Gebelik Ultrasonunda Nelere Bakılır

Hamilesiniz ve muayene (ultrason) için doktorunuza gittiniz. Doktorunuzun kapısından siz girerken o iki kişiyi muayene etmeye hazırlanıyor. Biri siz, yani anne adayı; diğeri karnınızdaki, yani bebeğiniz.

Muayene

Bir kişiyi muayene etmek hiç bu kadar zor olmamıştır. Muayenenin aşamaları vardır. Önce görürsünüz. Buna inspeksiyon denir. Bebeği görmek mümkün değil. Sonra dokunursunuz. Buna da palpasyon denir. Ancak doğmamış bebeğe dokunmak da mümkün değil. Sonra küçük darbeler vurarak çıkan sesi dinlersiniz. Buna da perküsyon denir. Bu da doğmamış bebek için olanaksız. Son muayene yöntemi oskültasyon. Yani dinlemek. Bebeği dinlediğinizde tek duyduğunuz kalp sesidir. O da yeterince bilgi verici değil.

Laboratuvar

Sıra geldi laboratuvar testlerine. Bu da çok ilginç bir durum. Bebeği muayene etmek için annesinden kan örneği alıyoruz. Artık ne kadar bilgi verirse. Ancak hakkını vermek gerekir ki son yıllarda girişimsel perinatoloji sayesinde bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısı, kanı, hatta organ biyopsisini almak bile mümkün. Mümkün ama anneden kan almak kadar masum bir işlem olduğu söylenemez.

Görüntüleme yöntemleri

Ve son olarak görüntüleme yöntemleri. İşte bu aşamada en büyük yardımcımız ultrason. Biz bebeğin muayenesi için en çok ultrasonu kullanıyoruz. Bu göründüğü kadar kolay bir iş değil. Cihazlardaki hızlı gelişmeler bize giderek daha fazla bilgi verse de muayene ettiğimiz bebekten uzak olmak çok güzel sayılmaz.

Gebelik izleminde ultrason kullanılmasına obstetrik ultrason denir. Ultrason ilk kez 1950’li yıllarda bulundu. Bulunup geliştirilmesinden bu yana obstetrik ultrason gebelikte gün geçtikçe daha fazla kullanılmaktadır.

Ultrason, başlangıçta gebe muayenesinin bir parçası değildi. Anne adayını muayene eden doktor; karnına, kilosuna ve tansiyonuna bakar, gerekirse ultrason için başka bir hekime gönderirdi. Ultrason cihazlarının yaygınlaşması ile her doktor muayenehanesinde bir ultrason bulunmaya başladı. Bu, tek muayenede pek çok bilginin elde edilebilmesini sağladı. Ultrason cihazı satın alındıktan sonra yapılan tetkik sayısının bir önemi kalmıyor. Bu nedenle ultrason nispeten ucuz bir muayene yöntemi haline geldi. Bebeğin ultrason ile görülmesi ve organlarının incelenmesi, bebeğin anne babasındaki endişeleri azaltır. Eğer bebek ile ilgili bir hastalık saptanırsa doğar doğmaz ilgili hekim tarafından görülmesi sağlanır. Bu da bebeğin sağlığı üzerinde olumlu etki yapacaktır.

Doğmamış bebeğin muayenesi için ultrason güvenli ve etkin bir metoddur. Bu yüzden gebelikte ultrason kaçınılmaz muayene yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

Bebeğin rahim içi duruşunun belirlenmesi

Bebek hareketleri ve solunumuna bakılarak biyofizik profil çıkarılır. Bu yöntemle bebeğin plasentadan beslenmesinin etkin olup olmadığı değerlendirilir.

Gebelik boyunca uterin ve pelvik hastalıkların tanısı. Örneğin myomlar

Ultrasonla Gebelik Tanısının Konması

Çoğul Gebeliğin Ultrasonla Muayenesi

Gebelik Yaşının Saptanması ve Büyümenin Değerlendirilmesi

Gebelikte Vajinal Kanamada Ultrason

Gebelik Kaybında Ultrason

Bebeğin Ultrasonla Muayenesi

Plasentanın Ultrasonla Muayenesi

Amniyon Sıvısının Ultrasonla Muayenesi

Posted in: