Gebelik Yaşının Belirlenmesi ve Büyümenin Değerlendirilmesi

27-32. gebelik haftası arasında bebeğin büyümesinin incelenmesi ve tahmini ağırlığının hesaplanması için ultrason yapılır. Önceki ultrason taramalarında bir anormallik saptanmış olanlarda anormalliğin ilerleme durumu gözden geçirilir. Plasenta pozisyonu tekrar belirlenir. Büyüme ve gelişme her haftada gözlense de en çok son üç ayda önem kazanır.

Ultrasonun gebelikte kullanımının en önemli nedeni bebeğinizin büyümesini kontrol etmektir. Bebeğin ölçümleri ile bu büyüklükte bebeğin kaçıncı gebelik haftasında görülebileceği hesabına dayanarak bebeğin kaç haftalık olduğu saptanabilir. Buna fetal biyometri denir. Fetal biyometri değerleri, uzun yıllar çok sayıda gebenin ölçümlerinin yapılması ile elde edilen ortalamalarla hesaplanır.

Ultrason ölçümlerine göre bebeğinizin haftasını hesaplayın

Bu hesaplamada bazı yanılmalar olabilir. Pek tabii ki her bebeğin ölçümleri aynı olmaz. Aralarındaki küçük farklar sizi çok fazla endişelendirmesin. Ancak erken gebelik haftalarında bu yöntemin yanılma payı daha azdır. Son adetinin başlangıç tarihini bilmeyen hamile bir hanımda gebeliğin kaç haftalığı belirlenilmek isteniyorsa mümkün olan en erken tarihte ultrason muayenesi yapılmalıdır. İlerleyen haftalarda bebeğin gelişimi sırasında anne babadan geçen özellikleri doğrultusunda büyümesi farklı olabilir. Bu haftalarda bebeğin ölçümü gelişimini gösterir ancak tahmini doğum tarihini hesaplamak için yeterince yarar sağlamaz.

Gebeliğin yaşı, son adetin başladığı günden itibaren hafta hafta sayılır. Son adetinizin başladığı günden itibaren sayarak her 7 günü bir hafta olarak belirleyin. Gebeliğinizin kaç haftalık olduğunu hesaplayıp karşısındaki rakamlara bakın. Ortadaki rakam ortalama olması gerekendir. Soldaki rakamdan daha küçük ise bebeğinizin küçüklüğü önemli olabilir. Ancak soldaki ve ortadaki rakamlar arasında ise sorun yoktur. Sağdaki rakamdan daha büyük ise bu da bebeğinizin iri olduğunu gösterir. Bu da önemli olabilir. Yani soldaki ve sağdaki rakamlar arasında kalan değerlerde sorun yok. İyi hesaplamalar…

Gebelik Kesesi Çapı (GS)

Baş Popo Mesafesi Uzunluğu (CRL)

Baş Çapı (BPD)

Baş Çevresi (HC)

Üst Bacak Kemiği Uzunluğu (FL)

Karın Çevresi (AC)

Tahmini Bebek Ağırlığı (EFW)

Posted in: