B Grubu Streptokok Hastalığı ve Gebelik

Temel

B grubu streptokok hastalığı nedir?

B grubu streptokok hastalığı, B grubu streptokok veya GBS olarak adlandırılan bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Sağlıklı yetişkinlerin çoğunda GBS zararsızdır. Ancak hamilelerde ve bebeklerinde GBS enfeksiyonu ciddi olabilir.

Bu sayfa hamilelerde ve bebeklerinde GBS enfeksiyonu hakkındadır.

Hamilelik sırasında GBS enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

GBS enfeksiyonu genellikle hiçbir belirtiye neden olmaz. Neden olduğunda belirtiler, enfeksiyonun olduğu ilgili organlara bağlıdır. Yaygın GBS enfeksiyonu türleri şunları içerir:

  • Mesane enfeksiyonu. Mesane enfeksiyonunun belirtileri şunlardır:
    • İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
    • Sık idrara çıkma ihtiyacı
    • Aniden veya acil idrar yapma ihtiyacı
    • İdrarda kan
  • Böbrek enfeksiyonu. Böbrek enfeksiyonu belirtileri mesane enfeksiyonu belirtilerinin dışında ateş, sırt ağrısı, mide bulantısı ve kusmayı da içerebilir.
  • Amniyotik enfeksiyon. Amniyotik enfeksiyonun belirtileri şunlardır:
    • Ateş
    • Karnın alt kısmında rahmin bulunduğu yerde hassasiyet
    • Annede veya fetüste hızlı kalp atışı

GBS için bir test var mı?

Farklı vücut sıvılarından alınan örneklerde GBS bakterisinin üreyip üremediği kontrol edebilir. Buna kültür yapmak denir.

Hamileliğin erken döneminde herkese idrar kültürü yapılmalıdır. Bu, idrarda GBS olup olmadığını gösterecektir. GBS pozitif olanlarda antibiyotik verilir.

Hamileliğin 36 ila 38. gebelik haftaları arasında vajina ve rektumdan alınan örneklerde GBS kültürlerinin yapılmalıdır. Pozitif bulunanlarda doğumda antibiyotik verilir.

Muayene olmalı mıyım?

Hamileyseniz ve yukarıda listelenen belirtiler gibi bir enfeksiyon belirtisi varsa hemen muayene olmalısınız.

GBS hangi sorunlara neden olabilir?

Annede GBS, amniyotik sıvı veya rahim enfeksiyonlarına ve erken doğuma neden olabilir. Yenidoğanlarda GBS, akciğerlerde, kanda, beyin ve omurilikte, kemik ve eklemlerde ve cilt ve yumuşak dokularda (kas veya yağ gibi) ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

GBS hastalığı nasıl tedavi edilir?

GBS tedavisi antibiyotik ile yapılır. Antibiyotik, bir hap veya enjeksiyon şeklinde uygulanabilir. GBS pozitif idrar, vajina veya rektum kültürü olan hamileler, doğum sırasında damar yoluyla antibiyotik verilerek tedavi edilir. Bu hem anneyi hem de bebeği GBS’nin neden olduğu sorunlardan korur.

Doğum sırasında GBS tedavisi görmüşseniz, siz ve çocuk doktoru, doğduktan sonra bebeği enfeksiyon belirtileri açısından izlemelidir. Bebekte ateş veya düşük sıcaklık, yetersiz beslenme, nefes almada zorluk, sinirlilik ve çok uykulu olmak enfeksiyon belirtileridir.

Çocuk doktorunuz bebeğinizde enfeksiyon olduğunu düşünürse kan testleri, röntgen veya başka testler isteyebilir. GBS enfeksiyonu gelişen bebekler, en az 10 gün boyunca damar yolundan antibiyotiklerle tedavi edilir.

Gebelikte Enfeksiyonlardan Korunma (Temel)

B Grubu Streptokok ve Gebelik (Ayrıntılı)

Gebelikte Aşılama (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: