Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php:3706) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
diyabet arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/diyabet/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Sat, 04 Jun 2022 18:51:52 +0000 tr hourly 1 Tip I ve Tip II Diyabetiklerde Gebelik https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/tip-i-ve-tip-ii-diyabetiklerde-gebelik/ Sat, 04 Jun 2022 18:51:52 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=10063 Tip 1 veya tip 2 diyabetli kişiler sağlıklı bir hamilelik geçirebilir mi? Tip 1 veya tip 2 diyabetliler çoğunlukla sağlıklı bir hamilelik geçirebilir. Ancak şeker hastalığınız varsa ve hamile kalmak istiyorsanız, kan şekeri seviyenizin kontrol altında olduğundan emin olmalısınız. Bu, hamilelik sırasında sorun yaşama riskinizi azaltacaktır. Hamile kalmadan önce yapmam gereken bir şey var mı? […]

The post Tip I ve Tip II Diyabetiklerde Gebelik appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Tip 1 veya tip 2 diyabetli kişiler sağlıklı bir hamilelik geçirebilir mi?

Tip 1 veya tip 2 diyabetliler çoğunlukla sağlıklı bir hamilelik geçirebilir. Ancak şeker hastalığınız varsa ve hamile kalmak istiyorsanız, kan şekeri seviyenizin kontrol altında olduğundan emin olmalısınız. Bu, hamilelik sırasında sorun yaşama riskinizi azaltacaktır.

Hamile kalmadan önce yapmam gereken bir şey var mı?

Hamile kalmayı düşünüyorsanız ve tip 1 veya tip 2 diyabetiniz varsa, denemeye başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Şunları önerebilir:

  • Kan şekeri seviyenizi kontrol altına almanıza yardımcı olur
  • Değiştirmeleri gerekiyorsa ilaçlarınızda değişiklik yapar. Bu özellikle önemlidir, çünkü diyabetli kişilerde kullanılan bazı ilaçlar hamilelik sırasında güvenli olmayabilir.
  • Tıbbi sorunlarınız varsa tedavi eder. Diyabetli bazı kişilerde göz sorunları, obezite, yüksek tansiyon veya böbrek hastalığı gibi başka tıbbi sorunlar da vardır. Doktorunuz bu sorunların nasıl tedavi edileceği ve hamileliğinizi nasıl etkileyebileceği hakkında sizinle konuşabilir.

Diyabet hamilelik sırasında hangi sorunlara neden olabilir?

Oluşabilecek sorunların çoğu, yüksek kan şekeri ile ilgilidir. Bunlar hamilelik sırasında ve bebek doğduktan sonra sorun oluşturabilir.

  • Erken gebelikte, yüksek kan şekeri seviyeleri düşük yapma riskini artırır. Düşük, 20 hafta öncesinde hamileliğin kendi kendine sona ermesidir.
  • Yüksek kan şekeri, bebeğin omurga veya kalp sorunu gibi doğumsal bir sorunla doğma riskini artırır.
  • İleri haftalarda, yüksek kan şekeri bebeğin aşırı irileşmesine neden olabilir(4 kg.dan daha ağır). Büyük bir bebek doğum kanalına kolayca giremezse zedelenebilir. İri bir bebek vajinal doğum sırasında annesinin vücuduna zarar verebilir. Bazen sezaryen gerekir.
  • Gebeliğin sonunda yüksek kan şekeri, bebeğin doğumdan sonra sorun yaşamasına neden olabilir. Bebeğin kan şekeri aniden düşebilir.

Diyabetli kişilerin hamilelik sırasında yaşayabileceği diğer sorunlar şunlardır:

  • Erken doğum riski. Bu, bebeğin 37 haftalık hamilelikten önce doğmasıdır.
  • Preeklampsi ve gebelik hipertansiyonu riski. Gebelik zehirlenmesi, hamilelik sırasında tansiyonun artmasıdır. Ayrıca idrarlarında protein kaçağı olabilir veya karaciğer, böbrekler, beyin, gözler veya plasenta gibi organlarla ilgili sorunlar olabilir. (Plasenta bebeğe besin ve oksijen getiren ve atıkları uzaklaştıran organdır.) Ayrıca bebek iyi büyümeyebilir ve küçük olabilir.

Hamilelik sırasında benimle hangi doktorlar ilgilenecek?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanınız hem hamileliğiniz hem de şeker hastalığınızla da ilgilenebilir.

  • Kan şekerinizin ne olması gerektiğini ve ne sıklıkta kontrol etmeniz gerektiğini size söyleyecektir. Genellikle her gün yemeklerden önce ve sonra kan şekeri seviyelerini kontrol etmek gerekir.
  • Kan şekerinizin kontrol altında kalması için diyetinizde ve ilaçlarınızda değişiklik yapar

Diyabet ilaçlarımın neden değiştirilmesi gerekir?

Diyabet ilaçlarınızın değiştirilmesi gerekebilir çünkü:

  • İnsülin kullananlarda hamilelik sırasında daha fazla insüline ihtiyaç duyulur.
  • Bazı diyabet haplarının hamilelik sırasında alınması güvenli olmayabilir. Bu durumda gebelik sırasında insülin kullanmaya başlamak veya farklı bir hap almak gerekir. Doktorunuz size hangi ilacın sizin için uygun olduğunu söyleyecektir.
  • Diyabet için henüz ilaç kullanmayan kişilerin hamilelik sırasında şeker hastalığı ilacı almaya başlamaları gerekebilir.

Hamilelik beni başka nasıl etkileyebilir?

Bazen hamilelik diyabetli kişilerin yaşayabileceği göz ve böbrek problemlerini kötüleştirir. Hamilelik ayrıca yüksek tansiyonu daha da kötüleştirebilir. Doktorunuz sizi bu sorunlar için şu şekilde kontrol edecektir:

  • Böbreklerinizi kontrol etmek için kan ve idrar testleri yapılacak
  • Göz muayenesi yapılacak
  • Her ziyarette kan basıncınız kontrol edilecek

Normal vajinal doğum yapabilir miyim?

Normal vajinal doğum yapılabilir. Ancak diyabetli anne adaylarının, diyabeti olmayanlara göre sezaryen olasılığı daha yüksektir.

Bebeğim sağlıklı olacak mı?

Kan şekeriniz kontrol altındaysa, bebeğinizin sağlıklı olma şansı yüksektir. Ancak çocuk doktoru bebeğinizi yakından takip edecektir. Bunun nedeni, anneleri şeker hastası olan bebeklerin düşük kan şekeri veya nefes alma sorunları olabilir. Bu sorunların çoğu 1 ila 2 gün içinde kendiliğinden geçer.

Bebeğimde şeker hastalığı olur mu?

Bebeklerde şeker hastalığı çok nadir görülür. Anneleri diyabetli çocukların, diyabeti olmayan annelerin çocuklarına kıyasla, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde diyabet olma riskleri daha yüksektir. Ancak anneleri diyabetli çocukların çoğu diyabet olmazlar.

Sezaryen Doğum (Temel)

Preeklampsi (Temel)

Erken Doğum (Temel)

Diyabetli Hastaların Gebelik Sırasında Bakımı (Ayrıntılı)

Sezaryen ile Doğum (Ayrıntılı)

UpToDate

The post Tip I ve Tip II Diyabetiklerde Gebelik appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Gebeliğe Hazırlanırken Sağlıklı mısınız https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelige-hazirlanirken-saglikli-misiniz/ Sat, 30 Dec 2017 20:04:56 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=6093 “Bir çocuk sahibi olmaya hazır olduğuma emin değilim…” Hamile olduğunu ilk kez öğrenen pek çok kadının aklından ilk geçen düşünce budur. Uzun süredir gebelik planlayanlar ve hatta gebe kalmak için çok çaba harcayanlarda bile bu şüpheye sıkça rastlanır. Vücudunuz hızla değişiyor ve bebeğiniz gün geçtikçe şekilleniyor. Hazır hissetmeyebilirsiniz. Ama hazırlanmak çok zor değil ve çok […]

The post Gebeliğe Hazırlanırken Sağlıklı mısınız appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

“Bir çocuk sahibi olmaya hazır olduğuma emin değilim…” Hamile olduğunu ilk kez öğrenen pek çok kadının aklından ilk geçen düşünce budur. Uzun süredir gebelik planlayanlar ve hatta gebe kalmak için çok çaba harcayanlarda bile bu şüpheye sıkça rastlanır. Vücudunuz hızla değişiyor ve bebeğiniz gün geçtikçe şekilleniyor. Hazır hissetmeyebilirsiniz. Ama hazırlanmak çok zor değil ve çok zamanınızı almaz. Aslında en iyisi, gebe kalmadan birkaç ay önce, yani bebek yapmayı planladığınızda; bu sürecin sonuna kadar yanınızda olacak kadın hastalıkları ve doğum doktorunuzla görüşmelisiniz.

Gebelik planlayan kadınların hemen hemen hepsi sağlıklıdır ve gebelikleri üzerinde etki yapacak sorunları yoktur. Yine de sorunsuz bir gebelik geçirmek ve gebelik planlarını kusursuz yapabilmek için gebelik öncesi kontrolü gereklidir. Gebe kalmadan önce ideal vücut ağırlığınızı öğrenir, uygun bir egzersiz programına ve prenatal vitamin desteğine başlarsınız.

Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişiklikler gebe kalma şansınızı olduğu kadar geçireceğiniz gebeliğin sağlığını da etkiler. Yaşam tarzındaki bu değişiklikler sizin için olduğu kadar eşiniz için de önemlidir. Her ikiniz sağlıklı iseniz gebe kalma şansınız da gebeliğin sağlıklı geçme şansı da artacaktır.

Sağlık Sorunları

Bazı anne adaylarının gebelik üzerinde olumsuz etkiler yapabilecek sağlık sorunları bulunabilir. Bu nedenle kadın doğum doktorunuz size, önceden geçirdiğiniz hastalıkları, olduğunuz ameliyatları, hiç hastanede yatıp yatmadığınızı, halen kullanmakta olduğunuz veya geçmişte uzun süre kullandığınız ilaçları soracaktır. Siz veya partneriniz her hangi bir ilaç kullanıyorsanız bebeğinizin sağlığı üzerindeki etkisini doktorunuza danışmalısınız.

Örneğin şeker hastalığınız (diabetes mellitus) var ise gebe kalmadan önce kan şekeriniz düzenlenmeli ve hamilelik boyunca dikkatle izlenmelidir. Eğer tansiyonunuz yüksek (hipertansiyon) ise normale indirilmeli ve ilaçlarınız hamilelik için zararsız ilaçlarla değiştirilmelidir. Sarası (epilepsi) olan bir anne adayının durumu değerlendirilip ilaçları gözden geçirilmelidir. SLE (sistemik lupus eritematozus) gibi romatizmal hastalıklarda gebe kalmak için anne adayının şikayetlerinin en az olduğu zaman seçilmelidir.

Kötü Alışkanlıklar

Kadın doğum doktorunuz size sigara, alkol ve uyuşturucu kullanıp kullanmadığınızı soracaktır. Bu bir sorgu veya suçlama değil. Yanıtlarınız da doğru ve içten olmalı. Sigara, alkol veya uyuşturucu, gebelik için tehlikelidir ve gebelik başlamadan bırakılmalıdır.

Sigara içiyorsanız bırakmak için profesyonel destek almalısınız. TC Sağlık Bakanlığının sigara bırakma konusundaki çalışmaları için aile hekiminizle görüşebilirsiniz.

Gebeliğe karar verdikten sonra alkol kullanmayı bırakmalısınız. En azından bebeğinizin gelişimine zarar vermeyecek kadar azaltmanız iyi olur.

Alışkanlıklar

Kullanmakta olduğunuz reçetesiz ilaçları, diyet ve egzersiz alışkanlıklarınızı da doktorunuzla paylaşmalısınız. Reçetesiz satılmasına ve vitamin olmasına karşın bazı ilaç veya gıda takviyeleri gebelikte kullanılmamalıdır.

Dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Vejeteryan veya vegan olmanız gebeliğin devamında verilecek besin takviyeleri ve destek ilaçlarını etkileyecektir.

Dengeli beslenme

Vücut ağırlığınızı düzenlemelisiniz.

Düzenli egzersiz yapmaya başlamalısınız.

Günlük 400 mikrogram folik asidi ilaç olarak kullanmalısınız. Folik asidin gebeliğin 12. haftasına kadar bu dozda kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir.

Folik asid

The post Gebeliğe Hazırlanırken Sağlıklı mısınız appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Gebelik Şekeri Risk Faktörleri https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelik-sekeri-risk-faktorleri/ Sun, 19 Oct 2014 12:39:21 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelik-sekeri-risk-faktorleri/ Tüm gebelerde 24-28 hafta arasında glukoz tolerans (şeker yükleme) testi ile gebelik şekeri taraması yapılır. Ancak risk faktörü bulunanlarda gebeliğin en başında tanı testi uygulanmalıdır. En az bir major veya iki minor risk faktörü varlığında erken haftada tanı testi uygulanır. Major Risk Faktörleri Daha önce makrozomik (4000 gram veya daha fazla) bebek doğurmuş olmak. Önceki […]

The post Gebelik Şekeri Risk Faktörleri appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Tüm gebelerde 24-28 hafta arasında glukoz tolerans (şeker yükleme) testi ile gebelik şekeri taraması yapılır. Ancak risk faktörü bulunanlarda gebeliğin en başında tanı testi uygulanmalıdır. En az bir major veya iki minor risk faktörü varlığında erken haftada tanı testi uygulanır.

Gebelik şekeri risk faktörleri

Risk faktörlerinin saptanması için gebeliğin başında detaylı hikaye öğrenilmelidir.

Major Risk Faktörleri

  • Daha önce makrozomik (4000 gram veya daha fazla) bebek doğurmuş olmak.
  • Önceki gebeliklerinde nedeni bilinmeyen perinatal kayıp  (ölü doğum veya yeni doğan ölümü) veya başka problemli doğum öyküsü olması.
  • Önceki gebeliklerden en az birinde polihidramniyoz (amniyon sıvı fazlalığı) bulunması.
  • Önceki gebeliklerinde açıklanamayan bebek anomalileri olması.
  • Ailede şeker hastası birinin bulunması. Genellikle birinci derece akrabalar dikkate alınır.
  • Gebelik öncesi vücut kitle indeksi 30 kg/m2 veya üzerinde olmak, ideal kilonun %20 veya daha fazla üzerinde olmak.
  • Günümüzdeki yaygın uygulamaya göre, öncelikle tüm gebelere gebeliğin başlangıcında açlık kan şekeri veya HbA1C bakılması önerilir. Ölçülen değerler yüksek bulunursa, yükleme testi hemen yapılır. Bu testler normal bulunursa yükleme testi genellikle gebeliğin 24 ve 28. haftaları arasında yapılır.
  • Önceki gebeliğinde gebelik şekeri olması. Önceki gebeliğinde gestasyonel diyabet olanların sonraki gebeliğinde tekrar olma olasılığı %50’dir.

Minor Risk Faktörleri

  • Gebelik sırasında veya öncesinde yapılan testlerde yüksek kan şekeri veya idrarda glukoz kaçağı bulunması.
  • Anne adayında hipertansiyon olması
  • Önceden erken doğum yapmış olmak
  • Sık hiperglisemi ve hipoglisemi atakları geçirmek
  • Anne adayının 35 yaş veya üzerinde olması
  • Şeker sıklığının fazla olduğu memleketlerden olmak: Güney Asya (özellikle Hindistan, Pakistan, Bengladeş), Karayip zencileri, Orta Doğu (özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Ürdün, Suriye, Umman, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır)

Gebeliğin ilk muayenelerinde anne adayları bu riskler konusunda sorgulanmalı ve major risk faktörlerinden biri veya minor risk faktörlerinden ikisi varsa geç kalmadan tanı testi yapılmalıdır.

The post Gebelik Şekeri Risk Faktörleri appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Gebelik Öncesi Beslenme Danışması https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelik-oncesi-beslenme-danismasi/ Sun, 15 Dec 2013 17:26:17 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelik-oncesi-beslenme-danismasi/ Vücut kitle indeksini öğrenip kilolarından kurtulmaya çalışmak, bir anne adayını hiç de mutlu etmez. Ancak gebeliğe ideal ağırlık ile başlamak önemlidir. Kilo vermeyi asla doğumdan sonraya bırakmayın. Gebeliğe hazırlanırken beslenmeniz gebelikte beslenmeniz kadar önemlidir. Gebelik öncesi kontrole gittiğinizde Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru beslenme ile ilgili şu faktörler değerlendirir. Vücut kitle indeksi Diyet tedavisi gerektirebilecek […]

The post Gebelik Öncesi Beslenme Danışması appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Vücut kitle indeksini öğrenip kilolarından kurtulmaya çalışmak, bir anne adayını hiç de mutlu etmez. Ancak gebeliğe ideal ağırlık ile başlamak önemlidir. Kilo vermeyi asla doğumdan sonraya bırakmayın.

Gebeliğe hazırlanırken beslenmeniz gebelikte beslenmeniz kadar önemlidir. Gebelik öncesi kontrole gittiğinizde Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru beslenme ile ilgili şu faktörler değerlendirir.

  • Vücut kitle indeksi
  • Diyet tedavisi gerektirebilecek kronik hastalıklar
  • Yeme alışkanlıkları
  • İlaç, alkol, sigara, vitamin, mineral ve doğal ürünlerin kullanımı
  • Beslenme alışkanlığını etkileyebilecek psikolojik hastalıklar

Gebelik planlarken

  • Folik asid kullanmaya başlamalı
  • Vücut kitle indeksinizi düzeltilmeli
  • Uyuşturucu, alkol ve sigara kullanımını bırakmalısınız

Gebelik öncesinde obez olmanız,

  • Doğurganlıkta azalmaya neden olur
  • Bebekte yapısal anormalliklerin oranını artırır
  • Gebelik şekeri riskini artırır
  • Gebelik tansiyonu ve gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) riskini artırır
  • İri bebek riskini artırır
  • Doğum sırası ve öncesinde bebek ölüm oranlarını artırır
  • Sezaryen oranını artırır
  • Süt verme zorluklarını artırır

Gebelik öncesinde zayıf olmanız, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmanıza neden olabilir.

The post Gebelik Öncesi Beslenme Danışması appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>