Süt Yetersizliği

Emzirme

Bebeğiniz yeterince kilo almıyor veya susuzluk belirtileri gösteriyorsa yeterince süt alamıyor olabilir. Bu, süt vermeyi kesmek için bir sebep değildir. Bazı önlemler alarak sorun çözülebilir.

Annelerin, ek besinlere erken başlamalarının en sık nedeni sütlerinin yetersiz olduğunu düşünmeleridir. Sütünüzün yetmediğini düşündüğünüzde hemen ek besine geçmeyin. Çünkü aslında sütünüz yeterlidir. Şimdi sizi sütünüzün yeterli olduğuna inandırmalıyız.

Sütünüzün yetersiz olduğuna nasıl karar verdiniz?

  • Memelerin boş olduğunu hissettiniz,
  • Bebeğiniz çok fazla ağlıyor,
  • Bebeğiniz sürekli emmek istiyor.

Yetersiz Süt Alımının Belirtileri

Bebeğiniz kontrole gittiğinde ıslattığı ve kirlettiği bez sayısı, kilo alımı dikkate alınarak beslenmesi değerlendirilir. İlk günlerde bebeğinizi sık ve uzun süreli emziriyor ve emzirmeye devam ediyorsanız süt üretiminiz de artacaktır.

  • Günlük beslenme sayısı. 37 haftadan daha büyük doğan bebekler ilk haftada günde 8-12 defa emmelidir. Doğumdan 4 hafta sonra bebeklerin günlük emme sayısı 7-9 defaya iner.
  • Islaklık testi. Sadece anne sütü alan bebekler beş günlükten sonra bezini günde 6 kez veya daha fazla renksiz ya da soluk, çok açık sarı idrarla ıslatmalıdır. Bu sayıda bezini ıslatan bir bebek ağlıyorsa bir başka nedeni olmalı. Eğer bebeğinize su ya da başka içecek veriyorsanız bu testten yararlanamazsınız. Bebeğiniz yeterli süt almasa bile içtiği su nedeni ile bezi yeterince ıslanabilir. Bebekler günde 3 veya daha fazla sayıda kaka yapmalıdır. Sütünüz tam anlamıyla gelmeye başladıktan sonra (3-5. gün) bebeğinizin kakası sarı ve soluk olur.
  • Ağırlık kontrolü. Miadında doğan bebekler doğum sonrası ilk 3-5 günde doğum kilolarının %7’sini kaybeder. Bebekler bu kaybettikleri ağırlığı 1-2 haftada geri alırlar. Sütünüz tam anlamıyla gelmeye başladıktan sonra (3-5. gün) bebeğiniz kilo vermez. Bebeğinizin kilo verme ve alması bu ölçüler içinde ise beslenmesi iyidir. Bebeğiniz yeterince büyüyorsa aldığı süt yeterlidir. Bebeğinizi tartarak ne kadar kilo aldığını belirleyin. Ayda bir, büyüme konusunda endişeniz varsa haftada bir tartın. Sağlıklı bir bebek ayda 500 – 1000 gr. arası ya da en az haftada 125 gram alır. Eğer bebeğiniz yeterince hızlı kilo alıyorsa ek besine geçmemelisiniz. Eğer bebeğiniz ağlıyorsa bunun nedenini çocuk doktoru araştırmalıdır. Bebeğiniz ayda 1 kilodan fazla alıyorsa sağlıklı olmayan aşırı kilolu bir bebek gelişiyor olabilir. Hızlı kilo alan bebeğinize ek besin veriyorsanız bu gereksizdir. Bebeğinizi ağlaması ya da emme arzusu nedeni ile beslememelisiniz. Bazen bebekler yalnızca anne sütü aldıkları halde aşırı kilo alabilirler.

Yetersiz Süt Alımının Nedenleri

Bebeğinizin yetersiz süt alımının nedenleri; yetersiz süt üretimi, zayıf süt salgılama veya her ikisidir.

  • Yetersiz süt üretimi. Yetersiz süt üretiminin en önemli nedeni yeterli sıklıkta memenin boşaltılmamasıdır. Sık emzirme veya sağma süt üretimini uyarır. Bebeğin yeterli sıklıkta emzirilmemesinin nedenleri; Uykulu olması, anneden ayrı olması veya mama ile beslenmesidir. Yetersiz süt üretiminin daha nadir bir nedeni; gebelik sürecinde süt bezlerinin yetersiz gelişimi, Önceden geçirilmiş meme küçültme ameliyatı veya radyoterapi, hormon dengesizliği veya süt üretimini etkileyen ilaçların alımı olabilir. Memeyi büyütmek için silikon yerleştirilmesi genellikle süt üretimine etki etmez.

Süt Salgılama

  • Zayıf süt salgılama. Bazen süt üretimi yeterli olmakla birlikte bebek sütü alamaz. Bunun en önemli nedenleri bebeğin memeyi iyi tutmaması ve düzgün emmemesidir. Özellikle erken doğmuş bebekler emme konusunda daha sık başarısız olurlar. Bazen bebeğin emme konusunda başarılı olamamasının nedeni bebeğin hastalıkları veya dil bağının kısa olmasıdır.

Yetersiz Süt Alımının Değerlendirilmesi

Bebeğinizin yetersiz beslendiğinin belirtileri varsa çocuk doktoruna muayeneye götürmelisiniz.

  • Anne veya bebekte sağlık sorunu olup olmadığı değerlendirilip annenin almakta olduğu tıbbi tedaviler ve önceki tıbbi geçmişi araştırılır.
  • Meme değerlendirilir. Dolgunluk, şekil, meme başlarının durumu
  • Bebek; ağız anormallikleri, susuzluk belirtileri ve altta yatan sorunlar açısından değerlendirilir.
  • Emzirme gözlenir.

Yetersiz Süt Alımının Tedavisi

Bazı olgularda yetersiz süt alımı sorunu, emzirme pozisyonları ve bebeğin memeyi tutma şekli düzeltilerek çözülebilir. Sorun basitçe bu yollarla çözülmüyorsa doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu arada süt alımının gerçekten yetersiz olup olmadığını değerlendirmek için bebeğinizin kilo alımını kontrol etmelisiniz.

Stres, sütün süt bezlerinden süt kanallarına iletilmesini sağlayan süt salgılama refleksini bozabilir. Bu durumda bebeğiniz memeyi boşaltamayacaktır. Sakin ve gevşek olmanız süt akışını kolaylaştırabilir.

Nadiren bebeğe sağılmış sütü vermek denenebilir. Ancak bu, bebeğin etkin emmesini sağlayana kadar geçici olarak uygulanması gereken bir yöntemdir. Sağılmış süt bebeğe biberonla değil enjektör, kaşık, fincan veya meme yanı emzirme sistemleri ile verilmelidir. Biberon bebeğinizde meme başı şaşkınlığı denilen bir soruna neden olabilir. Ek gıdaya geçmeden önce mutlaka çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Galaktogoglar adı verilen bazı ilaçlar süt üretimini artırabilir. Ancak bu ilaçların işe yaradığı ve güvenli olduğu net değildir. Bitkisel süt artırıcı destekler de etkin veya güvenilir olmayabilir.

Bebeğinize meme dışında ek besin veriyor musunuz?

Eğer bebeğiniz yalnız anne sütü aldığı halde aşırı kilo alıyorsa sütünüz çok fazla demektir. Normalden fazla kilo alan bir bebek çok sağlıklı anlamına gelmez. Emzirmeyi sürdürmelisiniz. Kilo almanın azaltılabilmesi için ek gıdalara geçiş geciktirilmelidir. Anne sütü dışında başka bir besin vermeyin. Hızlı kilo alan bir bebeğe 6 aylıkken sebze ve meyve verilebilir. Ama tatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

İlk aylarda ayda 1000 gr ya da haftada 125 gramdan az alıyorsa bu yeterli değil demektir. Bunun nedenleri arasında;

  • Bebeğiniz hasta olabilir.
  • Yeterli süt almıyor olabilir.

Bebeğin hastalığı; solunum, idrar yolları ya da diğer sistemlerde bir enfeksiyonu olabilir. Akut hastalıklar yanı sıra gözden kaçabilen kronik hastalıklar da düşünülmelidir. Bebeğinizde tıbbi bir sorundan şüpheleniyorsanız tanı ve tedavi için çocuk doktorunuzdan yardım istemelisiniz.

Bebeğim Yeterince Süt Almıyor

Bebeğiniz yeterince emmezse süt yapımı azalır.

Bebeğinizin yeterince emmemesini de süt azlığı olarak değerlendiriyor olabilirsiniz.

Bebeğinizi yeterli sıklıkta beslemiyor musunuz?

Sütünüzün az olduğunu düşünmenizin altındaki en önemli sebep seyrek emziriyor olmanızdır. Bazı anneler gece beslememeyi tercih eder. Özellikle çalışan anneler, çalışma saatlerinde bebeğini evde bırakır, besleyemez. Bebek, evde bir yardımcı ile kalabilir.

Genellikle bebeğinize yeterli sıklıkta emzirmeyi hatırlatmıyor olabilirsiniz. Bebeğiniz sakin olduğu sürece her şeyin yolunda olduğunu düşünürsünüz. Ama bu arada bebeğiniz yeterli süt almamış olur.

Ne yapalım? Bebeğinizi yeterli sıklıkta emzirip emzirmediğinizi gözden geçirin. İş koşullarınızda değişiklikler yapılarak daha sık emzirmeyi deneyebilirsiniz. Böylece sütünüz artacak, bebeğiniz kilo almaya başlayacaktır.

Yalnızca anne sütü alması, bebeğiniz için daha iyidir. Bebeğiniz 4 aylık olmadan hiç bir ek gıda vermeyin.

Bebeğinize emmesi için yeterli süre veriyor musunuz?

Bazı bebekler kısa süre emdikten sonra uyumaya başlar. Özellikle bebeğinizi fazla giydirdiğinizde tam doymadan uyumaya eğilimli olur. Kısa süre sonra acıkıp ağlayarak uyanır.

Ne Yapalım? Her beslenmeniz en az 5 dakika sürmelidir. Bu süre bitmeden bebeğiniz uyumuşsa yanaklarına dokunarak uyandırın. Emzirirken bebeğinizi sıkı giydirmeyin.

Ek besinlere çok mu erken başladınız?

Mama ya da ek besin alan bebeler daha uzun süre uyur. Acıkmaları daha geç olacağından uzun süre uyanmazlar. Bebeğinizin kısa sürede uyandığını görüp mama alan bebeklerle kıyaslayarak doymadığını zannediyor olabilirsiniz. Aslında bu bebeklerin uyanmama nedenleri, mama veya ek gıdaların anne sütü kadar hızlı sindirilemiyor olmasıdır. Ek gıdaya başlayan bebek uzun süre acıkmadığından anne sütü alımı azalır. Bu da anne sütünün azalmasına neden olur.

Ne Yapalım? Zamanı gelmeden bebeğinize ek gıda başlamayın. Sütünüzü artırmak için birkaç gün sık sık emzirin. Bebeğiniz yeterince kilo alıyorsa sütünüz de yetiyor demektir.

Bebeğiniz memeyi doğru tutuyor mu?

Bebeğinizi biberonla beslediyseniz memeyi tutma yeteneği azalır. Bebeğiniz memeyi doğru tutamadığında sütünüz boşalmaz ve refleksler uyarılamaz. Bebeğiniz kısa sürede acıkacak ve siz yine sütünüzün yetmediğinden şikayet edeceksiniz.

Ne yapalım? Bebeğinizi biberonla beslemekten vazgeçin ve memeyi doğru tutması için çalışmaya başlayın.

Kendinize güveniyor musunuz?

Kendinize güvenmiyorsanız, üzerinizdeki baskı süt salgılama refleksinin çalışmasını önler. Sütünüz çok olsa bile atılamayacaktır.

Emzirmeye başlarken ne hissediyorsunuz? Sizce sütünüz geliyor ise süt salgılama refleksiniz de iyi çalışıyor demektir. Süt gelişini hissetmiyorsanız refleks yeterli çalışmıyor olabilir. Bazen sütünüz iyi gelse de bunu hissedemiyor olabilirsiniz.

Ne yapalım? Hiç endişe etmeyin. Her annenin yeterli sütü vardır ve bebeği için yeterli ve en uygun besin anne sütüdür. Siz sütünüzün az olduğunu düşünüyorsanız bir desteğe ihtiyacınız var demektir. Bebeğinizi emzireceğiniz zaman rahat bir ortamda oturup gevşeyin. Emzirmeye başlamadan önce ılık bir içecek için. Bazen gülme egzersizleri yaparak daha rahat gevşeyebilirsiniz. Emzirirken ağrı hissediyorsanız bebeğiniz memeyi doğru tutamamış olabilir. Sütünüzün sızdığını hissediyorsanız hemen bebeğinizi emzirmeye başlayın. Bunu birkaç kez tekrarlayarak emme ile süt salgılama refleksi arasında bağ kurabilirsiniz. Çevrenizdekiler süt verme konusunda cesaretlendirici ve destekleyici olmalıdır.

