Doğum Öncesi Dönemde Süt Vermeye Hazırlık

Gebelik, hayatınızın sihirli bir dönemi. Yakında bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. Şu anda onu nasıl besliyorsanız, doğum sonrası da besleyeceksiniz. Şu an bebeğinizi karnınızda beslemek ve büyütmek ne kadar doğalsa, doğduğunda süt vermeniz de o kadar doğal bir şeydir. Nasıl ki bir çocuk hayata okulda okuyarak hazırlanıyorsa biz de sizi doğum sonrası süt vermeye henüz gebe iken hazırlayalım.

Bilmemiz Gerekenler

Sütünüz, bebeğiniz için en iyi besindir. Anne sütü bebeğin gereksinimlerine uygun olarak ve en ideal bileşimde üretilir. Bebeğinize verebileceğiniz tüm besinlerden daha yararlı ve daha kalitelidir.

Memenizin şekli ve büyüklüğü süt miktarınızı ve kalitenizi etkilemeyecektir. Küçük bir memenin süt üretimi daha az değildir. Meme başının çıkık olması gerekli değildir. Bebeğiniz meme başını ısırarak değil diliyle sağarak süt alır.

Gebeliğin bitiminde bebeğinizi emzirmeseniz de memelerde şekil değişikliği meydana gelecektir. Bu dönemde destekleyici bir sütyen kullanır ve egzersizlerinize dikkat ederseniz memelerde sarkma olmasını önleyebilirsiniz. Süt vermeniz meme estetiği üzerinde kötü etki yapmaz. Doğum sonrası kilolarınız vermek için emzirmeniz yararlı olur.

Biberon, ne kadar temizlenir veya sterilize edilirse edilsin bebeğinizde enfeksiyon ve beslenme bozukluğu başta olmak üzere pek çok hastalığın riskini artırır.

Doğum sonrası özel bir sorun yoksa yarım saat içinde bebeğinizi memeye tutmanız iyi olur. Bu, sütünüzün gelmesi, bebeğinizin size alışması ve rahiminizin kasılarak kanamayı azaltması konusunda yararlı olur. Doğum sonrası hastaneden çıkana kadarki sürede bebeğinizi her aklınıza geldiğinde emzirmeye çalışmalısınız. Gelen bir süt görmeseniz de bebek ile temas etmelisiniz.

Hastaneye götürdüğünüz gecelik, çıkarmadan bebeği emzirebileceğiniz şekilde önden düğmeli olmalıdır. Eve geldikten sonra da göğsü açılabilen giysiler işinizi çok kolaylaştıracak.

Doğum sonrası yorgunluk, hormonal değişimler ve uykusuzluk nedeniyle çok duygusal olabilirsiniz. Bu geçici bir durumdur. Bebeğinizle temas halinde olmanız kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur.

Doğum Sonrası Destek Gereksinimi

Doğum sonrasında yaşam şeklinizde ciddi değişiklikler olacak. Üstelik bedensel ve ruhsal açıdan yorgun ve kırılgan olduğunuz bir dönemde destek almanız kaçınılmazdır. Yardım genellikle anne veya kız kardeşinizden gelecektir. Bebeği emzirdiğiniz zamanlar dışında bebek ve ev işleriyle ilgilenerek size dinlenme fırsatı yaratmaya çalışmalılar.

Emzirme ve süt üretimini artırmak için gebelikte özel bir beslenme düzenine gereksiniminiz olmayacaktır. Normal miktarda kilo almalısınız. Gebelik sürecinde ortalama 13 kilo alırsınız. Bu 8-18 arasında olabilir. Kansızlık riskini ekarte etmek için doktorunuz gebelik sürecinde size demir ilacı kullandıracaktır.

Meme Uçlarını Hazırlama

Meme uçlarınızı doğum öncesinde hazırlayarak esnekliğini sağlamanız çatlaklara neden olmadan iyi bir emzirme yapmanız için yararlı olur. Bunun için gebeliğin 8. ayından itibaren günde bir kez meme başına lanolinli krem sürebilirsiniz. Meme başı içe dönük ise renkli kısımlara parmağınızla yapacağınız küçük baskılar meme başını dışarı çıkarır ve bebeğin tutmasını kolaylaştırır.

Posted in: