Temel Besin Grupları: Karbonhidratlar

Günlük enerji gereksinimimizin çoğunu karbonhidratlardan karşılarız. Aslında şeker de bir karbonhidrat türüdür. Kek, bisküvi, reçel, meşrubat gibi basit karbonhidratlar gereksiz bir kilo artışına neden olabilir. Bunun yerine makarna, pilav, ekmek gibi kompleks karbonhidratların alımı tercih edilebilir.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar güzeldir. Keyif verir.

Lolipopları, tatlıları ve nişastayı hayatınızdan çıkarmak sorunun bir parçası olabilir ama şeker birçok yiyeceğin içinde gizlenmiş durumdadır. Konserve çorbalardan makarnaya, soslardan margarine bir sürü yiyeceğin içinde gizlenmiş şeker vardır. Bu gizlenmiş şekerlerin hiçbir besin değeri yoktur ve ruh halinizi ve sağlıklı besin düzeninizi bozan boş kalorilerden oluşurlar.

Karbonhidratların Yararları

Vücudun enerji ihtiyacının büyük bir kısmını sağlar.

Kalın bağırsakların çalışmasını artırarak kabızlığı önler.

Beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlar.

Çoğunlukla bitkisel besinlerde bulunurlar.

Yetersiz alındığında enerji kaynağı olarak proteinler ve yağlar kullanılır ve vücudun çalışma düzeni bozulur.

Gereksinimden fazla alınan karbonhidratlar ise yağa çevrilerek şişmanlığa neden olurlar.

Karbonhidrat Tüketiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Şekeri diyetinizden yavaş yavaş çıkarın. Tat alma organlarınıza bu duruma alışmaları için zaman vermeniz gerekir ve şeker arzusundan kendinizi vazgeçirmeye çabalamanız gerekir.

Şeker eklemek yerine yiyeceklerinize tat katmak adına doğal şeker içeren meyveleri, yer elması veya baharatları kullanabilirsiniz.

İşlenmiş karbonhidratlar yerine yulaf, baklagil, sebze ve diğer lifçe yüksek karbonhidrat kaynaklarını tüketebilirsiniz. Böylece daha tok, enerjik ve tatmin olmuş hissedersiniz.

Ürünlerin üzerindeki etiketleri okuyun ve “şekersiz”, “şeker eklenmemiştir” yazılı olanları almayı tercih edin.

Konserve gıdalar yerine taze veya donmuş besinler kullanın ve fast food tüketmemeye özen gösterin.

Karbonhidratları yağla değiştirmeyin. İmalatçılar genellikle tam yağlı yoğurt gibi sağlıklı yağ kaynaklarını daha lezzetli kılabilmek adına paketlenmiş az yağlı ancak şeker veya yapay tatlandırıcı içeren alternatiflerle değiştirirler.

Şekerli gazlı içecekleri ve tatlandırılmış kahveleri bırakın. Bir kutu gazozda 10-12 çorba kaşığı şeker vardır ki bu da 150 kaloriye tekabül eder. Yapay tatlandırıcılar da kilo alımına sebep olan ani şeker arzularını tetikleyebilir. Onun yerine limonlu veya meyve sıkılmış karbonatlı su deneyebilirsiniz.

Posted in: