Gebelik Testleri

Gebelik testleri hakkında her şey

İdrarda gebelik testi, kesin olmasa da gecikmenin gebeliğe bağlı olduğunu düşündürür. İdrar testlerini eczaneden alıp yapabilirsiniz. Kanda gebelik testi ise döllenme olduğunun kesin göstergesidir. Ancak kanda gebelik testi, doktor muayenesinden sonra yapılmalı ve doktor tarafından sonuç yorumlanmalıdır. Gebelik testleri pozitif olsa bile ultrason ile gebelik kesesini görmeden hamile olduğunuza karar vermeyin. Gebe olduğunuza kesin emin olmanın tek yolu ultrason ile görmektir.

Gebelik testi

İdrar testleri: Bu testler anne adayının idrarında hCG hormonunun varlığına dayanır. Bu hormon embriyo (cenin) hücrelerinden salgılanır. Testin pozitif olması için beklediğiniz adet tarihinin üzerinden 7-10 gün geçmesi gerekir. İdrarınızda hCG hormonu var ise test (+) olarak kabul edilir. Yani gebesiniz. Bu testi laboratuvarda yaptırabileceğiniz gibi kendi kendinize evde de yapabilirsiniz. Gebeliğinizi kendi evinizde öğrenmek isliyorsanız bu yöntemi seçebilirsiniz. Bu sayede bu mutlu anı eşiniz ve siz paylaşabilirsiniz. Eczanelerden satın alabileceğiniz bu testleri okuyarak, uygulamak çok kolaydır ve kısa sürede sonuç verirler. Ancak bu sonucu mutlaka ultrasonla doğrulatmalısınız.

İdrar ile bakılan gebelik testlerini adet gecikmesinin 7. gününden sonra yapmak uygundur.

Kan testleri: Anne kanında hCG hormonu miktarına bakılır. Bu test, idrar testine göre daha erken dönemde sonuç verir. Beklediğiniz adet gününden itibaren test uygulanabilir. Acil durumlar ve erken dönemde, gebelik olup olmadığı öğrenilmek istenir ise tercih edilir. Ancak bu testin pozitif bulunması durumunda da ultrason ile doğrulama yapılmalıdır.

Kanda bakılan gebelik testi, adet gecikmesinin 1. gününden itibaren yapılabilir.

Vajinal muayene (Hazneden yapılan muayene): Vajinal muayenede rahim ağzının yumuşaması ve renginin koyulaşmasının görülmesi, rahmin normalden büyük olması, gebelik bulguları olarak değerlendirilir. Ultrasonun gebelik tanısı için kullanılmaya başlanmasından bu yana hiç kimse gebe olduğunu belirlemek için muayene edilmiyor.

Vajen yolu ile yapılan ultrasonografi gebeliğe zarar vermez. En erken kesin gebelik tanısı bu yöntem ile konur.

Ultrasonografi: Ultrason, gebelik tanısının konması ve gebeliğin izlenmesi için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Gebelik tanısı, vajinal yoldan yapılan ultrasonografi ile gebeliğin 5. haftasından, karın üstünden yapılan ultrasonografi ile gebeliğin 6. haftasından itibaren gebelik kesesinin görülebilmesi ile konur. Ultrason ile fetal kalp atışları da gebeliğin 6. haftasından itibaren alınabilir.

Gebeliğin 10. haftasından itibaren kalp atışları doppler aletleri ile duyulabilir.