Hayat Şekli ve Emzirme

Emzirme konusunda önceki yazılarımda teknik detaylara değindim. Bu bölümde ise size başarılı emzirme için bakış açısı kazandırmaya çalışacağım.

Öncelikle anne sütünün önemi ve yararını kavramış olmalısınız. Bunu kavramak, anne sütü ile besleme konusundaki başarınızın anahtarı olacaktır. Bunun için yalnızca siz değil aile, arkadaş ve akrabalarınız da aynı fikirde olmalı. Radyo, televizyon, dergi, gazete ve internet gibi iletişim araçları da sizi emzirme konusunda motive edebilir.

Koşullarınız emzirme için uygun mu?

Başarılı bir emzirme için uygun şekilde beslenmeniz ve emzirmeye zaman ayırmanız gereklidir.

Uygun beslenmekten bahsedelim. Günümüzde açlık çekmeyen her kadının yeterli süt verme şansı vardır. Sütünüzü artırmanın en iyi yolu bolca sıvı almaktır. Süt bezleri dönüşüme uğramış ter bezleridir. Sıcak bir yaz gününde evinize geldiniz ve bir bardak su içtiğinizde aniden terlediğinizi fark etmişsinizdir. Suyun midenize inişi ile terlemeniz arasında geçen süre birkaç saniyeyi geçmez. Çünkü vücudunuz soğumak için ter atmak zorundadır. Teri attığında yerine koyacağı sıvı mideye gelince teri atmak için bir engel kalmamıştır. Süt bezleri de sıvı alımınızdan sonra saniyeler içinde süt üretir. Örneğin bebeğinizi emzirirken bir memede süt bitmiş, diğerinde de bitmek üzere. Hızla birkaç bardak su için. Kısa sürede her iki memenizde bebeğinize yetecek kadar süt oluşacaktır.

Eski yıllarda yeni annelere süt artırmak için bazı besinler önerilirdi. Bunlar arasında ilk aklıma gelen helvadır. Helva veya başka tatlıları yedikten sonra su içmek isteyeceksiniz. Sonuçta yediğiniz helva değil, içtiğiniz su sütü artırır. Bulgur, soğan veya tuz da benzer etkiye sahiptir. Bira mayasının sütü artırdığı söylenir. Bira mayasını bira olarak tüketip alkol almak istemeyenler için malt içecekleri üretilmiştir. Aslında sütü artıran malt değil alınan sıvıdır. Lohusa şerbeti olarak bilinen tatlı şerbetin de sizde içme isteği uyandırdığı doğrudur. Geleneklerimizdeki lohusa şerbetinin yapılmasının bir nedeni de süt artırmaktır. Kısacası süt artırmak için hiç bir şey yemeniz gerekli değil, su içmeniz yeterlidir. Süt artırıcı gıda takviyelerine de gereksiniminiz yok.

Bazı anneler su içmenin sütü sulandıracağını düşünür. Anne sütü her zaman aynı ve bebeğin gereksinimine uygun içeriktedir. Ne kadar çok su içerseniz için sütünüz daha sulu olmayacaktır. Süt verme sırasında sıvı kaybettiğiniz için su içme gereksinimi hissedersiniz. Emzirirken su içmenin doğru olmadığı söylense de bunun da gerçekle ilişkisi yoktur. Süt ile kaybettiğiniz laktoz da kanınızdaki glukozdan üretilecektir. Bu nedenle süt verirken karnınız acıkır. Karnınızı doyurmalısınız.

İkinci konu süt vermeye zaman ayırmanızdır. Bebeğinizi her ağladığında önce memeye tutmanızda yarar var. Bu, açlık nedeniyle olan ağlamalar kadar, bebeğin şefkat gereksinimi nedeniyle ağlamalarını da kesecektir. Diğer yandan yeni annenin süt üretiminin artması yanı sıra rahmin kasılarak içini temizlemesini de kolaylaştırır.

Doğum sonrası ilk günler kendinizi çok yorgun hissetmeniz normaldir. Zorlu bir süreci geride bıraktınız, hormonlarınız ve kan dolaşımınızda ciddi bir değişim meydana geldi. Bu dönemde çok iyi dinlenmelisiniz. Bebeğin uyuduğu zamanları siz de uyuyarak değerlendirin. Mutlaka yanınızda size destek olan biri bulunacaktır. Bebek uyandığında sizi de bilgilendirip süt vermeniz için sizi uyandırmalıdır. Bebeğinizi emzirip uyutana dek onunla zaman geçirdikten sonra yine dinlenmeye geçebilirsiniz. Bu yorgun dönem ortalama 1 hafta devam eder.

Bir haftanın sonunda yanınızda destekçiniz olmayabilir. Ama bebeğiniz gece uykularınızı da bölecektir. Bu nedenle uyumaya ayırdığınız süreyi artırmalı, bunun için de yine bebeğinizin uyuma zamanlarını iyi değerlendirmelisiniz. Yeni doğan bebekler genellikle günde 12 saat uyurlar. Bu süre kesintili de olsa size yetecektir.

İş yaşamına döndükten sonra bebeğinizi sabah evden çıkmadan önce emzirmelisiniz. Bebeğinize bakan kişi ve iş yeriniz uygunsa ara sıra emzirme için bebeğinizi size getirebilir. Ancak uygun olmadığı durumlarda iş yaşamınızın ortalama 1 saatini süt sağma ve depolama için geçirebilirsiniz.

Unutmayın. İnsanın kapasitesi sınırsızdır. İş yaşamınız ve bebeğiniz bir arada büyüyecektir. Başarılı emzirme için önünüzde hiç bir engel yok.

Posted in: