Gebelikte Kilo Alımı

Gebelik süresince uygun kilo alımı önemlidir. Bebeğin doğum ağırlığı gebelik boyunca kilo alımına bağlıdır. Gebelik süresince yetersiz ağırlık kazanımı (8 kg’nin altında) düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskini artırmaktadır.

Bebeğin ağırlığının yanı sıra, artan kan hacmi, büyüyen göğüsler, plasenta ve amniyotik sıvı annenin ağırlık artışına katkıda bulunmaktadır. Normal ağırlık kazanımı olan kadınlar, çok veya az ağırlık kazanımı olan kadınlardan genellikle daha az probleme sahiptir.

Gebelerin gebelik boyunca alması gereken kilo, gebelik öncesi kilosuna ve boyuna göre değişmektedir. Gebelikten önce daha zayıf olanların daha fazla kilo alma hakkı varken, kilosu daha fazla olanlar ise gebelikte daha az kilo almalıdırlar.

Her vizitte ağırlık takibi yapılmalıdır. Her anne adayı için ilk prenatal vizitte uygun bir kilo artış hedefi belirlenmeli ve anne adaylarına beslenme ile fiziksel aktivite hakkında bilgi verilmelidir. Ağırlık artışı hedeflenenin dışında kalan gebeler, diyetleri ve aktivite paternleri incelenmelidir. Yapılacak iyileştirme sağlıklı bir gebelik sürecine katkıda bulunacaktır.

Kendiniz de haftada bir defa tartılmalısınız. Hep aynı tartıyı kullanın. Sabah, tuvaletinizi yaptıktan sonra kahvaltı öncesinde ve giyinmeden tartılın. Tartınızı tarihi ile birlikte not edin.

Gebeliğe normal bir kilo ile başlayan sağlıklı yetişkin kadınlarda gebelik süresince alınması gereken ideal kilo 12-13 kg’dır.

Kilo alım hızı gebelik boyunca değişkendir. İlk üç ayda bebek ağırlığında artış çok az olduğundan anne adayı da üç aya toplam 1 kg alır. İkinci üç aylık dönemde bebeğin kilo alımı biraz artar. Bu, anne adayının ayda 1,5 kg alması ile sonuçlanır. Son üç ay bebeğin kilo alımı çok hızlanmıştır. Anne adayı da ayda ortalama 2,5 kg alarak 13 kg ile gebeliği tamamlar.

Miad gebelikte kilo alımı

Miadında bir anne adayının aldığı kilonun ideal dağılımı

Gebelik boyunca alınması gereken ideal kilonun, boy ve ağırlık kullanılarak belirlenen vücut kitle indeksi (VKİ) ile hesaplanması daha uygundur.

Anne adayı ilk kez başvurduğunda vücut ağırlığı değerlendirilir. Vücut ağırlığını değerlendirmede vücut kitle indeksi temel alınır. Vücut kitle indeksi hesaplaması için; kilogram olarak ağırlığınızı, metre olarak boyunuzun karesine bölmelisiniz.

VKİ (kg/m²): Vücut Ağırlığı (kg) / Boy² (m²)

VKİ< 18,5 kg/m² (zayıf). 13-18 kg

VKİ 18,5-24,9 kg/m² (normal). 12-13 kg

VKİ 25,0-29,9 kg/m² (kilolu). 9-12 kg

VKİ ≥ 30 kg/m² (obez). 8-9 kg

Özellikle el ve ayaklarda şişme, 10 günde 1 kg veya daha fazla kilo alma durumlarında doktorunuza danışın. Gebelik zehirlenmesi belirtisi olabilir. İlk üç ay dışında kilo kaybı olması önem taşır. Bu da doktorunuz ile paylaşmanız gereken durumlar arasındadır.

Aşırı kilo kısıtlaması yapılmamalıdır.

Aşırı kilo artışı hem anne hem bebek için risklidir. Postpartum obezite önlenmelidir.

Posted in: