enfeksiyon, hamilelikte düşük ve erken doğum gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Enfeksiyonu doğum sırasında bebeğinize geçirmek de mümkündür. Bu, bebeğin gözlerine zarar verebilecek ve zamanla görüşü etkileyebilecek konjonktivite neden olabilir. Klamidya ile enfekte olan yenidoğanlarda pnömoni gelişebilir (öksürük ve solunum güçlüğüne neden olabilen bir akciğer enfeksiyonu).

Klamidya Tedavisi

Gebe olmayan bireylerde, özellikle rektal enfeksiyon endişesi varsa, yedi gün boyunca günde iki kez doksisiklin verilir. Bu tedavi sırasında cinsel temas olmamalıdır. Doksisiklin, fetüste gelişen diş ve kemiklere zarar verme riski nedeniyle hamilelerde kullanılmaz.

Yedi gün boyunca doksisiklin alamayan veya antibiyotik kullanmakta zorluk çekebilecek kişiler için ağızdan bir defalık antibiyotik tedavisi azitromisin verilebilir. Azitromisin hamilelik sırasında da güvenlidir. Bu tek seferlik antibiyotikten sonra yedi gün cinsel perhiz önemlidir.

Klamidya ile enfekte olan bazı kişiler de gonore ile de enfekte olabilir. Bu nedenle, bel soğukluğu testi bazen klamidya testi ile aynı zamanda yapılır. Hastanın her iki enfeksiyonu da varsa, gonore için ek tedaviye ihtiyaç duyulacaktır.

Cinsel partner tedavisi. Tedavi, siz ve son 60 gün içinde cinsel temasta bulunduğunuz herkes için, belirti olsun ya da olmasın önemlidir. Tüm enfeksiyonların belirtilere neden olmayabilir ve testler, yeni bir enfeksiyonu tespit edemeyebilir.

Hem siz hem de eşiniz tedaviyi tamamladıktan sonra bir hafta geçene kadar cinsel ilişkiden kaçınmalısınız. Klamidya ile birden fazla kez enfekte olmak mümkündür ve bunun en yaygın nedeni cinsel partnerlerin tedavi edilmemesidir.

Önerilen tedaviyi kullanırsanız, belirtileriniz devam etmedikçe klamidyanın geçtiğinden emin olmak için kısa vadede (bir ay içinde) test yaptırmanız gerekmez. Belirtiler tedaviden sonra tekrarlarsa veya ilk kez ortaya çıkarsa, muayene olmalısınız.

Klamidyası olan herkes, tanıdan üç ay sonra başka bir klamidya testi yaptırmalıdır, Çünkü hastaların %25’i tedavi edilmeyen cinsel partnerlerden yeniden enfekte olur.

Klamidya Önleme

Klamidyadan korunmanın en etkili yolu cinsel ilişkiden kaçınmaktır. Bu çoğu insan için pratik olmadığı için aşağıdaki ipuçları önerilir:

  • Her cinsel ilişkide prezervatif kullanın.
  • Doktorunuza cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için yapılan testleri danışın. Klamidya taraması yaptırın.
  • Klamidya veya başka bir enfeksiyon belirtisi varsa muayene olun.
  • Sizde veya cinsel partnerinizde anormal akıntı, idrar yaparken yanma veya genital kızarıklık veya yara varsa cinsel ilişkiye girmeyin.

Gebelikte Enfeksiyonlardan Korunma (Temel)

Klamidya ve Bel Soğukluğu (Temel)

Dış Gebelik (Temel)

Anogenital Siğiller (Temel)

Pelvik İnflamatuar Hastalık (Temel)

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tarama (Temel)

Frengi (Temel)

Vajinal akıntı (Temel)

Epididimit (Temel)

Üretrit (Temel)

Bartholin bezi kisti (Temel)

Bel Soğukluğu (Ayrıntılı)

HIV testi (Ayrıntılı)

Ektopik (Tubal) Gebelik (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: