Pıhtılaşma Önleyici İlaçlar

Pıhtılaşma önleyici ilaçlara antikoagülan ilaçlar da denmektedir. En sık kullanılan antikoagülan ilaçlar, heparin (fraksiyone olmayan), düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) ve varfarindir. Gebelikte bunlar içinde tercih edilen heparindir.

Yüksek tromboembolik hastalık riski bulunan bazı anne adayları, hamile kalmadan önce de pıhtılaşma önleyici ilaçlar kullanmaktadır. Bu anne adaylarının gebelik sırasında ve doğum sonrasında da ilaç kullanması gerekir.

Heparin ve DMAH

Heparin ve DMAH, plasentayı aşıp bebeğe geçmedikleri için gebelikte güvenle kullanılabilir. Gebelikte heparin gereksinimlerinde artma olur. Bunun iki önemli nedeni vardır. Bunlardan biri, böbreklerin süzme fonksiyonu arttığından ilacın süzülmesi de artar. Diğer yandan anne adayının kan hacmi artar. Bu da heparini de bağlayan proteinlerin kanda yoğunluğunun azalmasına neden olur. Heparin serbest kalınca daha çabuk parçalanır. Bu iki nedenle gebelikte ilacın dozları artırılmalıdır.

DMAH ile heparin. Hangisi tercih edilmelidir? DMAH’ın yan etkileri, heparine göre daha azdır. Heparin ile meydana gelen trombosit sayısında azalma (trombositopeni) ve kemik erimesi, DMAH ile fazla olmaz. Kanamaya yol açma riski, DMAH’ta çok daha azdır. Ancak önlem dozlarında kullanıldığında ikisi de kemik erimesine neden olmaz. Heparinde enjeksiyon yerinde morarma ve allerji daha sık görülür. DMAH ise daha pahalıdır. Etkisi daha uzun sürdüğünden günlük uygulama sayısı azalır. Bu avantajlı olmakla birlikte doğum öncesi kesildiğinde etkisi birkaç gün daha devam edecektir.

DMAH kullanan olgularda doz kiloya göre belirlenir. İlacın etkisini saptamak için son enjeksiyondan 6 saat sonra Antifaktör Xa bakılabilir. Ancak bakılması gerekli ve şart değildir.

Heparinin etkisini saptamak için son dozdan 6 saat sonra APTZ bakılabilir. Tedavi dozunda, APTZ’nin normal değerin 1,5-2,5 katı olması gerekir.

Heparin ve DMAH, anne sütüne geçmediğinden doğum sonrası dönemde güvenle kullanılabilir.

Varfarin

Varfarinin gebelikte, özellikle de ilk üç ayda kullanımı bebekte ciddi risklere neden olur. Özellikle gebeliğin 6-12 haftaları arasında Varfarin kullanımının bebek üzerinde yaptığı etkiler net bir şekilde belirlenmiştir. Bu etkilere varfarin embriyopatisi denir. Bu nedenle gebelik planlayanlarda varfarin yerine heparin veya DMAH kullanımına başlanır. Nadiren kalp kapağı değiştirilmiş kişilerde heparin ve DMAH kullanımı yeterli kalmadığından varfarin kullanımı şart olabilir.

Varfarin, anne sütüne geçmediği için doğum sonrası dönemde güvenle kullanılabilir.

Kısa süreli antikoagülan kullanımı gerektiren hallerde varfarin tercih edilmemelidir. Etkisinin başlaması 1-2 hafta sürer.

https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/pihtilasma-onleyici-ilaclar/

Posted in: