Gebeliğe Hazırlanırken Sağlıklı mısınız

Gebelik Öncesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz

“Bir çocuk sahibi olmaya hazır olduğuma emin değilim…” Hamile olduğunu ilk kez öğrenen pek çok kadının aklından ilk geçen düşünce budur. Uzun süredir gebelik planlayanlar ve hatta gebe kalmak için çok çaba harcayanlarda bile bu şüpheye sıkça rastlanır. Vücudunuz hızla değişiyor ve bebeğiniz gün geçtikçe şekilleniyor. Hazır hissetmeyebilirsiniz. Ama hazırlanmak çok zor değil ve çok zamanınızı almaz. Aslında en iyisi, gebe kalmadan birkaç ay önce, yani bebek yapmayı planladığınızda; bu sürecin sonuna kadar yanınızda olacak kadın hastalıkları ve doğum doktorunuzla görüşmelisiniz.

Gebelik planlayan kadınların hemen hemen hepsi sağlıklıdır ve gebelikleri üzerinde etki yapacak sorunları yoktur. Yine de sorunsuz bir gebelik geçirmek ve gebelik planlarını kusursuz yapabilmek için gebelik öncesi kontrolü gereklidir. Gebe kalmadan önce ideal vücut ağırlığınızı öğrenir, uygun bir egzersiz programına ve prenatal vitamin desteğine başlarsınız.

Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişiklikler gebe kalma şansınızı olduğu kadar geçireceğiniz gebeliğin sağlığını da etkiler. Yaşam tarzındaki bu değişiklikler sizin için olduğu kadar eşiniz için de önemlidir. Her ikiniz sağlıklı iseniz gebe kalma şansınız da gebeliğin sağlıklı geçme şansı da artacaktır.

Sağlık Sorunları

Bazı anne adaylarının gebelik üzerinde olumsuz etkiler yapabilecek sağlık sorunları bulunabilir. Bu nedenle kadın doğum doktorunuz size, önceden geçirdiğiniz hastalıkları, olduğunuz ameliyatları, hiç hastanede yatıp yatmadığınızı, halen kullanmakta olduğunuz veya geçmişte uzun süre kullandığınız ilaçları soracaktır. Siz veya partneriniz her hangi bir ilaç kullanıyorsanız bebeğinizin sağlığı üzerindeki etkisini doktorunuza danışmalısınız.

Örneğin şeker hastalığınız (diabetes mellitus) var ise gebe kalmadan önce kan şekeriniz düzenlenmeli ve hamilelik boyunca dikkatle izlenmelidir. Eğer tansiyonunuz yüksek (hipertansiyon) ise normale indirilmeli ve ilaçlarınız hamilelik için zararsız ilaçlarla değiştirilmelidir. Sarası (epilepsi) olan bir anne adayının durumu değerlendirilip ilaçları gözden geçirilmelidir. SLE (sistemik lupus eritematozus) gibi romatizmal hastalıklarda gebe kalmak için anne adayının şikayetlerinin en az olduğu zaman seçilmelidir.

Kötü Alışkanlıklar

Kadın doğum doktorunuz size sigara, alkol ve uyuşturucu kullanıp kullanmadığınızı soracaktır. Bu bir sorgu veya suçlama değil. Yanıtlarınız da doğru ve içten olmalı. Sigara, alkol veya uyuşturucu, gebelik için tehlikelidir ve gebelik başlamadan bırakılmalıdır.

Sigara içiyorsanız bırakmak için profesyonel destek almalısınız. TC Sağlık Bakanlığının sigara bırakma konusundaki çalışmaları için aile hekiminizle görüşebilirsiniz.

Gebeliğe karar verdikten sonra alkol kullanmayı bırakmalısınız. En azından bebeğinizin gelişimine zarar vermeyecek kadar azaltmanız iyi olur.

Alışkanlıklar

Kullanmakta olduğunuz reçetesiz ilaçları, diyet ve egzersiz alışkanlıklarınızı da doktorunuzla paylaşmalısınız. Reçetesiz satılmasına ve vitamin olmasına karşın bazı ilaç veya gıda takviyeleri gebelikte kullanılmamalıdır.

Dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Vejeteryan veya vegan olmanız gebeliğin devamında verilecek besin takviyeleri ve destek ilaçlarını etkileyecektir.

Dengeli beslenme

Vücut ağırlığınızı düzenlemelisiniz.

Düzenli egzersiz yapmaya başlamalısınız.

Günlük 400 mikrogram folik asidi ilaç olarak kullanmalısınız. Folik asidin gebeliğin 12. haftasına kadar bu dozda kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir.

Folik asid