Emzirme ve Anne Sağlığı

Anne Hasta Olursa

Emzirmeye ara vermenin önemli bir nedeni de annenin hastalıklarıdır. Annenin pek çok hastalığında emzirmenin kesilmesi, hasta iken emzirmekten daha kötüdür.

Anne neden emzirmekten vazgeçer?

  • Hasta iken emziremeyeceğinize inanırsınız. Emziremeyecek kadar hasta iseniz sütünüzü sağarak süt yapımında devamlılığı sağlamalı, iyileşince en kısa zamanda emzirmeye geri dönmelisiniz.
  • Hasta iken sütünüzün azaldığına inanırsınız. Sütü azaltan hastalık değil bebeğin emzirilmemesidir. Ateşiniz yüksek olduğundan sıvı kaybediyorsanız sıvı açığınızı içerek kapatmalısınız.
  • Hasta iken emzirmenin bebeğe zarar vereceğine inanırsınız. Çok önemli enfeksiyonlarda bile emzirmeyi kesmenize gerek yoktur. Hastalığın aşısı varsa bebeğinize uygulanabilir. Bulaşma yoluna göre maske veya başka önlemler alınabilir.
  • Hastaneye yatırıldığınızdan bebeğinize uzak olabilirsiniz. Hastaneye yatmanız gerektiği için uzak kaldığınız bebeğiniz mama verilmesi durumunda iyileştiğinizde bebeğiniz emmeyi reddedebilir. Bu dönemde bebeğiniz mümkünse sağdığınız süt ile, değilse mama ile ama kaşık kullanılarak beslenmelidir. Bebeğinizle yan yana olmanızda sakınca yoksa bebeğiniz hastaneye getirilerek emzirmeniz sağlanabilir.
  • Memelerden kaynaklanan bir hastalık. Meme iltihabı veya absesi bile emzirmek için engel değildir. Ancak ağrı nedeniyle emzirmek istemiyorsanız diğer meme emzirilip hasta meme sağılmalıdır.

Tekrar Süt Üretimi Sağlanması

Hastalık nedeniyle emzirmeyi kestiğinizde süt yapımı azalır. Süt yapımını artırmak için çabalamak gerekir. Bebeğiniz emmeye devam ederse süt yine artacaktır. Bebeğiniz memeyi reddediyorsa memeyi tutmaya tekrar alıştırmanız gerekebilir.

Annenin Kullandığı İlaçların Süte Etkisi

İlaç kullandığınızda süt vermenizin uygun olup olmayacağı konusunda biz de zaman zaman şüpheye düşeriz. Hiç şüphesiz kullandığınız ilaçlar az veya çok süte geçecektir. Ancak sakinleştirici özelliği olan özel bazı ilaçlar dışında genellikle emzirmeye devam etmenizde sakınca yoktur. İlaçların süte geçişi ve bebeğe olası zararları ile ilgili elimizde çok sayıda veri var. Bu verilere göre ilaç seçilebilir ve doz ayarlanabilir.

Süte geçen ve bebeğiniz için zararlı ilaçlar kullanmanız şart ve kullanım sürekli olmak durumunda ise sütünüzü kesmek gerekebilir. Hakkında veri olmayan ilaçları kullanmanız durumunda bebeğinizin sağlığı çocuk doktoru tarafından dikkatle izlenmeli ve etki saptanırsa emzirme kesilebilir.

Emzirme Sürecinde Cinsel İlişki

Cinsel ilişkinin anne sütü konusunda zararlı olduğu söylentileri vardır. Ancak bu kesinlikle doğru değildir. Ancak kısa sürede yeni bir gebelik olasılığı hem annenin kendini toplamasına zaman bırakmamış olur hem de bebeğinizin beslenmesine zarar verir. Bu nedenle iyi bir yolla korunmakta yarar var.

Emzirme Sürecinde Gebelik

Emziriyor olmanız adetleriniz ve yumurtlamanın geri dönmesini geciktirerek gebeliği ileri öteler. Ancak yumurtlamanın ne kadar süre gecikeceği belli olmadığı gibi gebelikten korunma yöntemi olarak da kullanılamaz. Bebeğinizi ne kadar sık ve uzun süreli emziriyorsanız gebelikten koruma etkisi de o kadar yüksek olacaktır. Özellikle iyi beslenen annelerde doğurganlık daha erken geri dönebilir.

Yeni bir gebelik için hazır mısınız? Hazır değilseniz iyi bir korunma yöntemi uygulamakta yarar var. Doğumdan 6 hafta sonra yapılan kontrolün ardından cinsel ilişkiye izin verilecektir. Bu dönemde korunmaya da başlamanız uygun olur.

Doğum Kontrol Hapları

Östrojen içeren kombine doğum kontrol hapları süt üretimini azaltacağından östrojen içermeyen yalnızca progestin içeren ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar süt üretimini azaltmadığı gibi artış bile sağlayabilir.

Doğum Kontrol İğneleri

Ayda bir yapılan mesigyna gibi iğneler östrojen içerdiğinden tercih edilmez. Üç ayda bir yapılan depo provera gibi iğneler östrojen içermeyip yalnızca progestin içerir. Süt verme döneminde uygulanmasında sakınca yoktur.

Rahim İçi Araç (Spiral)

Spiral, emzirme için engel oluşturmaz. İlk fırsatta takılabilir.

Prezervatif, sperm öldürücü jeller ve diyafram

Bu yöntemlerin de emzirme üzerinde hiç bir kötü etkisi yoktur.

Emzirirken Tekrar Gebe Kalırsanız

Gebelik sürecinde emzirmeye devam etmeniz emniyetlidir. Çoğu anne emzirmeyi keser ama devam etmekte bir zarar yoktur. Ancak gebelik oluştuğunda sütünüz azalacaktır. Azalma durumunda bebeğinizin beslenmesini desteklemeniz gerekebilir. Ancak aniden emzirmeyi kesmeniz bebeğiniz için uygun değildir.

Emzirme Sırasında Adet

Bazı anneler adetli iken emzirmenin doğru olmadığını düşünür. Oysa adetli iken gelen sütün kalitesinde değişiklik olmaz ve zararlı değildir. Adet kanaması sürecinde de emzirmeye devam etmelisiniz.

Posted in: