Özel Durumlarda Emzirme

Zamanında Doğan İkizlerin Emzirilmesi

Bebekler iki tane de olsa genellikle annenin sütü beslemeye yeter. Elbette iki bebeğe bakmak ve emzirmek bir bebeğe bakmak ve emzirmenin iki katı kadar daha zor ve meşakkatlidir. Bu nedenle iyi bir moral desteğine gereksiniminiz olacaktır. Ama yine de sütünüzün yeteceği ve mamadan daha yararlı olduğu konusunda şüpheniz olmasın.

Bazı anneler her iki bebeği aynı anda emzirmeyi tercih eder. Bu durumda farklı tutuş şekilleri uygulanabilir. Ama eşiniz de size yardımcı olmalıdır. Bazı annelerse önce bir bebeği sonra diğerini emzirir. Bazen ikizlerden biri bir, diğeri diğer memeyi sürekli tercih edebilir. Bazı anneler ise emdikleri memeyi değiştirmeyi isteyebilir. Sizin en rahat ettiğiniz yöntem en doğrusudur.

Öncelikle sütünüzün iki bebeğe yeteceğine emin olmalısınız. Meme ne kadar boşaltılırsa o kadar çok süt üretir. Bu nedenle meme bir bebek boşalttığında diğer için süt üretmiş olacaktır. Hatta iki bebeği besledikten sonra bile sütünüz artabilir.

Doğum Ağırlığı Düşük Bebeklerde Emzirme

Genellikle 1800 gamın altında doğan bebeklerin kuvveti emmeye yetmez. 1500 gramın altında ise emmeyi tümden beceremeyebilir. Bu durumda memeyi sağarak sütü vermek gerekebilir. Ancak sütün azalmaması için sağma işlemi sık sık tekrarlanmalıdır. Sağılan sütü bebeğinize fincan veya kaşıkla verebilirsiniz. Bebek çok küçük bile olsa kaşıkla vermek için sabırla uğraşmalısınız.

Bebeğiniz toparlanınca en kısa sürede emzirmeye başlayın. Çok küçük bebekler bile kısa sürede memeyi tutmayı öğrenebilir. Bebeğin emmese bile meme başı ile temas halinde olması emmeyi öğrenmesinin ve güçlenmesinin yanı sıra süt üretiminde de artış sağlar. Bebeğin emmesinden sonra genellikle memede süt kalacaktır. Bu sütü sağmalısınız. Emdiği sütün yeterli olmadığı ve bebeğin yorularak bıraktığından şüpheleniyorsanız sağdığınız sütü kaşıkla verebilirsiniz.

Ağırlığı düşük bebekler vücut sıcaklığını koruyamayabilir. Bu nedenle sıcak tutulmaları gerekir. Bebeğiniz üşürse enerjisinin çoğunu vücut sıcaklığını artırmak için harcar. Büyüme ve gelişmesi geri kalabilir. Kanguru yöntemi ile bebeği memenize temasta tutmak iyi bir yöntem olabilir.

Çocuk doktorunuz bebeğinizi sık sık tartacak ve yeterince kilo alıp yaşıtlarını yakaladığına emin olacaktır.

Kaşıkla beslenen bebeğe ne kadar süt verilecek?

Doğduğu gün kilo başına 60 ml. süt verilmelidir. Bu süt 24 saatte 8 parçaya bölünerek 3 saatte bir beslenmelidir.

İkinci gün süt miktarı kilo başına 80 ml.ye çıkarılmalıdır.

Üçüncü gün kilo başına 100 ml. verilir.

Sonraki süreçte bir haftalık olana dek her gün kilo başına 20 ml. artırılmalıdır.

Birinci hafta dolduktan sonra kilo başına günde 200 ml. süt verilir.

Bu beslenme düzeni, bebek 1800 gram oluncaya, kendi kendime emmeye başlayıp düzenli kilo alana kadar devam etmelidir.

Mama ile Besleme

Düşük ağırlıkla doğan bebeklerin kan şekeri özellikle de hayatlarının ilk 6 saatinde düşebilir. Bu nedenle sütünüz gelene kadar beklemek yerine beslenmeleri daha uygun olacaktır. Mama yerine bir başka anneden süt ödünç alınması da düşünülebilir.

Bu, çok uygun ve güvenilir bir yöntemdir. Taze anne sütü her zaman mamadan daha yararlıdır. Diğer annenin sütünü doğum sonrası ilk birkaç saatte vermek iyi olur.

Düşük Doğum Ağırlıklı Bebek Annesi

Doğum ağırlığı düşük bebeklerin anneleri bebekleriyle mümkün olduğunca uzun zaman geçirmelidir.

Özellikle de erken doğum yapan annelerin bebeklerinde anneye destek şarttır. Süt salgısının başlaması gecikebilir. Bebeğiniz de küçük olduğundan meme başını iyi tutamaz ve yeterli meme başı uyarısı oluşturamaz. Halbuki düşük kilolu bebeğin anne sütü gereksinimi daha fazladır.

Küçük bile olsa bebeğinizi emzirmeye çalışmalısınız. Eninde sonunda sütünüz bebeğiniz için yeterli olacak, bebeğiniz de meme başını tutarak süt üretimini uyaracak kadar emecektir.

Düşük kilolu bebekler için de en iyi besin anne sütüdür. Bebeğinizin gücü emmeye yetmese bile sütünüzü sağarak vermelisiniz.

Bebeğiniz yoğun bakımda ise emzirmeye izin veriliyorsa sık sık emzirmeli, ağızdan anne sütü veriliyorsa sütünüzü sağarak göndermelisiniz. Bebeğinizi kucağınıza almanız, emzirmeseniz bile süt üretimi ve salgısını uyarır. Bebekten uzun süre uzak kalan annelerde süt üretim ve salgılama azalabilir.

Yarık Dudak ve Damaklı Bebeğin Beslenmesi

Annenin, bebeği beslemekten de öte moral desteğine gereksinimi olacaktır. Bebek bir miktar büyüdükten sonra operasyon ile düzelme sağlanır. Ancak bebeğin ameliyat olacak kadar büyümesi ve güçlenmesi için beslenmesi önemlidir.

Damağın arka kısmında yarık yoksa meme ağzına tutturulan yarık dudaklı bebek güçlü bir şekilde emebilir. Damağın arka kısmı da yarık ise emzirmek mümkün olmayabilir. Sağılan sütün kaşıkla veya tüple verilmesi gerekebilir.

Hasta Bebeğin Beslenmesi

Hasta bir bebeğin iyileşmesi için beslenmeye gereksinimi vardır.

Hasta bebek emmek istemez, bazen yediğinde kusar veya ishal olur. Bu sizde, bebeğinizi besleyemeyeceğiniz önyargısı oluşturur. Çoğu anne iyileşene kadar emzirmeye ara verir. Emzirmeye ara verilen bebek sonrasında da memeyi reddeder. Ek gıdaya da başlanmamışsa bebeğin beslenmesi bozulur.

Bebeğiniz hastalanmışsa emzirme konusunda sabırlı ve ısrarcı olmalısınız. İyi beslenen bir bebek daha çabuk iyileşecektir. Üstelik anne sütünün sindirimi mamadan daha kolay olduğundan kusma olasılığı azalır. Anne sütü, varsa bebeğin ishalinin iyileşmesini kolaylaştırır. Hasta çocuk. normal beslenmeye devam etmelidir.

Hasta Bebek Altı Aylıktan Küçükse

Bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Hatta bebek yeterince güçlü ememiyorsa sağarak kaşıkla vermelisiniz. İshali olan bebeğe özel şeker tuz eriyiği veriliyor bile olsa anne sütü eklenmelidir. Bebeğiniz iyileşir iyileşmez hemen emzirmeye geri dönün. Bebek emmek istemese bile ısrarcı olun.

Hasta Bebek Altı Aylık veya Daha Büyükse

Altı ayın altındaki bebekler için uygulanan kurallar geçerli olmakla birlikte bebeğe ek gıda olarak yumuşak püreler verilebilir. Sık ve küçük porsiyonlar halinde beslenmelidir. İyileşme tamamlanınca bebeğinizi protein ve enerjiden zengin besleyerek eksiklerini karşılamalısınız.

Hastalık İyileşince

Hastalık iyileştikten sonra siz ve bebeğinizin kontrol edilmesi çok önemlidir. Hastalık seyrince yeterince boşaltılmamışsa süt üretiminiz azalmış olabilir. Bu süreçte çok iyi beslenmemiş olabilecek bebeğinizin tartısı kontrol edilecektir. İyileşen bebeğin hızla yaşıtlarına yetişmesi gerekir.

Sezaryen Sonrası Bebeğin Beslenmesi

Sezaryen ameliyatı ile doğması bebeğinizin anne sütü alması için bir engel değildir. Odanıza gelir gelmez bebek memeye tutturulmalıdır. İlk 24 saatte emzirmenin başlaması çok önemlidir.

Posted in: