Kürtaj Sonrası Geç Dönem

Kürtaj sonrası yirmi gün süre ile rahim iç tabakasının iyileşmesi süreci gerçekleşir. Bu sürede denize, havuza veya dolu küvete girilmemeli, vajina içi yıkanmamalıdır. Ayakta duş yapılmasında bir sakınca yoktur. Bu sürede cinsel birliktelik yasaktır.

 

Doktorunuzu Arayın

  • Kanamanız adet kanamasından fazl ise ve zaman içinde azalmıyorsa
  • Kasık ağrınız ağrı kesici ile geçmiyorsa veya birkaç gün sonrasında azalmadan devam ediyorsa.
  • Ateşiniz 38 dereceden yüksekse veya üşüme titreme nöbetleri geliyorsa.
  • Kötü kokulu veya iltihaplı vajinal akıntınız varsa

Kürtaj Sonrası Rutin Kontrol

Yirmi günün sonunda, ilk cinsel birliktelik öncesinde doktorunuza muayeneye gitmelisiniz. Gidemeyecekseniz veya başka bir doktora gidecekseniz mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Bu görüşmede doktorunuza sormak istediklerinizi sorabilir ve geçen yirmi günlük süreç hakkında bilgi verebilirsiniz.

Yirmi günlük süre içinde vajinal kanama olabilir. Bu kanama zaman zaman geçip bazen tekrar başlayabilir.

Kürtaj sonrası ilk adet kanaması ortalama 45 gün sonra gerçekleşir.

Kürtaj Sonrası Gebelikten Korunma

Kürtaj sonrası kısa sürede gebelik planlamıyorsanız kürtajdan 20 gün sonra doktorunuza gittiğinizde doğum kontrol yöntemleri hakkında konuşmalısınız. Kürtajdan kısa süre sonra gebe kalabilirsiniz. Bazen adet olmadan yeni bir gebelik oluşabilir.

Kürtaj sonrası 20 gün cinsel temas yasaktır.

  • Hormonal yöntemler. Doğum kontrol hapı, enjeksiyonlar veya implantları kürtajdan hemen sonra başlayabileceğiniz söylense de 10 gün kadar beklemek daha mantıklı olacaktır.
  • Spiral. Bu kontrol sırasında adetli olmasanız da spiral uygulanabilir. Spiralin kürtaj sırasında takılması bazı sorunlara neden olabilir. Ancak 20 gün sonraki kontrolde takılmasında bir sakınca yoktur.

Kürtajın Risk ve Zararları

Uygun koşullarda ve kurallara uygun olarak yapılan küretaj güvenli bir işlemdir ve nadiren sorunlara neden olur. Ancak her tıbbi işlem gibi kürtaj da tamamen risksiz değildir.

Küretaj sonrası risklerin başlıcaları, kanama, enfeksiyon, rahim ağzı veya rahimin zedelenmesi veya gebeliğe ait parçaların rahim içinde kalmasıdır. Bu sorunlar tüm kürtajların ancak %1’i,nde görülür.