Doğumda Antikoagülan (Heparin) Tedavi

Doğumdan önce, düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) yerine heparine geçilmelidir. Bu değişiklik, tahmini doğum tarihinden 1 ay önce veya erken doğum beklenen olgularda daha erken olabilir.

Zorunlu hallerde, ilaçların 24 saat önceden kesilmiş olması yeterlidir. Bu, ameliyattaki kanamadan ziyade epidural anestezi sırasındaki kanama tehlikesini azaltmak için gereklidir. DMAH, tedavi edici dozda ise epidural anesteziden 24 saat önce, önleyici dozda ise 12 saat önce kesilebilir. Heparin kullanan olgularda günde 5000 ünite kullanılıyorsa beklemeksiniz, 10.000 ünite kullanılıyorsa APTZ bakılarak epidural anestezi yapılabilir. Heparin kullanan olgularda erekli ise ilacın etkisini yok etmek için protamin kullanılabilir.

Sezaryen ameliyatı, tromboembolik hastalık riskini iki katına çıkarır. Bu, risk faktörü içermeyen kadınlarda önemsenmeyecek kadar düşüktür. Riskli olgularda sezaryen yapılacaksa heparin uygulamaması önerilir.

Antikoagülan tedaviye, sezaryenden 6-12, vajinal doğumdan 4-6 saat sonra başlanır. Epidural anestezi kateteri çıkarıldıktan sonra 2 saat antikoagülan yapılmamalıdır. Doğum sonrası antikoagülan tedavi 6 haftadan uzun sürecekse varfarine geçilmelidir. Daha kısa süreli tedaviler için varfarin verilmemelidir.

Tromboembolik hastalık açısından riskli olan kadınların gebelikten korunmaları için östrojen içeren yöntemler kullanılmamalıdır. Östrojen içermeyen doğum kontrol hapları, hormonlu veya hormonsuz spiral veya kondom kullanılabilir.