Gebelik Kusması

Temel

Sabah bulantısı nedir?

Sabah bulantısı, birçok gebenin sahip yakındığı bulantı ve kusmadır. Belirtiler hafif veya şiddetli olabilir. Sabah hastalığı olarak adlandırılsa da belirtiler günün her saatinde ortaya çıkabilir. Aslında, gebelik bulantısı olan çoğu insan gün boyu hasta hisseder. Sabah bulantısı genellikle hamileliğin ilk birkaç ayından sonra iyileşir.

Tüm hamilelerde sabah bulantısı olur mu?

Hayır. Ama çok yaygındır. 10 kişiden 9’u hamileliğin başlarında mide bulantısı hisseder. Daha azı ise kusar.

Çok az sayıda insan hamilelik sırasında çok şiddetli mide bulantısı ve kusma yaşar ve kilo verir. Buna hiperemezis gravidarum denir.

Sabah bulantısı ne zaman olur?

Bu her hamilede ve her hamilelikte değişir. Belirtiler genellikle gebeliğin ilk 2 ayında başlar. Genellikle ikinci ve üçüncü aylarda artar. Çoğu anne adayı 4 veya 5 aylıkken veya hamileliğin ortalarında daha iyi hisseder. Ancak bazı gebelerde daha uzun sürebilir.

Sabah bulantısının sebebi nedir?

Neden gebelikte bulantı ve kusma olduğu veya neden bazı gebelerin diğerlerinden daha fazla bulantı ve kusmaları olduğunu bilmiyoruz.

Muayene olmalı mıyım?

Aşağıdaki durumlarda muayene olmalısınız:

  • Her gün kusar veya gün içinde defalarca kusuyorsanız. Kusmukta kan varsa.
  • Kilo kaybediyorsanız
  • Karın ağrısı veya kramp varsa
  • Çok fazla sıvı kaybettiğinizi düşünüyorsanız. Buna dehidrasyon denir. Belirtiler arasında az idrar yapmak, idrarın koyu sarı olması veya ayağa kalktığınızda baş dönmesi hissetmeniz sayılabilir.

Bulantıyı azaltamıyorsanız, damar yoluyla sıvı verilmesi gerekebilir. Ayrıca, bulantı ve kusmayı önlemek için bir ilaç alabilirsiniz.

Daha iyi hissetmek için kendi başıma yapabileceğim bir şey var mı?

Evet. Belirtileriniz çok ciddi değilse, deneyebileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Acıktığınız anda, hatta acıkmadan önce yiyin
  • Sık sık atıştırın ve küçük öğünler yiyin. Protein ve karbonhidrat içeren, ancak fazla yağ içermeyen besinler daha az bulantı yapar. Kraker, ekmek ve az yağlı yoğurt iyi seçeneklerdir. Baharatlı yiyeceklerden de uzak durmalısınız.
  • Gazlı veya ekşi olan soğuk, berrak içecekler için. Limonata ve zencefilli gazoz iyi seçeneklerdir.
  • Zencefil aromalı şeker yiyin
  • Taze limon, nane veya portakal koklayın
  • Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalayın
  • Yemekten hemen sonra uzanmayın
  • Vitaminlerinizi sabah değil, yatmadan önce alın.
  • Bulantı hissettiren şeylerden kaçının. Havasız oda, güçlü kokular, sıcak yerler, yüksek ses veya yeterince uyumamak bulantıyı artırabilir. Bulantı yapmayacağını düşündüğünüz yiyecek ve içecekleri seçmeye çalışın. Bulantı yapan yiyecek ve içeceklerden kaçının. Bulantı yapan yiyecekler herkes için farklıdır.

Alabileceğim ilaç var mı?

Evet. Bulantı ve kusmayı azaltabilecek ilaçlar vardır. Bazıları hamileyken almak güvenlidir. Herhangi bir şey almadan önce doktorunuzla konuşun.

Yardımcı olabilecek ilaçlar:

  • Doxylamine-pyridoxine. Bu, 2 bileşeni, doksilamin ve piridoksini (B6 vitamini) birleştiren reçeteli bir ilaçlar vardır. Bazen B6 vitaminini tek başına veya doksilamin ile alınabilir.
  • Difenhidramin. Bu ilaç doksilamine benzer ve farklı markalarla reçetesiz satılır. Uyku isteği yapabilir.
  • Diğer ilaçlar. Yukarıdakiler işe yaramazsa kullanılabilecek başka ilaçlar da vardır.

Ayrıca bileğinize takabileceğiniz akupresür bantları da bulunmaktadır. Bu bantlar sabah bulantılarını azaltabilir.

Gebelik bulantısı önlenebilir mi?

Hamile kalabilecek veya hamile olan herkese multivitamin önerilir. Multivitamin en az 400 mikrogram folik asit içermelidir. Hamilelikten önce ve hamileliğin erken döneminde multivitamin almak bulantı ve kusmayı azaltabilir. Multivitaminler ayrıca gelişmekte olan bebekte bazı problemlerin önlenmesine de yardımcı olur.

Gebelik bulantısı bebeğime zarar verir mi?

Muhtemelen zarar vermez. Hamileliğinizin başlangıcında yavaş kilo almanızda bir sakınca yoktur. Çoğu gebe, gebelik boyunca 8-18 kilo alır. Çok bulantıları olanların bile sağlıklı bebekleri olur.

Hamilelik Belirtileri (Temel)

Hiperemezis Gravidarum (Temel)

Gebeliğe Hazırlanırken ve Gebelikte Beslenme (Temel)

Hamilelikte Bulantı ve Kusma (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: