Kürtaj Nasıl Yapılır

Gebelik kürtajı terim olarak pek çok kişinin aklına vahşi bir işlemi getirir. Oysa özünde son derece nazik yapılması gereken bir işlemdir. Zira bu gebeliği istemiyor olabilirsiniz. Ama ileride doğuracağınız bebekler olacak. Bu yüzden kürtaj yaptığımız organa yani rahime zarar vermeyiz.

Kadın doğum asistanlarının muayene yapmaktan sonra ilk öğrendikleri işlem gebelik küretajıdır. Ancak kanımca zaman zaman doğum yaptırmak kadar zor, dikkat ve özen gerektiren bir işlemdir kürtaj.

Kürtaj öncesi mutlaka vajinal ultrasonla muayene edileceksiniz. Gebelik kesesi rahmin içinde görülecek ve dış gebelik olmadığınız net bir şekilde anlaşılmış olacak. Diğer yandan rahminizin öne veya geriye dönük olduğunun görülmesi, rahim ağzı kanalınızın şeklinin belirlenmesi ile rahimi zedelemeden güvenli bir kürtaj yapmak mümkün olur.

Gebelik rahmin içindedir. Kürtaj sırasında asıl amaç rahimin içindeki gebeliği almaktır. Bunun için rahimin içine ulaşılması gerekir. Rahimin içine giden en doğal yol vajina ve rahim ağzından geçer. Vajina bakire olmayan birinde işlem için rahatça izin veren bir organdır. Aslında küretaj için gelen bir kadın en çok vajinasının acısından çekinir ama işin aslı öyle değildir. Yaklaşık on santim uzunluğunda bir vajina dokusunun sonunda bizi rahim ağzı bekler ki asıl kale kapısı burasıdır.

Rahim ağzının genişletilmesi işlemi küretajın en ağrılı aşamasıdır. Bu yüzden küretaj sırasında anestezi uygulanır. Rahim ağzı kanalı, içinden ancak kanın akmasına izin verecek tarzda dar bir kanaldır. Rahim ağzı kanalının ortalama yarım santim çapa kadar genişletilmesi gerekir. Bu işlem için buji adı verilen araçlar kullanılır. Özellikle daha önce vajinal doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzı kanalı bu işlemin yapılmasına izin vermeyecek kadar sıkı olabilir. Bu durumda işlem öncesi bazı ilaçlar ile rahim ağzı kanalı gevşetilir.

Rahim ağzı kanalının genişletilmesi işleminin ileriki gebeliklerde rahim ağzı yetmezliğine yol açacağından korkulur. Ancak normal büyüklükte bir gebelik kürtajı için yapılan genişletme işlemi sırasında rahim ağzı yetersizliğine neden olacak kadar büyük bir zararın ortaya çıkması olasılığı yoktur. Bebek doğarken 10 cm genişleyen rahim ağzı, kürtaj için 3-5 mm genişletilir.

Rahim ağzı kanalı 3-5 mm genişletildikten sonra rahimin içine kanül denilen tek kulanımlık (kullanıldıktan sonra atılan) plastik boru ile girilir. Bu boşaltmada için 50-60 mm Hg negatif basınç kullanılır. Negatif basınç (vakum), Elektrikle çalışan aspiratör veya elle çalışan özel olarak yapılmış 200-250cc’lik enjektörlerle yapılır.  Plastik kanül ile vakum yapılarak gebeliğin boşaltılması aşamasında da rahminize zarar verilmesi olasılığı yoktur. Şu an modern tıbbın kabul ettiği tek yöntem olan vakum yöntemidir.

10 haftaya kadar yapılan vakum kürtajdan sonra; sharp kürtaja (keskin metal aletlerle) gerek yoktur. Çünkü gebelik mahsülünün tamamı vakum kürtajla çekilir. Keskin aletlerle yapılan (sharp kürtaj) ikinci kontrolde rahim içi yapışıklıkların (Ascherman Sendrumu) olmasını veya kanama ve enfeksiyon riskini arttırır.

Rahmin içinin yeterince boşaltılıp boşaltılmadığına karar vermek için ultrason kullanılmalıdır. Bu yüzden küretaj yapılan masanın hemen yanında çalışır durumda olan bir vajinal ultrason cihazı bulunması güvenliğiniz açısından önem taşır. Ultrason ile rahim içinde gebeliğe ait parçaların varlığı saptanırsa vakum ile boşaltma tekrarlanır.

İşlem sırasında tamamen steril araçlar kullanılır. Yine de işlem sırasında size bir antibiyotik yapılacaktır.

İşlem ortalama 5-20 dakika sürer. Hasta işlem biter bitmez uyanır. Ancak çift rahim, septum, aşırı arkaya veya öne dönük rahimi olanlarda bir miktar uzayabilir. İşlem ultrason eşliğinde yapılırsa hem kısa hem de daha güvenli olmaktadır.

İşlem sonrasında gözlem ve toparlanma için 45 dakika kadar kliniğimizde yatarak istirahat etmenizi isteriz.

Gebelik kürtajı, güvenli ve ağrısız bir işlemdir. Aslından etkin yöntemlerle gebelikten korunmak daha iyidir. Ancak kürtaj olmak da bir kadının bedenine ait çok önemli bir haktır.