Memeyi Boşaltma

Süt Sağma

Her anne süt sağmayı öğrenmelidir.

Sütümü hangi sıklıkla sağmalıyım?

  • Düşük doğum ağırlıklı bebeğinizin beslenmesi. Bebeğin her beslenme gereksinimi olduğunda sağılıp süt bekletilmeden bebeğe verilebilir. Bu, ortalama günde 8 kez veya daha fazla olacaktır. Bebeğin gereksiniminden fazla süt geliyorsa saklanabilir.
  • Memelerinizdeki dolgunluğu rahatlatmak. Memeler tamamen rahatlayıp yumuşayana kadar bıkmadan sağmaya devam etmelisiniz. Süt gelmese bile memelerde sertlik varsa ılık havlu ile rahatlatıp sağma işlemini tekrarlamalısınız. Bebeğiniz emmeyi bitirdikten sonra memeyi kontrol edin. Sertse mutlaka boşaltın.
  • Bebeğinize temas etmek istemediğiniz hastalıklarda. Bebeğiniz her istediğinde sağdığınız sütü bekletmeden bebeğe verebilirsiniz.
  • Ev dışına veya çalışmaya gideceğinizde bebeğiniz için süt bırakmak
  • Memelerinizde sızlama veya süt sızmasını önlemek. Sızmayı engelleyecek kadar sütün boşaltılması gerekir.

Doğum sonrası sütünüzü boşaltmayı mutlaka öğrenmelisiniz ve öğrenmeye gebelik sırasında başlamalısınız. Çünkü doğum yapar yapmaz uygulamaya başlayacaksınız. Elle boşaltma araç gerektirmediği için her zaman uygulayabileceğiniz bir yöntemdir. Memeler yumuşak iken elle boşaltma kolaydır. Memelerde dolgunluk olduğunda daha fazla sorun yaşarsınız.

Elle süt nasıl sağılır?

  • Öncelikle temiz bir saklama kabı hazırlayın. Bunun için kabı sabun ve su ile yıkayabilirsiniz. Ama kurulama için bir bez kullanmak yerine kendiliğinden kurumaya bırakmanız daha iyi olur. Kabı yıkama sonrası durulama için kaynamış su kullanabilirsiniz. Bu da mikropları öldürecektir.
  • Ellerinizi de sabunla yıkamalısınız.
  • Kabı bir masa üstüne koyarak iki elinizle çevreden meme başına doğru sütü boşaltmalısınız.
  • Bir elinizin işaret ve başparmağı arasında meme başını tutup renkli kısmın altındaki süt sinüslerini bardağa boşaltın.
  • Memenin renkli kısmına birkaç kez masaj yapınca süt salgılama refleksi de aktive olup süt hızla boşalmaya başlar.
  • Memenin renkli kısmına yanlardan da bası yaparak tüm segmentleri boşaltın.
  • Meme başını aşırı sıkıştırmak veya çekmek süt gelişini artırmadığı gibi zedelenmeye de yol açabilir.

Süt pompası ile süt nasıl boşaltılır?

Süt pompaları her kullanım sonrasında temizlenmelidir.

Meme çok gergin ve ağrılı ise el ile sağamıyor olabilirsiniz. Bu durumda süt pompası kullanmanız gerekebilir. Çok dolu memede pompa ile boşaltmak, el ile boşaltmaktan daha kolaydır.

Süt pompalarının memeye oturtulan bir çanı bulunur. Negatif basınç oluşturmak için bir manuel plastik puar, pilli veya elektrikli bir motor bulunabilir.

  • Manuel bir pompa ise önce puara bastırarak havayı çıkartın. Çanı meme başı çevresine yerleştirin. Çanı memeye süt akışını önleyecek şekilde bastırmayın ancak sızdırmaması için de arada boşluk bırakmayın. Pompayı gevşetip çanın meme renkli kısmını içine çekmesini sağlayın. Bu işlemi birkaç kez yaptıktan sonra tüpe süt dolmaya başlar. Dolan sütü temiz kaba boşaltın. Pompayı her kullanımdan sonra sabunla yıkayıp su ile durulayın. Sağdığınız sütü bebeğinize kaşıkla verin.
  • Pilli makinede pompanın çanını memeden uzaklaştırmadan sürekli sağma yapabilirsiniz. Temizlik aynı şekilde her sağma sonrası yapılır.
  • Elektrikli pompayı hastane veya bir merkezde kullanıyorsanız kendi sağma ünitenizin ayrı olması gerekir. Onu da her sağma sonrası temizlemelisiniz.

Meme Başı Adaptörü

Meme başı adaptörü 1 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

Özellikle aşağıdaki durumlarda meme başı adaptörü kullanılması gerekir.

  • Düz ve dışarı çekilemeyen meme başı
  • Dolgun ve gergin meme
  • Meme başı çatlakları

Meme başı adaptörü, açık ve geniş bir tabanı olan emziğe benzer. Plastik veya çam-plastik karışımından yapılmış olabilir.

  • Geniş olan açık uçlu tabanı meme başını içine alacak, hava almayacak şekilde memeye yerleştirilir.
  • Bebek ucundaki dar emzikli ucu emer. Emme başlayınca meme başı memenin içine girer. Meme başı uyarılacağı için süt salgılama refleksi de ortaya çıkar.
  • Meme başı adaptörü bir haftadan uzun süre kullanılmamalıdır. Meme başında acıya neden olabildiği gibi bebeğin emme alışkanlığında bozulma da oluşturabilir.
  • Meme başı adaptörü her kullanım sonunda sabunlu su ile yıkanıp kaynar su ile durulanmalıdır.

Meme başı adaptörü kullanımını öğrenmek ilk etapta zor olabilir. Ama öğrendikten sonra kolayca uygulayabilirsiniz.

Yalancı Emzirme

Bakım desteği olarak da adlandırılan bu uygulama, anne sütü yapımını artırabilir.

Herhangi bir nedenle emzirmeyi bırakmış ancak yeniden emzirmek istiyorsanız; emzirme konusunda başarılı olamamış ama bu konuda ısrarcı iseniz; sütünüz az olup bebeğiniz bu yüzden emmiyorsa yalancı emzirme işe yarayabilir.

Bebek herhangi bir memeden birkaç gün ısrarla emerse sütünüz gelebilir. Sütün gelmesi için geçen süre on günü bulabilir. Sabırla emzirmeye devam etmelisiniz. Emziren, doğum yapmış biri olmak zorunda da değildir. Hiç doğum yapmamış bir kadında da süt gelişi başlatılabilir. Buna uyarılmış süt gelişi adı verilir.

Bebeğiniz açken memeniz boş olsa da birkaç kez emer, süt gelmeyince hırçınlaşıp ağlar. Hatta bebeğiniz biberon kullanmış ve emince bol mama gelmesine alışmışsa daha fazla rahatsız olur ve memeden uzaklaşmak ister. Bu durumda yalancı emzirme hayat kurtarıcı olur.

Bir kaptan bebeğin ağzına meme başı yakınına ince bir boru uzatılır. Bebek meme ile tüpün ucunu aynı anda ağzına almış olur. Bebek emerken tüpten de az az süt gelir. Meme başı da uyarılmış olur. Kullanılan tüp çok ince olmalıdır. Sütü aniden bebeğin ağzına dolduracak şekilde kalın bir boru olmamalıdır. Kap ve tüp her kullanım sonrası temizlenmelidir.

Emzirme Araçlarının Temizliği

Emzirme araçları her kullanım sonrasında temizlenmelidir. Bu, hem memenin hem de bebeğin mikrop kapmaması için önemlidir.

Temizlik için gereçleri en az 10 dakika su içinde kaynatabilirsiniz.

Kaynatmaya dayanıklı olmayan bir malzeme ise 1 litre suya 1 çorba kaşığı çamaşır suyu konup en az 20-30 dakika bunun içinde bekletebilirsiniz. Bu malzemeyi kullanmadan önce temiz su ile durulamaya dikkat etmelisiniz.

Posted in: