Halk arasında, kürtaj işlemi için , “gebelik sonlandırma” , “kürtaj” , “çocuk aldırma” ve “bebek aldırma” tabirleri de kullanılmaktadır. Oysa ki, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığında kürtaj denildiğinde bir çok tanımlamayı içine almaktadır. Kürtaj kelimesi tıbbi kullanımda küretaj olarak yazılır ve söylenir.
Gebelik Küretajı, cerrahi küretaj veya vakum küretaj olarak da adlandırılır. Cerrahi denince akla cildin kesildiği ameliyatlar gelir. Küretaj böyle bir işlem değildir.İşlem, aletlerle vajinanın açılması ve rahim ağzı kanalının geçilmesi ile yapılır.
Eğer anne adayının ciddi bir hastalığı varsa ve gebelik onun için ciddi bir risk oluşturuyorsa veya gebeliği için zararlı olan fakat kendisinin mutlaka kullanmak zorunda olduğu ilaçlar varsa hastaya terapotik (tedavi amaçlı) küretaj uygulanır. Bu işlem için birden fazla doktorun onayı gerekli olduğu sağlık kurulu raporlarına ihtiyaç duyarız. Gebelik takibi sırasında bebekte ileri derecede bir sakatlık veya kalp atışının olmadığı tespit edildiği durumlarda terapotik kürtaj dediğimiz işlemi uygularız.
Kürtaj genel kullanılan adı ile rahim içinden bir doku almak anlamına gelir. Bilinen anlamda bu doku gebelik olacaktır. Genellikle rahim içindeki gebeliğin özel bir yöntemle sonlandırılması, amacıyla yapılmaktadır. Bazen gebelik olmadan rahim içinden parça alınması için de kürtaj yapılabilir. Tanı amaçlı biopsi veya tedavi amaçlı olarak yapılan bir işlem olarak da kürtaj ismi kullanılabilir. Bu işlem tıbbi literatürde D&C (dilatasyon ve küretaj) olarak ifade edilir. Dilatasyon, rahim içine ulaşmak amacıyla rahim ağzı kanalının geçici olarak ve işlemi gerçekleştirebilecek kadar genişletilmesi, küretaj ise rahim içinin boşaltılmasıdır.