Yeterince sıvı alıyor musunuz?

Yeterli sıvı almıyorsanız süt yapımınız azalabilir. Bu nedenle susuz kalan annelerin bebeklerinde kilo alımı yavaşlayabilir. Yeterli sıvı almayan anneler bebeğinin erken acıktığı veya yeterince kilo alamadığından şikayet edebilir.

Ne yapalım? Emzirme süresince elinizden su bardağı eksik olmasın.

Gebelikten nasıl korunuyorsunuz?

Östrojen içeren doğum kontrol hapları süt miktarını kullanılmaya başladıktan 2-3 hafta sonra azalır.

Ne yapalım? Süt verme süresince östrojen içermeyen doğum kontrol hapları ve iğneleri kullanmalısınız.

Yoksa süt üretiminiz gerçekten az mı?

Annelerin %2’sinden azında sür üretimi gerçekten yetersizdir.

Süt azlığı gerçek bir sorun mudur? Bunu anlamanın yolları.

  • Bebeğinizin kilo alışı normal mi?
  • Bebeğinizde hastalık veya doğumsal bir sorun var mı?
  • Anne sütünü artırmak için yapabileceklerinizi denediniz mi?

Her şeye rağmen sütünüz artırılamıyorsa mamalara başlayabilirsiniz. Ancak biberon erine kaşık ile beslemeli, emzirmeyi de tamamen kesmemelisiniz.

Sütümü Nasıl Artırırım?

Öncelikle sütünüzü azaltan nedenleri düşünmelisiniz.

  • Öncelikle süt verme konusunda kuşkularınız varsa bunlardan kurtulmalısınız. Sütünüz bebeğinize yetecektir.
  • Daha fazla dinlenmeli, bebeğinizi emzirirken rahat ve gevşek olmalısınız.
  • Sıvı alımını artırmalısınız. Unutmayın, süt artırdığı iddia edilen şeyler ya kendisi su içerir ya da su içme isteğinizi artırır.
  • Emzirme dışında da bebeğinizle aynı ortamda mümkün olduğunca uzun zaman geçirmelisiniz.
  • Bebeğinizi emzirirken memeyi iyi tuttuğuna emin olun.
  • En önemlisi bebeğinizi sık sık emzirmenizdir. Bebeğiniz aç ise 1-2 saatte bir emzirin.
  • Gece emzirmeye ara vermeyin.
  • Her defasında her iki memeyi emzirin. Bir önceki emzirmede sağ memeden başlayıp sola geçmiş iseniz bu defa soldan başlayıp sağa geçmelisiniz.
  • Bebeğiniz emmek istediği halde memeniz boş ise süt üretimi artana kadar süt anneye başvurabilirsiniz.

Süt Artırıcılar

Süt artırıcılar, annelerin sütünü artırdığına inanılan yiyecek, içecek ve baharatlardır. Her yörede süt artırdığı iddia edilen şeyler vardır. Örneğin çorbalar, süt, bira, şerbet, soğan, bulgur… süt artırdığı söylenir. Bunlar ilaç gibi süt artışı yapmadığı halde annenin inanması ve sonuç alacağını düşünerek kendine güvenmesi sütü artırabilir. Diğer yandan bunlar ya sıvı içermektedir ya da su içme isteği yaratır.

Süt artırıcı etkisi olan bazı ilaçlar olmakla birlikte bu ilaçlar doktor kontrolünde ve dikkatle kullanılmalıdır.

  • Klorpromazin. Bir hafta boyunca günde 3 kez 25 mg kullanılır. Aynı kür bir kez daha denenebilir.
  • Metoklopramid. 3 ay süre ile günde 3 kez 10 mg kullanılır.

Bebeğim Çok Ağlıyor

Bebeğinizin ağlaması genellikle bir hoşnutsuzluk belirtisidir. Bebeğin hoşnutsuzluğu ve yardım gereksinimini gösterebileceği tek yol ağlamaktır. Bebeğinizin ağlama şeklinden altı mı kirli, gazı mı var, karnı mı aç… kısa sürede anlamaya başlarsınız.

Hastalık Nedeniyle Ağlayan Bebek

Önceden ağlamayan bir bebeğin fazlaca ağlamaya başlaması ağrılı bir hastalığı düşündürebilir. Örneğin orta kulak iltihabı ağrılı bir enfeksiyondur.

Ne yapalım? Hasta olduğu düşünülen bebeği çocuk doktoru muayene etmelidir.

Aç Olduğu İçin Ağlayan Bebek

Bebeğiniz emdikten kısa süre sonra uyanarak ağlıyorsa aç olduğundan şüphelenebilirsiniz. Bebeğiniz beslenme sonrası rahatlayarak uykuya dalar. Bebeğiniz yeterli süt alamıyorsa bir saat gibi kısa bir süre sonra yeniden uyanacaktır.

Ne yapalım? Bebeğiniz yeterince kilo alıyorsa sütünüz yeterlidir. Ancak sütünüz yeterli değilse bebeğinizi sık sık emzirmeye başlayın. Buna bir hafta devam edin. Bebeğiniz süt içerek rahatlıyor bile olsa su vermemelisiniz. Sütünüzde yeterince su bulunmaktadır.

Gazı Olduğu İçin Ağlayan Bebek

Gaz ağrısı günün belli saatlerinde, özellikle geceleri daha çok olur. Bebeğiniz ayaklarını karnına doğru çekerek ağlıyorsa gazı olduğunu düşünebilirsiniz.

Ne yapalım? Bebeğinizin yeterince kilo alıp almadığını kontrol edin. Gaz ağrısı olan bebek hasta değildir ve bir süre sonra bu sorun geçecektir. Özellikle gaz sorunu için ilaçlara para harcamanız gereksizdir. Bebeğinize gaz yapan anne sütü değildir. Anne sütünden vazgeçmemelisiniz. Mama veya inek sütü de aynı şekilde gaz yapabilir. Gaz ağrısı, sağlıklı bebeklerde de görülür ve geçicidir.

İnek sütü içiyor musunuz? 

İnek sütü içen annelerin kendi sütüne geçen bazı maddeler bebeklerinde gaz yapabilir. Böyle bir durumda süt içmek yerine sütü muhallebi gibi başka şeylerin içinde almayı deneyin. Bebeğinizin gaz ağlaması azalıyorsa sorun inek sütündedir. Yine de süt alımını kesmeyip sütü muhallebi, peynir gibi farklı hallerde tüketebilirsiniz. Eğer bebeğinizin gazı sizin içtiğiniz inek sütü ile alakalı değilse sütü inek sütü almaya 1 hafta ara verdiğinizde de bebeğinizin gaz ağlamaları sürer. Bu durumda süt içmeye devam edebilirsiniz. Süt ürünlerini tamamen kesmeniz beslenme düzeninizi kötü etkileyebilir.

Sebepsiz Ağlayan Bebek

Ağlama ger zaman bebeğin aç olduğunu göstermez.

Bazı bebekler belli bir neden olmaksızın ağlarlar. Bu bebeğin kişiliği ile alakalı olabilir. Bazı bebekler kucağa alınınca, bazıları emme ile rahatlar. Bu bebeğin daha fazla süt almak istediği anlamına gelmez. Bebek tensel temas ile de rahatlayabilir. Emmek bebek için doğal bir içgüdüdür. Bebek tok olduğu halde emmek istiyorsa ek besin vermenize gerek yoktur.

Ne yapalım? Öncelikle bebeğinizi tartarak kilo alımının iyi olduğuna karar verin. Başka bir sorunu olmadığına emin olmak için çocuk doktoruna muayene ettirin. Çocuk doktorunun önerisi yoksa 4 aya kadar ek besin vermeyin. Bebeği kucağınıza alarak sevin ve güven duygusunu oluşturmaya çalışın.

Yeniden Çalışmaya Başlayacağım

Emzirmeyi bırakmanın en sık nedenlerinden biri de çalışmaya başlamaktır. Anne işte iken çocuğun yalnızca beslenmesi değil bakımı da bir sorundur. Bebeğinizi onun istediği değil, işleriniz uygun olduğunda emzirmeye başlarsınız. Kendi işinizi yapıyor veya evinize yakın bir işyerinde çalışıyorsanız bebeğinize zaman ayırmak daha kolay olabilir. En doğrusu annelerin işyerlerine yakın kreşlerin bulunmasıdır. İş zamanı dilimlere bölünerek arada bebeğinize zaman ayırmanız sağlanabilir.

Aynı problem sağlık çalışanı annelerde de vardır.

Ne yapalım? Bebeğinizi işyerinize götürmeniz veya işyerinden ara sıra eve gelmeniz mümkünse şanslısınız. Bazen birisinin günde birkaç kez bebeği emzirmeniz için işyerinize getirmesi de iyi bir çözüm olabilir. Ancak bunları gerçekleştirmek çoğunlukla kolay değildir.

Bebeğinizle birlikte olduğunuz her anı emzirmek ile değerlendirin.

Bebeğin anne sütü almasında ilk 2 ay çok önemlidir. İşe başlamadan önceki son haftalarınızı ileriyi düşünerek bebeğinize ek gıda başlamakla geçirmeyin. Son güne kadar ek gıdasız emzirmeye devam edin. Ek gıda başlamak gerekecekse siz işe başladıktan sonra bebeğe baka kişi ek gıdaya başlayabilir.

Bebeğinizi sık emzirmek için fırsatınız yoksa evde bulunduğunuz süreyi iyi değerlendirin. Evde olduğunuz sürede bebeğinizi sık sık emzirirseniz hem sütünüz azalmaz, hem de bebeğinizin ek gıda gereksinimi çok azalmış olur.

Sütün sağılması, yeni süt üretimini artırır.

Eğer bebeğiniz uyanırsa hemen emzirin. İşe gitmeden önce erken uyanıp rahat bir ortamda sütünüzü sağıp bebeğe verilmesi için saklayabilirsiniz. Geç uyanıp sıkışık bir zamanda sağmaya çalışırsanız süt boşaltma refleksi oluşmaz ve sağacağınız süt yetersiz kalabilir. Yeni emzirmiş bile olsanız iyi bir sağma ile 400-500 ml süt boşaltabilirsiniz.

İşyeri uygunsa ara sıra sağma yapmalısınız. Bu süt sızmasını önlediği gibi sütün memede birikerek rahatsızlık vermesini de önler. Memenin boşaltılması süt üretiminin devam etmesini sağlar. Sağılmadan memede bekletilirse süt üretimi azalacaktır.

Sağdığınız sütü temiz ve kapaklı bir kapta saklayabilirsiniz. Anne sütünü buzdolabında saklayabilirsiniz. İçinde doğal mikrop öldürücüler bulunduğu için inek sütünden daha uzun süre bozulmadan saklanabilir. Anne sütünü ısıtmadan da bebeğinize verebilirsiniz. Ancak ısıtmak isterseniz süt kabını ılık su içinde bekleterek vücut sıcaklığına getirin.

Her şeye rağmen inek sütü vermeye karar verdiyseniz inek sütünü, yarısı kadar su ile karıştırıp seyreltin. Su ile karıştırdığınız sütü kaynatıp temiz bir kaba alın. İçine biraz şeker ekleyin. Buzdolabında saklayabilirsiniz. Bebeğiniz 4 aylık olunca sütü sulandırmadan da verebilirsiniz.

Hazır mama vermeye karar verdiyseniz mamayı tarife uygun sulandırın. Sulandırma için kaynatılıp soğutulmuş su kullanın. Verilecek mama miktarına çocuk doktoru ile birlikte karar verin. Mamalar su ile hazırlandıktan sonra bekletilmemelidir. Mamayı biberon yerine fincan veya kaşıkla vermeyi tercih etmelisiniz. Bakıcı varsa onu da bu  şekilde eğitmelisiniz. Birincisi kaplar biberonlardan daha iyi temizlenebildiğinden mikrop üreme riski önlenmiş olur. İkinci ve daha önemlisi biberon alan bebeklerin anne memesini tutma mekaniği bozulur. Fincan veya kaşık ile beslenmek bu alışkanlığı bozmaz ve bebeğiniz onu emzirdiğinizde daha iyi memeyi tutarak süt yapımını uyarabilir.

İster mama ister inek sütü veriliyor olsun, sık ve az vermek yerine belli öğünler halinde toplu olarak verilmelidir.

 

Posted in: