Ultrasonla Gebelik Tanısının Konması

Beklenen adet tarihi üzerinden 5-6 gün geçtiğinde gebelerin çoğunda ultrason ile rahim içinde gebelik kesesi görülebilir. İdrarda gebelik testi yanıltıcı sonuçlar verebilir. Ancak kanda yapılan gebelik testi hemen hemen her zaman doğrudur. Kanda gebelik testinin pozitif bulunması yani 4 mIU/ml’nin üzerinde olması bir döllenmenin olduğunu gösterir. Döllenmeden sonra beta HCG adlı hormon ortalama her 2 günde bir iki katına çıkarak hızla artar. Beta HCG, adet gecikmesi olmasından 4 gün önce pozitif olmaya başlar. Adet gecikmesi 7 gün olduğunda beta HCG ortalama 1500 mIU/ml’dir. Bu değer saptandığından itibaren vajinal ultrason ile gebelik kesesi gözlenir. Gebelik testinin pozitif bulunduğu durumlarda ultrason ile gebelik kesesinin görülmemesi dış gebelik, erken gebelik veya düşük yapıldığının belirtisi olabilir.

Gebelik kesesinin görülmesi, dış gebelik, yalancı pozitif gebelik testi, düşük yapılmış olması olasılıklarını ekarte ettirir.

Gebelik kesesinden 1 hafta sonra, yani 2 hafta gecikme olduğunda gebelik kesesi içinde yolk kesesi gözlenmeye başlanır. Yolk kesesi, gebelik kesesi içinde bebeğin hücrelerinin üretimini sağlayan küre şekilli bir oluşumdur.

Yolk kesesinin ultrasonda görülmesi boş gebelik olasılığını ekarte ettirir.

Yolk kesesinin görülmesinden 1 hafta sonra, yani 3 hafta gecikme olduğunda embriyo da gözlenebilir. Genellikle aynı ultrason muayenesinde bebeğin kalp atışları da görülebilir.

Embriyoda kalp atışının gözlenmesi ölü bebek olasılığını ekarte ettirir.

https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelik-tanisinin-konmasi/

 

Posted in: