Laparoskopi

Laparoskop adı verilen ışıklı teleskopik cihazın karın cildinden genellikle göbek deliğinden karın içine sokularak karın iç boşluğunun incelenmesini sağlayan cerrahi işlemdir. Laparoskopi ile, rahim, yumurtalık kanalları, yumurtalık ve diğer iç organların yüzeyleri gözlenebilir.

Laparoskopi ne zaman yapılmalı?

Laparoskopi ile pelvik bölgede endometriozis, karın zarı yapışıklıkları ve diğer anormallikler gözle görülür, genellikle tedavi edilebilir.

İnfertilite tetkiklerinde laparoskopi ilk sırada yapılması gereken bir operasyon değildir. Pahalı olması ve cerrahi riskler içermesi nedeniyle diğer testler uygulandıktan sonra bu işlemin yapılması kararı verilebilir. Kimi zaman kadının geçmişindeki hastalıklar, geçirdiği ameliyatlar veya sık tekrarlayan kasık ağrıları nedeniyle laparoskopik inceleme öne alınabilir.

Endometriozisin kesin tanısı, laparoskopi ile konur ve endometriozisin ne kadar yaygın olduğu gözlenebilir. Laparoskopi ile yapılan evrelemenin kriterleri arasında endometriozisin yaygınlığı, yapışıklıklar, çikolata kistleri de vardır. Bu kriterlere bakılarak endometriozis dört evreye ayrılır. Ancak endometriozisin evresi, infertilite ve pelvik ağrı ile bağlantılı değildir. Laparoskopi ile endometriozisin tedavisi de yapılabilir; endometriozis odakları koagülasyon, vaporizasyon veya koterizasyonla ortadan kaldırılabilir. Çikolata kistleri çıkarılabilir, boşaltılabilir veya yapışıklıklar açılabilir. Yumurtalık kanallarının açık olup olmadığını görmek için rahim ağzından boya verilip karın boşluğuna boşalması izlenebilir.

Laparoskopik histerektomi günümüzde artan sıklıkta ve daha geniş endikasyonlarla uygulanmaktadır. Önceleri benign jinekolojik nedenler endikasyonu oluştururken, günümüzde malign jinekolojik hastalıklar da laparoskopi ile tedavi edilmeye başlanmıştır. Histerektomi tiplerindeki çeşitlilik hem hasta hem de hekim açısından konfor sağlamakla birlikte, jinekolojik hastalığın yaygınlığı, beraberinde yapılacak diğer cerrahi işlemler, hastanın tercihi, cerrahi ekipman varlığı, cerrahın tecrübesi gibi faktörler eşliğinde laparoskopik histerektomi günümüzde bireyselleştirilerek yapılmalıdır. Günümüzde özellikle benign nedenlerle yapılacak histerektomiler için laparoskopik histerektomi açısından belirgin bir kontrendikasyon gözükmemektedir.