Gebelikte Tromboembolik Hastalık

Gebelik, tromboembolik hastalık riskini 5-6 kat artırır. Yaklaşık olarak her 1000 doğumdan birinde gebeliğe bağlı tromboembolik hastalık yaşamaktadır.

Tromboembolik hastalık, sezaryen doğumlarda vajinal doğumlara oranla 2-4 kat fazladır. Bu nedenle tromboembolik hastalıklar anne ölümlerinde önde gelen nedenler arasındadır. 100.000 doğumdan 1’inde tromboembolik hastalık nedeniyle ölüm görülür. Bu, tüm anne ölümlerinin %10’udur. Gelişmekte olan ülkelerde önde gelen anne ölüm nedeni doğum sonrası kanamalar iken gelişmiş ülkelerde tromboembolik hastalıklar daha önde gelir.

Gebelik ile ilgili tromboembolik hastalıkların yarısı gebelik sırasında, yarısı doğum sonrası ortaya çıkmaktadır. Gebelik sırasında en sık son üç ayda tromboembolik hastalığa rastlanır. Doğum sonrası ilk hafta, tüm gebeliktekinden daha riskli bir dönemdir.

Gebelik ile ilgili tromboembolik hastalıkların %80’i toplar damar, %20’si atar damar tipindedir. Toplar damar tipinde tromboembolik hastalıkların %75’i derin ven trombozu (toplardamar içi pıhtılaşma), %25’i pulmoner emboli (akciğer damarı tıkanıklığı) tarzındadır.

Derin Ven Trombozu (Tromboflebit)

Gebelik sırasında en sık DVT, sol bacakta görülür. En önemli belirti, bir bacağın diğerinden daha fazla şiş, ağrılı ve kızarık olmasıdır. Şişlik farkını saptamak için her iki baldır çevresi ölçülür. İkisi arasında 2 cm’den fazla fark olması, tromboflebit olduğunu düşündürür. Tanıyı kesinleştirmek için alt ekstremite venöz doppler ultrason yapılır. Bacağın üst kısmındaki toplar damara basınç ile akım testi yapılır. Test pozitif ise alt bacak damarlarında tıkanıklık vardır. Test negatif ise bacak damarlarından daha yukarıda (iliak venlerde) da tıkanıklık olabilir. İliak venlerde tıkanıklık şüphesi varsa MR ile tıkanıklık araştırılır. Eğer tromboz saptanmış ise antikoagülan tedavi uygulanır. Gebelikte, zaten artmış bulunduğundan D-dimer kullanılmaz.

Pulmoner Emboli

Pulmoner emboli olasılığı olduğunda ventilasyon perfüzyon sintigrafisi yapılır. Akciğer grafisi ile tanı konmaz. Sintigrafide alınan radyasyon dozu bebek için riskli değildir.

https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelikte-tromboembolik-hastalik/