Su Kesesi

Bebek içi sıvı dolu bir kese içinde büyümeye başlar. Bebek, gelişimi esnasında amniyon kesesi adı verilen bir kese içinde bulunur. Bu keseyi amniyon sıvısı doldurur. Kese duvarını amniyon zarı adı verilen sert bir zar oluşturur. Amniyon kesesini dolduran sıvının miktarı gebeliğin ilerlemesiyle artar. 3. ayda 50 cm3, 5. ayda 400 cm3 ve miadında bir gebelikte 1.000-1.500 cm3’e erişir. Amniyon sıvısında doğuma birkaç hafta kala hafif bir azalma olur. Bu sıvı sürekli yenilenir.

Amniyon sıvısının gebelik boyunca başlıca görevi, bebeğin rahim içi gelişmesi için en uygun ortamı sağlamaktır. Amniyon sıvısı, olası bir dış basıncı eşit dağıtmak üzere bebeği mekanik etkilerden korur. Bebeğin serbestçe hareketine ve duruş değişikliklerine olanak sağlar. Ayrıca, bebek ile amniyon zan arasındaki muhtemel bir yapışmayı da önler.

Su kesesi:

· Bebeği çarpmalardan korur, Simetrik olarak gelişmesine yardımcı olur,

· Kol ve bacaklarının eğrilmesini engeller,

· Vücut ısıcaklığını sabit tutar,

· Fetüsün kolay hareket edebileceği bir ortam sağlar,

· Boşaltım sistemi görevi yapar,

· Basıncı sağlar.

· Ayrıca doğumun başlangıcında su kesesi açılarak doğum kanalının temizlenmesini sağlar.

Uyarı;

Doğum ağrıları başlamadan önce açılırsa, bu duruma suyun erken gelmesi denir. Gebe hemen sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Su kesesinin açılması aniden açık sarı renkli bol miktarda sıvının hazneden dışarıya akması ile anlaşılır. Sıvı kokusuzdur. İçinde beyaz yağlı parçacıklar bulunabilir.