Gebelikte Hipotiroidi

Tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretmemesine hipotiroidi denir. Gebe kadınların %2’sinde aşikar veya gizli (subklinik) hipotiroidi bulunur. En önemli sebebi iyot yeterli bölgelerde otoimmün tiroid hastalığıdır (Hashimato tiroiditi). İyot eksikliği olan bölgelerde ise iyot eksikliğidir. Diğer nedenler arasında geçirilmiş tiroid cerrahisi, radyoaktif iyot tedavisi sayılabilir.

Günümüzde hipotiroidi tanısı laboratuvar testleri ile konmaktadır. Kan tetkikinde TSH yüksekliği ve beraberinde ST3, ST4 düşüklüğü ile kolaylıkla hipotiroidi tanısı konulur. Hipotiroidi tanısı konan kişilerde hipotiroidinin nedenini belirlemek için anti TPO bakılabilir. Ancak bu tetkik, uygulanacak tedaviyi değiştirmez.  Tiroid muayenesinde nodül saptandığı taktirde tiroid ultrasonu yapılması önerilir. Hipotiroidi tanısında tiroid sintigrafisinin önemi yoktur. Zaten gebelerde asla yapılmamalıdır.

Hissedeceğiniz belirti ve bulgular, hipotiroidinin şiddeti ve süresi ile ilgilidir.

Hem annenin hem de fetal hipotiroidinin bebek (fetus) üzerinde istenmeyen olumsuz etkileri vardır. Bu etkiler arasında düşükler, gebelik zehirlenmeleri, doğum sonrası kanama riski, yenidoğan bebekte doğumsal hipotiroidi, çocukta zeka ve bilişsel fonksiyon bozuklukları bulunur. Bu nedenlerle anneye bağlı tiroid bezi yetersizliği (fetal hipotiroidi) önlenmelidir. Hipotiroidi gebelik öncesi dönemde saptanırsa gebelikten önce tiroid hormonu yerine koyma tedavisine başlanır. TSH değerinin 2,5 Mu/L değerinin altında olması önerilir. Gebeliğin ilk haftalarında tiroid hormon ihtiyacı %30-50 artar.

Gebelik esnasında hipotiroidi tanısı konulan kadınlarda en kısa zamanda tiroid fonksiyonlarının tiroid hormonu ile düzeltilmesi gerekir. Gebelik sırasında yüksek TSH saptanan kişiler kg başına 1 mcg levotiroksin ile tedaviye başlanır. Genellikle 1,4-1,8 mcg/kg dozlar arasında devam edilir. Hipotiroidi, kalıcı bir hastalık olduğundan ilaç dozları değişmekle birlikte genellikle ömür boyu ilaç kullanımı devam eder. İlaç kullanımı sırasında ayda 1 defa TSH değeri bakılmalı, hedef değer elde edilene kadar günlük doz 25 mcg artırılmalıdır. Doğum sonrasında ilaç dozları belirlendikten sonra altı ay aralarla TSH kontrolü yapılması yeterli olur.

Kanlarında tiroid dokusu ve fonksiyon gören enzimlere karşı antikor taşıyan otoimmün kadınlar da hipotiroidi gelişme riski altındadır ve gebelikte TSH kan testi ile takip edilmelidirler.

Gebelikte Tiroid Hastalıkları Anasayfası