Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
izmirde kürtaj arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/izmirde-kurtaj/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Thu, 18 Feb 2016 17:39:51 +0000 tr hourly 1 Kürtaj Sonrası Geç Dönem https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/kurtaj-sonrasi-gec-donem/ Thu, 18 Feb 2016 17:39:51 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=4338 Kürtaj sonrası rahimin tam iyileşmesi 20 gün sürer. Bu sürede enfeksiyon kapmamak için dikkat etmelisiniz. İlk normal adet 45 gün sonra olacaktır.

The post Kürtaj Sonrası Geç Dönem appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Kürtaj sonrası yirmi gün süre ile rahim iç tabakasının iyileşmesi süreci gerçekleşir. Bu sürede denize, havuza veya dolu küvete girilmemeli, vajina içi yıkanmamalıdır. Ayakta duş yapılmasında bir sakınca yoktur. Bu sürede cinsel birliktelik yasaktır.

 

Doktorunuzu Arayın

  • Kanamanız adet kanamasından fazl ise ve zaman içinde azalmıyorsa
  • Kasık ağrınız ağrı kesici ile geçmiyorsa veya birkaç gün sonrasında azalmadan devam ediyorsa.
  • Ateşiniz 38 dereceden yüksekse veya üşüme titreme nöbetleri geliyorsa.
  • Kötü kokulu veya iltihaplı vajinal akıntınız varsa

Kürtaj Sonrası Rutin Kontrol

Yirmi günün sonunda, ilk cinsel birliktelik öncesinde doktorunuza muayeneye gitmelisiniz. Gidemeyecekseniz veya başka bir doktora gidecekseniz mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Bu görüşmede doktorunuza sormak istediklerinizi sorabilir ve geçen yirmi günlük süreç hakkında bilgi verebilirsiniz.

Yirmi günlük süre içinde vajinal kanama olabilir. Bu kanama zaman zaman geçip bazen tekrar başlayabilir.

Kürtaj sonrası ilk adet kanaması ortalama 45 gün sonra gerçekleşir.

Kürtaj Sonrası Gebelikten Korunma

Kürtaj sonrası kısa sürede gebelik planlamıyorsanız kürtajdan 20 gün sonra doktorunuza gittiğinizde doğum kontrol yöntemleri hakkında konuşmalısınız. Kürtajdan kısa süre sonra gebe kalabilirsiniz. Bazen adet olmadan yeni bir gebelik oluşabilir.

Kürtaj sonrası 20 gün cinsel temas yasaktır.

  • Hormonal yöntemler. Doğum kontrol hapı, enjeksiyonlar veya implantları kürtajdan hemen sonra başlayabileceğiniz söylense de 10 gün kadar beklemek daha mantıklı olacaktır.
  • Spiral. Bu kontrol sırasında adetli olmasanız da spiral uygulanabilir. Spiralin kürtaj sırasında takılması bazı sorunlara neden olabilir. Ancak 20 gün sonraki kontrolde takılmasında bir sakınca yoktur.

Kürtajın Risk ve Zararları

Uygun koşullarda ve kurallara uygun olarak yapılan küretaj güvenli bir işlemdir ve nadiren sorunlara neden olur. Ancak her tıbbi işlem gibi kürtaj da tamamen risksiz değildir.

Küretaj sonrası risklerin başlıcaları, kanama, enfeksiyon, rahim ağzı veya rahimin zedelenmesi veya gebeliğe ait parçaların rahim içinde kalmasıdır. Bu sorunlar tüm kürtajların ancak %1’i,nde görülür.

The post Kürtaj Sonrası Geç Dönem appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Kürtaj Randevusu https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/kurtaj-randevusu/ Thu, 18 Feb 2016 13:57:10 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=4308 Kürtaj kliniğimizi aramadan önce son adet tarihinizi hatırlayın, kürtaj olmak istediğiniz gün ve saate karar verin. Kliniğimizin yerini bilmiyorsanız konum bilgisi isteyiniz.

The post Kürtaj Randevusu appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Kürtaj randevusu almak için uygun bulduğunuz kliniği arayın. Aradığınızda neler sormanız gerektiğine aramadan önce karar vermiş olmalısınız. Randevu veren klinik sekreterinin size soracağı sorulara da önceden hazırlanmanız size zaman kazandırır.

kürtaj randevusu

Kürtaj randevusu için aramadan önce gebeliğinizin büyüklüğünü hesaplayın. Gebe kalmadan önceki son adet kanamanızın başladığı günden itibaren hafta hafta sayarak gebeliğinizin büyüklüğünü belirleyebilirsiniz. Eğer hangi ilişki ile hamile kaldığınızı biliyorsanız, ilişki tarihinden itibaren hesapladığınız süreye 2 hafta eklemeniz gerekir. Kürtaj randevusu için aradığınızda gebeliğin ne kadarlık olduğunu söylemeniz zaman kazandıracaktır. Yasal olarak kürtaj olabilmek için gebeliğiniz 10 haftadan küçük olmalıdır. Sağlıklı bir kürtaj olmak için ise gebeliğiniz 5 haftadan büyük olmalıdır. Aslında kürtaj için en güvenli gebelik büyüklüğü 7-8 haftalık gebeliktir.

Evli olup olmadığınızı randevu veren sekretere bildirmelisiniz. Evli kadınlarda kürtaj için eşten de izin alınması gerekir. Randevu sırasında eşinizin de gelebileceği bir saati seçmelisiniz. Evli değilseniz partnerinizin yanınızda bulunması şart değildir. Yalnız veya başka bir yakınınızla gelebilirsiniz.

Kürtaj olmak istediğiniz gün ve saate önceden karar verin. Olası alternatif gün ve saat kararınız da olursa rahatça planlama yapabilirsiniz. Kürtaj randevusundan 15-20 dakika öncesinde planlanan yerde olabilecek şekilde plan yapmalısınız. Kürtajın 15-20 dakika süreceğini ve sonrasında en az yarım saat dinlenmenizin uygun olduğunu düşünerek işlemin yapıldığı yerden çıkabileceğiniz zamanı da hesaba katmalısınız. Kürtaj sonrası 4 saat kadar hafif sersemlik yaşayabilirsiniz. Bu sürede yalnız kalmamaya çalışmalısınız. En az dört saat işe gitmeniz ve araç kullanmanız uygun olmayacaktır. Mümkünse randevunuza bir arkadaş veya yakınınızla gelebilecek şekilde saat ayarlamalısınız. Kürtaj randevunuzun ertesi gün işe gitmenizde sakınca yoktur. Ama eğer kürtajın ertesi gün işe gitmek istemiyorsanız izninizi ayarlamalı veya tatil gününe rastlatmalısınız.

İzmir Karşıyaka’da bulunan Özel Kürtaj Kliniğimizi

+90 (232) 367 47 48 numaralı telefondan arayabilirsiniz.

İzmir Karşıyaka’da Özel Kürtaj Kliniğimizin yerini, iletişim sayfamızdaki haritadan görebileceğiniz gibi cep telefonunuza konum bilgisi gönderilmesini de isteyebilirsiniz.

Kürtaj olmak istediğiniz gün ve saati sekreterimize bildirdikten sonra sekreterimiz randevunuzu oluşturacak ve sizi arayacaktır. Bu görüşmede kürtaj için gelirken yapmanız ve yapmamanız gereken konularda size bilgi verecektir. Detaylar ile ilgili bilgi almak için aklınıza gelenleri sorabilirsiniz.

Kürtaj anasayfası için tıklayınız…

Sayfanın düzenlenmesinde;

“Tips for Talking Your Doctor” sayfasından yararlanılmıştır.

The post Kürtaj Randevusu appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Kürtaj Nedir? https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/kurtaj-nedir/ Sat, 12 Apr 2014 19:00:45 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/kurtaj-nedir/ Halk arasında kürtaj, çocuk aldırma, bebek aldırma şeklinde tanımlanabilen işlem; hukuk literatüründe çocuk düşürtme, rahim tahliyesi, gebelik sonlandırılması; tıbbi literatürde dilatasyon ve küretaj, vakum küretaj gibi adlar alır.

The post Kürtaj Nedir? appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Halk arasında, kürtaj işlemi için , “gebelik sonlandırma” , “kürtaj” , “çocuk aldırma” ve “bebek aldırma” tabirleri de kullanılmaktadır. Oysa ki, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığında kürtaj denildiğinde bir çok tanımlamayı içine almaktadır. Kürtaj kelimesi tıbbi kullanımda küretaj olarak yazılır ve söylenir.

Gebelik Küretajı, cerrahi küretaj veya vakum küretaj olarak da adlandırılır. Cerrahi denince akla cildin kesildiği ameliyatlar gelir. Küretaj böyle bir işlem değildir.İşlem, aletlerle vajinanın açılması ve rahim ağzı kanalının geçilmesi ile yapılır.

Eğer anne adayının ciddi bir hastalığı varsa ve gebelik onun için ciddi bir risk oluşturuyorsa veya gebeliği için zararlı olan fakat kendisinin mutlaka kullanmak zorunda olduğu ilaçlar varsa hastaya terapotik (tedavi amaçlı) küretaj uygulanır. Bu işlem için birden fazla doktorun onayı gerekli olduğu sağlık kurulu raporlarına ihtiyaç duyarız. Gebelik takibi sırasında bebekte ileri derecede bir sakatlık veya kalp atışının olmadığı tespit edildiği durumlarda terapotik kürtaj dediğimiz işlemi uygularız.

Kürtaj genel kullanılan adı ile rahim içinden bir doku almak anlamına gelir. Bilinen anlamda bu doku gebelik olacaktır. Genellikle rahim içindeki gebeliğin özel bir yöntemle sonlandırılması, amacıyla yapılmaktadır. Bazen gebelik olmadan rahim içinden parça alınması için de kürtaj yapılabilir. Tanı amaçlı biopsi veya tedavi amaçlı olarak yapılan bir işlem olarak da kürtaj ismi kullanılabilir. Bu işlem tıbbi literatürde D&C (dilatasyon ve küretaj) olarak ifade edilir. Dilatasyon, rahim içine ulaşmak amacıyla rahim ağzı kanalının geçici olarak ve işlemi gerçekleştirebilecek kadar genişletilmesi, küretaj ise rahim içinin boşaltılmasıdır.

The post Kürtaj Nedir? appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Kürtaj Sonrası Sizi Neler Bekliyor https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/kurtaj-sonrasi/ Wed, 11 Sep 2013 09:13:49 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/kurtaj-sonrasi/ Kürtaj sonrasında yarım saat dinlenmeniz, baş dönmesi olmadan yardımsız ayağa kalkmanız için yeterlidir. Altı saat süre ile uykulu olabileceğinizden araba kullanmamalı, evde dinlenmelisiniz. Altı saat sonra adet kanaması kadar bir kanama ve adet ağrısı gibi bir ağrı ile iş yerinize gidebilirsiniz.

The post Kürtaj Sonrası Sizi Neler Bekliyor appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Kürtaj işlemi sonrasında tamamen uyanmak için ortalama yarım saat kadar yatıp uzanmanız iyi olacaktır. İşlemden uyanır uyanmaz yiyip içmenizde bir sakınca yoktur. İşlem öncesi aç kaldığınız için dinlenirken kan şekerini yükseltecek bir şeyler yiyebilirsiniz.

Kan uyuşmazlığı olan kişilerde işlemden sonra 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır. Kan grubunuz Rh (-) ve erkek partnerinizin kan grubu Rh (+) ise kan uyuşmazlığınız var demektir. Siz dinlenirken gerekli ise Rh uyuşmazlığı iğneniz yapılabilir.

Kan uyuşmazlığı iğnesi kan ve kan ürünleri sınıfında değerlendirildiğinden mor reçete ile satışı yapılır. Kan uyuşmazlığınız varsa mor reçete ile ilaç yazdırmayı unutmayın.

Ayağa kalktığınızda baş dönmesi olmadığından emin olunca sizi gönderebiliriz. Ancak kesinlikle araba kullanmamalısınız. Yanınızda mutlaka bir yakınınız olmalı. Anestezi sonrasında 6 saat süre ile araç kullanmanız doğru olmaz. Herhangi bir toplu taşıma aracında yalnız seyahat etmemelisiniz.

Eve gittiğinizde o geceyi dinlenerek geçirmeniz yararlı olacaktır. Banyo yapmaya karar verirseniz evde birisi bulunmalıdır. Banyo kapısını kilitlemeden girmelisiniz. İşlemden sonra altı saat süreyle uykunuz gelebilir. Her ne kadar banyoda uyuma riskiniz az olsa da dikkatli olmak gerekir.

İşlem sonrasında altı saat süre ile alkol veya başka sakinleştirici kullanmamalısınız. İşlem sırasında yapılan ilaçlar altı saatte kan dolaşımınızdan temizlenir. Bebeğiniz varsa altı saat emzirmemelisiniz.

İşlem sırasında yapılmamışsa sonrasında kullanmanız için antibiyotik verilecektir. Antibiyotik, kutu bitene dek kullanılmalıdır. Diğer bir ilaç ise ağrı kesicidir. Özellikle ilk günde ağrı kesici gereksinimi olabilir. Kanama azaltıcı ilaçlar ise gerekli görülürse işlemden sonra kanama kesilene kadar kullanılabilir.

Eve gittiğinizde adet ağrısı gibi bir ağrınız ve adet kanaması kadar kanamanız olacaktır. Uykulu olduğunuz altı saati geçirdikten sonra günlük işlerinizi yapabilir, iş yerinize gidebilirsiniz.

Kasık Ağrısı. Kürtaj sonrası hemen hemen herkeste kasık ağrısı olur. Kullanmanızda bir engel yoksa herhangi bir ağrıkesici alabilirsiniz. Zaten muhtemelen kürtaj reçetenizde ağrı kesici yazılmıştır. Kürtaj sonrası ilk gün kasık ağrısı olur ve 20 gün içinde zaman zaman tekrarlar. Kürtaj sonrası ağrınız ilaçla geçmiyor veya birkaç günden uzun sürmüş ise doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

Vajinal Kanama. Kürtaj işlemi sonrasında vajinal kanama olması normaldir. Adet kanamasından daha şiddetli olmayan kanama ilk günlerde olur, 20 gün içinde zaman zaman tekrarlayabilir. Zaman zaman kanama ile pıhtı düşürebilirsiniz. Eğer adet kanamasından daha şiddetli kanamanız var veya kanamanız giderek artıyorsa doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

The post Kürtaj Sonrası Sizi Neler Bekliyor appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Kürtaj Kliniği https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/kurtaj-nerede-yapilmalidir/ Wed, 11 Sep 2013 07:04:29 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/kurtaj-nerede-yapilmalidir/ Kliniğimiz, İzmir'de güvenli ve steril koşullarda kürtaj olabileceğiniz en modern donanımla hizmetinizdedir.
Detaylı bilgi, sorularınız ve randevu almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.
0 (232) 367 47 48

The post Kürtaj Kliniği appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

İzmirde kürtaj olmak istiyorsanız bizimle iletişim kurun. Bizim için özel olan sizsiniz.

İzmirde kürtaj Hakan Kılavuz Kadın Doğum Kliniği

 

Kürtaj, yalnızca deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılır. Kürtajınızı yapacak olan doktor ile kliniğe gitmeden önce telefonla konuşabilmelisiniz. Hem aklınızdaki soruları sorabilir, hem tavsiyeleri birinci ağızdan duymuş olursunuz.

Kürtaj olabileceğiniz başlıca üç temel yer olasılığı vardır.

  • Devlet Hastaneleri. Devlet hastanelerinde kürtaj, doktorun tercihine bağlı olarak yapılabilir. Ancak SGK tarafından ödenmediğinden işleme ait tüm bedel hasta tarafından ödenir ve sağlık kayıtlarına kürtaj işlemi kalıcı olarak işlenir.
  • Özel hastaneler, tıp, dal merkezi veya poliklinikler. Özel hastaneler, tıp ve dal merkezleri veya polikliniklerde kürtaj yapılmaktadır. Ancak kuruluş anlaşmalı olsa bile işlem ücreti SGK tarafından ödenmez, hastadan talep edilir. Kuruluş SGK anlaşmalı olmasa bile sağlık kayıtlarına kürtaj işlemi kalıcı olarak işlenir.
  • Muayenehaneler. Kadın hastalıkları ve doğum hekimi muayenehanelerinde kürtaj güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Kürtaj işlemi hasta istemediği sürece sağlık kayıtlarına işlenmez ve kimse tarafından bilinmez.

Kürtaj için en uygun ortama kadın hastalıkları ve doğum hekiminizle birlikte karar vermelisiniz. Kürtajın duygusal ve sosyal boyutları vardır. Bu nedenle kürtaj sıcak ve samimi bir ortamda yapılmalıdır. Mümkün olduğunca kalabalık insanların merakı nedeniyle sorulara maruz kalınmayacak bir ortam en iyisidir. Doktorunuz sizin güvenle kürtaj olmanız için en uygun ortamı, yasa ve yönetmelikleri de dikkate alarak seçecektir.

Güvenli kürtaj olmak için kürtaj masasının yanında hemen uygulanmak için ultrason olduğuna emin olmalısınız. Kürtaj işlemi biter bitmez ultrason ile kürtajın tamamlandığı kontrol edilecektir. Rahimde parça kalmadığına emin olmak için en güvenilir yöntem ultrason ile bakmaktır.

İşlem sırasında kadın doğum uzmanı dışında bir anestezi uzmanı mutlaka bulunmalıdır. Anestezinin teknisyen veya hemşire değil bizzat anestezi uzmanı tarafından verileceğini öğrenmelisiniz. Deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum doktoru kadar deneyimli bir anestezi uzmanı da önemlidir. Rahat ve güveli bir uyku ve ağrısız uyanma anestezi uzmanının işidir.

Vakumlu kürtajda kullanılan karman kanüller tek kullanımlıktır. İşlem için ilk kez açılıyor olduğuna emin olmalısınız. Enfeksiyon olmaması için kanüller steril olarak ilk kez sizin için açılır, işlem için kullanılır ve bitiminde tıbbi atık olarak atılır.

İşlem sonrası hasta gözlemi yapmak ve derlenmek için uygun yataklı bölüm olmalıdır. İşlemden sonra rahat ve mutlu bir ortamda dinlenmeli ve sorularınızı sorabilecek, anlatılanları hatırlayabilecek kadar kendinize gelmelisiniz.

Kürtaj sonrası hasta işlemi yapan doktora istediği anda ve doğrudan ulaşabilmelidir. Doktorunuzun her gün 24 saat açık olan telefon numarasını almalısınız.

Hastalarımızın kürtajını, güvendiğimiz ve yasaların izin verdiği, hastalarımızın da uygun gördüğü ortamlarda yapıyoruz.

Detaylı bilgi, sorularınız ve randevu almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.

0 (232) 367 47 48

Kliniğimizi tanımak için tıklayınız…

Kürtaj ile ilgili ana sayfa için tıklayınız.

Kliniğimizin düzenlenmesinde;

Abortion in USA” sayfasındaki standartlar temel alınmıştır.

The post Kürtaj Kliniği appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Kürtaj Nasıl Yapılır https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelik-kurtaji-nasil-yapilir/ Mon, 11 Mar 2013 14:40:31 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelik-kurtaji-nasil-yapilir/ Gebelik kürtajı dikkatle uygulandığında ileride gebe kalmanıza engel olmayan, güvenli ve ağrısız bir işlemdir.

The post Kürtaj Nasıl Yapılır appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Gebelik kürtajı terim olarak pek çok kişinin aklına vahşi bir işlemi getirir. Oysa özünde son derece nazik yapılması gereken bir işlemdir. Zira bu gebeliği istemiyor olabilirsiniz. Ama ileride doğuracağınız bebekler olacak. Bu yüzden kürtaj yaptığımız organa yani rahime zarar vermeyiz.

Kadın doğum asistanlarının muayene yapmaktan sonra ilk öğrendikleri işlem gebelik küretajıdır. Ancak kanımca zaman zaman doğum yaptırmak kadar zor, dikkat ve özen gerektiren bir işlemdir kürtaj.

Kürtaj öncesi mutlaka vajinal ultrasonla muayene edileceksiniz. Gebelik kesesi rahmin içinde görülecek ve dış gebelik olmadığınız net bir şekilde anlaşılmış olacak. Diğer yandan rahminizin öne veya geriye dönük olduğunun görülmesi, rahim ağzı kanalınızın şeklinin belirlenmesi ile rahimi zedelemeden güvenli bir kürtaj yapmak mümkün olur.

Gebelik rahmin içindedir. Kürtaj sırasında asıl amaç rahimin içindeki gebeliği almaktır. Bunun için rahimin içine ulaşılması gerekir. Rahimin içine giden en doğal yol vajina ve rahim ağzından geçer. Vajina bakire olmayan birinde işlem için rahatça izin veren bir organdır. Aslında küretaj için gelen bir kadın en çok vajinasının acısından çekinir ama işin aslı öyle değildir. Yaklaşık on santim uzunluğunda bir vajina dokusunun sonunda bizi rahim ağzı bekler ki asıl kale kapısı burasıdır.

Rahim ağzının genişletilmesi işlemi küretajın en ağrılı aşamasıdır. Bu yüzden küretaj sırasında anestezi uygulanır. Rahim ağzı kanalı, içinden ancak kanın akmasına izin verecek tarzda dar bir kanaldır. Rahim ağzı kanalının ortalama yarım santim çapa kadar genişletilmesi gerekir. Bu işlem için buji adı verilen araçlar kullanılır. Özellikle daha önce vajinal doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzı kanalı bu işlemin yapılmasına izin vermeyecek kadar sıkı olabilir. Bu durumda işlem öncesi bazı ilaçlar ile rahim ağzı kanalı gevşetilir.

Rahim ağzı kanalının genişletilmesi işleminin ileriki gebeliklerde rahim ağzı yetmezliğine yol açacağından korkulur. Ancak normal büyüklükte bir gebelik kürtajı için yapılan genişletme işlemi sırasında rahim ağzı yetersizliğine neden olacak kadar büyük bir zararın ortaya çıkması olasılığı yoktur. Bebek doğarken 10 cm genişleyen rahim ağzı, kürtaj için 3-5 mm genişletilir.

Rahim ağzı kanalı 3-5 mm genişletildikten sonra rahimin içine kanül denilen tek kulanımlık (kullanıldıktan sonra atılan) plastik boru ile girilir. Bu boşaltmada için 50-60 mm Hg negatif basınç kullanılır. Negatif basınç (vakum), Elektrikle çalışan aspiratör veya elle çalışan özel olarak yapılmış 200-250cc’lik enjektörlerle yapılır.  Plastik kanül ile vakum yapılarak gebeliğin boşaltılması aşamasında da rahminize zarar verilmesi olasılığı yoktur. Şu an modern tıbbın kabul ettiği tek yöntem olan vakum yöntemidir.

10 haftaya kadar yapılan vakum kürtajdan sonra; sharp kürtaja (keskin metal aletlerle) gerek yoktur. Çünkü gebelik mahsülünün tamamı vakum kürtajla çekilir. Keskin aletlerle yapılan (sharp kürtaj) ikinci kontrolde rahim içi yapışıklıkların (Ascherman Sendrumu) olmasını veya kanama ve enfeksiyon riskini arttırır.

Rahmin içinin yeterince boşaltılıp boşaltılmadığına karar vermek için ultrason kullanılmalıdır. Bu yüzden küretaj yapılan masanın hemen yanında çalışır durumda olan bir vajinal ultrason cihazı bulunması güvenliğiniz açısından önem taşır. Ultrason ile rahim içinde gebeliğe ait parçaların varlığı saptanırsa vakum ile boşaltma tekrarlanır.

İşlem sırasında tamamen steril araçlar kullanılır. Yine de işlem sırasında size bir antibiyotik yapılacaktır.

İşlem ortalama 5-20 dakika sürer. Hasta işlem biter bitmez uyanır. Ancak çift rahim, septum, aşırı arkaya veya öne dönük rahimi olanlarda bir miktar uzayabilir. İşlem ultrason eşliğinde yapılırsa hem kısa hem de daha güvenli olmaktadır.

İşlem sonrasında gözlem ve toparlanma için 45 dakika kadar kliniğimizde yatarak istirahat etmenizi isteriz.

Gebelik kürtajı, güvenli ve ağrısız bir işlemdir. Aslından etkin yöntemlerle gebelikten korunmak daha iyidir. Ancak kürtaj olmak da bir kadının bedenine ait çok önemli bir haktır.

The post Kürtaj Nasıl Yapılır appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>