Gebelik Kürtajı Yasaldır

Ülkemizde kürtaj yasal bir işlemdir. Her kadın kurallarına uymak koşuluyla kürtaj olabilir. Kürtaj ile ilgili hukuki düzenleme 1983 yılında yapılmıştır. Kürtaj olma ile ilgili kurallar 2827 sayılı “Nüfus Planlaması Hakkında Kanun” (NPHK) ile belirlenmiştir.

10 haftadan küçük bir gebelik isteğiniz üzerine kürtaj yapılabilir.

(NPHK-Madde 5)

Gebeliğin büyüklüğü hamile kalmadan önceki son adetinizin başladığı günden itibaren sayılır. Son adet tarihinizi hatırlamıyorsanız ve hamile kaldığınız ilişki zamanını kesin biliyorsanız ilişki tarihine göre gebeliğin büyüklüğünü hesaplayabilirsiniz. Gebe kaldığınız ilişki tarihinden itibaren hesapladığınız gebelik büyüklüğüne iki hafta eklemelisiniz.

Kürtaj izni verebilmek için 18 yaşından küçük olmamalısınız.

(NPHK-Madde 6)

Yasalarımıza göre reşit olmak için 18 yaşın üzerinde olmak gereklidir. Bu nedenle 18 yaş altında iseniz kürtaj olabilmeniz için anne ve babanızın izni gerekecektir. 18 yaş üzerinde iseniz anne ve veya babanızın izni ve/veya bilgisi olması gerekli değildir. Yaşınızın doğru saptanabilmesi için üzerinde resim ve doğum tarihiniz bulunan kimlik belgesi, tercihan nüfus cüzdanınız yanınızda bulunmalıdır.

Eğer evli iseniz kürtaj izni için eşinizin de yanınızda bulunması gerekir.

(NPHK-Madde 6)

Evli iseniz kürtaj için eşinizin de onayı gerekir. Evli değilseniz evli olmadığınızı belgeleyebilmemiz için nüfus cüzdanınızı yanınızda getirmelisiniz. Nüfus cüzdanı üzerinde medeni hali kısmında bekar yazması yeterlidir. Evli iseniz eşinizin de nüfus cüzdanı ile yanınızda olup kürtaj için izin vermesi gerekir.