Diyabetlilerde Hamileliğe Hazırlık

Temel

Şeker hastasıyım hamileliğe nasıl hazırlanmalıyım?

Hamileliğe hazırlık, korunmaya son vermeden önce başlamalıdır. Bir kadın doğum ve bir endokrinoloji uzmanını (şeker hastalığınızı yöneten bir doktor) görüp hamilelik planlarınızdan bahsetmelisiniz.

Hamilelik öncesinde, kan şekeriniz mümkün olduğunca normal olmalıdır. Zaten kullanıyorsanız, daha fazla insülin kullanmanız  veya henüz kullanmadıysanız, insüline geçiş yapmanız ve yeme şeklinizi değiştirmeniz gerekebilir.

Normal kan şekeri seviyeleri, düşükleri ve doğum kusurlarını azaltır.

Ayrıca, takviyeler veya bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere, aldığınız tüm ilaçları gözden geçirmelisiniz. Hamilelik sırasında alınması güvenli olmayan ilaçlar kullanıyorsanız, bunları bırakmanız gerekebilir.

Bu sayfada, şeker hastalarının hamile kalmadan önce yapması gerekenler tartışılmıştır. Hamile kalmaya çalışmadan önce herkesin atması gereken adımlar da vardır. Bunlara vitamin almak ve sigara, alkol ve bazı yiyeceklerden kaçınmak gibi şeyler dahildir.

Hamilelik öncesi hangi ilaçları almayı bırakmalıyım?

  • Tansiyon veya böbrek hastalığını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçları bırakmanız gerekir. Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (ACE inhibitörleri) ve anjiyotensin reseptör blokerleri (ARB’ler) olarak adlandırılan ilaçları bırakmak özellikle önemlidir. Bu ilaçlar doğum kusurlarına neden olabilir. Ancak tansiyon ilacınızı kendi başınıza kesmeyin. Yüksek tansiyon zararlı olabilir. Doktorunuz size hamilelik sırasında alınması güvenli bir tansiyon ilacı verecektir.
  • Kolesterolü düşürmek için kullanılan statin adı verilen ilaçları bırakın. Bu ilaçların hamilelerde etkileri net bilinmemektedir. Bebeğin gelişimini etkileme riski vardır. Statin ilacınızı kendi başınıza kesmeyin. Doktorunuza danışmalısınız.

Unutmayın, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zaman bebeğinizin organlarının çoğu önemli bölümü oluşmaya başlamıştır. Bu nedenle ilaçları hamile olduğunuzu öğrendiğinizde bırakmanız yeterli değildir.

Herhangi bir ilaç kullanırken hamile kalırsanız doktorunuzla paylaşın. Bebeğinizde olabilecek riskleri açıklayabilir ve nasıl ilerleyeceğinize karar vermenize yardımcı olur.

Hamilelik öncesi, diyabet haplarını bırakmanız, bunun yerine insülin başlamanız daha uygun olur.

Hamilelik öncesi herhangi bir teste ihtiyacım olacak mı?

  • Göz muayenesi. Son bir yolda yaptırmadıysanız diyabetik retinopati adı verilen bir göz hastalığı için kontrol edilmeniz gerekir. Bu duruma diyabet neden olur ve görme kaybına neden olabilir. Hamilelik, diyabetik retinopati riskinizi artırır ve önceden varsa, durumu daha da kötüleştirebilir. Diyabetik retinopatiniz varsa, hamile kalmadan önce tedavi olmanız gerekebilir.
  • Böbreklerinizin sağlığını kontrol etmek için kan ve idrar testleri. Diyabetli kişiler böbrek hastalığı riski altındadır. Hamilelik, zaten var olan böbrek hastalığını kötüleştirebilir.
  • Kan basıncı testi. Hamilelik sırasında yüksek tansiyon, sin ve bebeğiniz için sorunlara neden olabilir. Tansiyonunuz yüksekse, ilaç verilebilir. Ancak hamilelik sırasında kullanılabilecek güvenli ilaçlar seçileceklerdir. Normalde yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar hamilelik sırasında güvenli değildir.
  • Tiroid hormon düzeylerini ölçmek için kan testleri Normal tiroid hormon düzeylerine sahip olmak siz ve gelişmekte olan bir bebeğiniz için çok önemlidir. Testleriniz tiroid hormon seviyelerinizin yüksek veya düşük olduğunu gösteriyorsa, normale döndürmek için tedaviye ihtiyacınız olabilir.
  • Enfeksiyonu kontrol etmek için idrar testleri. Diyabetlilerde mesane veya böbrek enfeksiyonu olabilir. Bunları hamilelikten önce tedavi etmek önemlidir.

Gebeliği Planlama ve Gebeliğe Hazırlanma (Temel)

Tip I ve Tip II Diyabetiklerde Gebelik (Temel)

Diyabetli Hastaların Gebelik Sırasında Bakımı (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: