İnfertilitede Yaş Faktörü

Anne adayının yaşı, gebelik şansını en fazla etkileyen unsurdur. Doğurganlık, yaş ile değişir. Kadınlarda yaş ilerledikçe doğurganlık azalır.

Ergenlik sonrası hem kadın hem de erkek fertil (üretken – doğurgan) hale gelir. Kızlarda doğurganlık, adetlerin ve dolayısıyla yumurtlamanın olmasıyla başlar. Anne adayının doğurganlık açısından en verimli yaşları 20-30 arasıdır. Bu yaşlarda gebelik şansı ortalama ayda %25-30 civarındadır. Anne adayı 30 yaşını geçmişse gebe kalma şansı azalır, 40 yaş üzerinde bu azalma etkisi çok fazladır. Kırk yaş üzerinde bir kadının bir ay korunmasız ve düzenli ilişki sonrası gebe kalma şansı %10 ve altındadır. Menopozdan 5-10 yıl öncesinde doğurganlık da sona erer.

Günümüzde kısırlık nedenleri arasında yaş eskisinden daha fazla yer tutmaya başlamıştır. Zira kadınlar aile kurup doğurmak için 30’lu yaşlarına gelmeyi beklemektedirler. Günümüzde kadınlar kendine daha iyi baktığı ve daha sağlıklı olduğu halde yaş ile ilgili doğurganlık problemi azalmıyor.

Doğurganlık 30’lu yaşların başından itibaren azalırken 35 yaş sonrasında bu düşme hızı da artar. Bu nedenle doğurganlığını 35 yaş ve sonrasına bırakmak isteyen kadınlar bunun sonuçları ve tedavi yolları konusunda bilgilendirilmelidir. Bütün bilgilendirmelerden sonra doğru kararı verecek olan yine siz anne ve baba adaylarısınız.

Yaşın doğurganlığa etkisi geri döndürülebilir veya yavaşlatılabilir mi? Aslında gençlik iksiri arayışı her çağda var olmuştur. Ancak doğurganlık yaş ile azaldığında, geri döndürülemez. Düzgün beslenme alışkanlığı, düzenli egzersiz, uykunun alınması, tütünden uzak durma ve yaşamdaki stres faktörlerini azaltmak genel sağlığımızı düzeltebilir. Bunların tersi, yaşlanmayı hızlandırıp menopozu yakınlaştırabilir. Ancak yaşlanmanın infertiliteye etkisini hiç bir şey azaltamaz.

Sperm sürekli yeniden üretilir ve gelişmeye başlayan yeni spermler 3 ayda erişkin hale gelir. Bu nedenle yaşam tarzındaki değişikliklerin sperm kalitesi ve sayısı üzerindeki olumlu etkileri birkaç ayda ortaya çıkar. Aksine bir kız çocuğu, ömrü boyunca kullanacağı tüm yumurtalar ile doğar. Yumurtalarının sayısı artmaz ve azalması yavaşlatılamaz. Bu nedenle çocuk yapmayı ertelemek istiyorsanız doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Normal Adet Döngüsü

Kadınlarda Yaşla Doğurganlığın Azalma Nedenleri

Yaşlılarda Doğurganlık

İleri Yaş İnfertilitesinde Tetkikler

Yumurta Kapasitesinin Belirlenmesi

İleri Yaş İnfertilitesinde Çözümler