Histeroskopi

Histeroskopi, infertilite tetkikleri sırasında yapılabileceği gibi düzensiz vajinal kanamanın tanı ve tedavisi için de yapılabilir.

Işıklı, teleskop benzeri bir cihazın (histeroskop) rahim ağzından içine sokularak rahim iç boşluğunun gözle görülmesi işlemidir. Histeroskopi ile rahim içinde polip, myom ve yapışıklıklar görüntülenebildiği gibi tedavi de edilebilir.

Bu yöntem ile görüntülenen dokularda sorunlu alanlar belirlenip buralardan parça alınabilir.

Histeroskopi sırasında rahim ağzı genişletildiğinden, eski hale gelene kadar rahime mikrop girmemesine dikkat edilmelidir. Bunun için işlem sonrası 20 gün süre ile denize, havuza, dolu küvete girilmemeli, cinsel ilişki olmamalı, vajina içine tampon konmamalı ve vajina içi yıkanmamalıdır.

Histeroskopi

Histeroskopinin şematik görünümü

Tanısal Histeroskopi

Bazen histeroskopi yalnızca rahim içindeki sorunlara tanı koymak için uygulanır. Uyutularak ağrı duyusu ortadan kaldırıldıktan sonra rahim ağzından içeriye histeroskop ile girilir. İşlem sonrasında az miktarda vajinal kanama dışında işlemde rahim ağzından içeriye verilen sıvının dışarı gelir.

Girişimsel Histeroskopi

Histeroskopi infertilite veya kanama düzensizliklerinde anormal dokunun ortadan kaldırılması için de kullanılabilir. Histeroskopi ortalama 1 saat kadar sürer. Herhangi bir kesi yapılmadığı için işlem sonrası oluşacak ağrı da hafiftir.

Histeroskopi ile Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar

Endometrial polipler. Rahim iç tabakasından köken alan saplı kitlelerdir. Polipler, gebelik oluşumunu zorlaştırdığı gibi adet düzensizliklerine de neden olabilir. Polipler histeroskopi ile görerek çıkarılabilir.

Myomlar. Rahimin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu nodüllerdir. Eğer rahimin iç boşluğuna doğru büyümüş ise gebe kalmayı zorlaştırdıkları gibi adet düzensizlikleri de yapabilirler. Rahim içine sarkan myomlar histeroskopi ile görerek çıkarılabilir.

Yapışıklıklar. Rahim içinde bulunabilecek yapışıklıklar histeroskopi sırasında açılabilir. Yeniden yapışma olmasını önlemek için rahim içine spiral yerleştirilebilir ve hormon ilaçları verilebilir. Spiralin çıkarılmasından sonra yapışıklıkların taamen açılıp açılmadığı görüntülenmelidir.,

Uterus septumu. Rahimi ortadan sağ ve sol olarak ikiye ayıran bir perdedir. Bir rahim anormalliği olan septum, bazı kadınlarda doğuştan bulunur ve gebeliklerde düşükler olmasına neden olabilir. İşlem sonrası yapışmaları önlemek için rahim içine spiral yerleştirilmeli ve hormon tedavisi verilmelidir.

Histeroskopinin Riskleri

Histeroskopinin komplikasyonu nadirdir.

Nadirten görülen enfeksiyonlardan kaynaklanan yapışıklıkların açılması için yeniden histeroskopi yapılması gerekebilir.

İşlem sonrası biraz kanama olması normaldir. Eğer kanama şiddetli ise doktorunuza haber vermelisiniz.

Rahimin iç boşluğunu şişirerek değerlendirmek için sıvı vermek gerekebilir. Bu sıvının vücuda emilmesinden kaynaklanan komplikasyonlar olabilir.

Nadiren histeroskopi sırasında rahim delinebilir. Bu delikler genellikle küçüktür ve kendiliğinden iyileşir. Deliğin geniş olduğu durumlarda özellikle doktor da rahim dışında başka organların zedelenmesinden şüpheleniyor ise laparoskopi yapılabilir.