Gebelikte Sigara Kullanımı

Gebelikte Zararlı Alışkanlıklar

Sigara veya tütün ürünleri kullanmanız sizin için olduğu kadar bebeğiniz için de zararlıdır. Sigara veya tütün ürünleri kullanıyorsanız şimdi bırakmanın tam zamanıdır.

sigara içmeyinizNikotin, sigaranın içerdiği 4000 zehirli maddeden yalnızca biridir. Sigaranın içerdiği zift, nikotin, karbon monoksit ve diğer zehirli birçok madde doğrudan bebeğe geçer. Anne kanında bulunan nikotinin %88’i amnion sıvısında bulunur. Düzeyi ise anne kanındakiyle hemen hemen aynıdır.

Elektronik sigara, nikotin sakızı, nikotin bandı gibi ürünler sigaradan daha güvenli değildir.

Yanınızda sigara içilmesi (pasif içicilik) de sigara içmek kadar zararlıdır.

Fetus Üzerindeki Zararları

Fetus ultrasonAnne sigara içiyor ise karnındaki bebek üzerinde etkileri

 

  • Erken doğum riskinde artma. Gebeliğin 37. haftasından önce doğumun başlaması (Tahmini doğum tarihinizden üç hafta veya daha erken bir tarihte doğumun başlaması). Gebelik normalde 40 hafta sürer, son adet tarihinizin  başladığı tarih gebeliğin ilk günü olarak kabul edilir. Gebeliğin 37. haftasından önce doğum yapmak tehlikeli olabilir, çünkü erken doğan bebeklerin (prematüre) ciddi sağlık sorunları olabilir.
  • Düşük. Gebeliğin 20. haftasından önce bebeğin kaybedilmesidir. İstatistiklere göre, sigara içen annelerin düşük yapma ve ölü doğum yapma oranı içmeyenler göre %50 daha fazladır.
  • Kalıcı beyin ve akciğer hasarı
  • Ölü doğum riskinde artma. Bebeğin anne karnında hayatını kaybetmesi durumudur. Gebeliğin 2. yarısından sonra görülür.(20. haftadan sonra)
  • Yarık damak gibi doğumsal anomalilerin görülme riskini arttırır.
  • Bebeklerin akciğer işlevleri/fonksiyonları daha az gelişir

Sigaranın bebek üzerindeki zararları nelerdir?

Bebek FlaticonAnnesi gebelik ve süt verme döneminde sigara içen çocuklarda görülen zararlar

 

  • Gelişme geriliği ve düşük doğum ağırlığı riskinde artma. Sigara içen annelerin bebekleri, içmeyen annelerin bebekleri ile kıyaslandığında 200-250 gram daha düşük ağırlıkta ve 1 cm daha kısa doğmaktadır. Ayrıca doğum kilosu düşük olan bebeklerin kronik bir hastalığa yakalanma ve doğumdan sonraki 1 ay içerisinde ölme riski 40 kat artmaktadır.
  • Erken doğan/çok küçük doğan bebekler. Prematüre veya küçük olan bebeklerin beslenme, uyku, nefes alma, görme ve işitme ile ilgili problemleri olma olasılığı daha yüksektir. Sigara düşük doğum ağrılığı görülme oranlarını %30 arttırır.
  • Daha gazlı bebekler
  • Ani bebek ölüm sendromu (ABÖS) 2 kat artar. 1 yaşından önce bilinmeyen bir nedenle aniden bebeğin ölmesidir.
  • Çocukluk çağından itibaren astım, zatürre, bronşit, orta kulak iltihabı gibi kronik hastalıklar ve obezite riski yüksektir. Sigara içen annelerin bebekleri daha sık hastalanır.
  • Gebelik esnasında sigaraya maruz kalan bebekler, büyüdüklerinde daha fazla sigara bağımlısı olurlar.
  • Öğrenme güçlükleri ortaya çıkabilir.

Sigara içen annelerden doğan bebekler, doğumda normal görünmelerine karşın yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde bazı sağlık riskleri yükselir. Gebelikte sigara kullanımının bir diğer önemi de bebeğin sinir sistemi gelişimi üzerindeki olumsuz etkileridir. Tüm dünyada, hamilelik sırasında sigara tüketimi çocuklarda önlenebilir zekâ geriliğinin bir numaralı nedenidir. Yapılan çalışmalarda doğum öncesi sigaraya maruz kalan bebeklerde hiperaktivite, dikkat eksikliği, heceleme ve okuma zorluklarının daha sık olduğu görülmüştür. Yine bazı çalışmalarda bu bebeklerde bazı davranış bozukluklarının daha sık olduğu gösterilmiştir. Bunun sonucunda dikkat eksikliği, okuma ve matematik problemlerinin öğrenilmesi ortalama olarak 4-5 ay daha geç olmaktadır.

  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu
  • Daha düşük zeka seviyesi öğrenme yeteneğinde azalma
  • Okuma-yazma becerilerinin gelişmesinde azalma
  • Sigara çocukta davranış bozukluğu görülme riskini arttırır.

Sigaranın anne adayı üzerindeki zararları nelerdir?

Gebe İkonSigara içmenin gebelerdeki zararlı etkileri

 

  • Dış gebelik riski yüksektir
  • Plasentaya ait sorunlar. Plasenta previa ve ablasyo plasenta (plasenta dekolmanı) olarak karşımıza çıkabilir. Plasenta previada rahim ağzı açıklığı tamamen ve ya kısmi olarak plasenta tarafından kapatılır.  Plasenta ablasyonu ise doğumdan önce plasentanın rahimden erken ayrılması durumudur. Bu sorunların her ikisi de vajinal kanamaya neden olabilir ve hem siz hem de bebeğiniz için tehlikeli olabilir.
  • Tiroid hastalıklarının görülme riski artar
  • Erken su gelmesi riski yüksektir
  • Akciğerleri daraltarak akciğerlere daha az hava girmesine neden olur.
  • Damarlar daraldığı için tansiyon yükselir.
  • Nabzı hızlanır.
  • Bulantı ve kusmaları daha da artırır.
  • Koku ve tat duyusunda azaltır.
  • Çabuk yorulmaya yol açar.
  • İştahsızlığa neden olur.
Plasenta

Gebeliğin geç dönemlerinde annenin kesit görüntüsü

Eğer hamile olmadan önce sigarayı bırakırsanız, tüm bu riskler dört ay içinde yok olacaktır.

Ayrıca aktif değil, pasif içicilik de aynı olumsuz etkilere yol açmaktadır. Dolayısıyla gebe iken yanınızda sigara içilmesine izin vermeyin.

Sigara az veya çok da olsa bebek üzerine kesin olarak zararlıdır. Sorumluluk sahibi ve bilinçli bir anne adayı iseniz sigara içmemek görevinizdir.

Ülkemizde sigara paketleri üzerinde gelişmekte olan bebeklerdeki etkisi konusunda kadınlara yönelik uyarı yer alır. Bebeğiniz kendisine sunacağınız her avantaja ihtiyaç duyar. Nikotine maruz kalmak ise potansiyel komplikasyonlarıyla büyük bir dezavantaj olacaktır. Nikotin plasenta aracılığı ile bebeğe geçer ve kan damarlarının daralmasına neden olur. Bu, bebeğinize giden kanın, dolayısı ile oksijenin ve besin maddelerinin azalması demektir. Sonuç olarak; bebeğinizin beslenmesi engellenmiş olur. Sigara düşüğe, erken doğuma ve bebeğin düşük kilolu olmasına neden olabilir. Bu nedenle gebelikte sigara içilmemesi gerekir. Unutmayın ki sizin sigara içmeniz bebeğinizin de içmesi anlamına gelir.

Elektronik sigaralar kullanılabilir mi?

Hamilelik sırasında herhangi bir tütün ürünü kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. Buna sigara, purolar, elektronik sigara, çiğneme tütünü ve nargile dahildir. Bu ürünlerin hepsi sigaradaki zararlı madde olan nikotin içerir.

Gebelikte sigarayı bırakmak için hangi tedaviler uygulanabilir?

Bir göğüs hastalıkları uzmanı sigarayı bırakmak için en iyi yolu size önerecektir. Sigarayı bırakmada kullanılan 5 adım aşağıda verilmiştir.

  1. Bırakacağınız tarihi belirleyin.
  2. Sigarayı bırakma planınızı arkadaşlarınızla ailenizle ve çevrenizdeki insanlarla paylaşın.
  3. Sigarayı bırakırken karşılaşacağınız zor zamanları önceden tahmin edin veya planlayın.
  4. Sigarayı ve tüm tütün ürünlerini evinizden işinizden ve arabanızdan uzaklaştırın
  5. Sigarayı bırakmaya yardımcı olma konusunda doktorunuzla konuşun.

Hamilelikte sigarayı ne kadar erken bırakırsanız o kadar iyidir. Ancak bırakmak için hiçbir zaman geç kalınmış sayılmaz. Eğer bırakamıyorsanız sayısını azaltmak da yardımcı olacaktır.

Bebeğiniz doğduktan sonra sigaraya tekrar başlamamak da çok önemlidir. Bebeğinizin yanında sigara içmek (pasif içici bebek) soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskini arttırır. Bırakmanın bir diğer iyi yanı sizin kalp hastalıkları ve kansere yakalanma riskinizi azaltır. Ve çocuğunuzun sigara içmemesi için iyi bir örnek teşkil eder.

Hamileyken sigarayı bırakmama yardımcı olacak ilaçlar alabilir miyim?

Sigarayı bırakmanın tüm yollarını denediniz, ancak yine de bırakamadıysanız, ilaçları deneyebilirsiniz. Doktorunuza sizin ve bebeğiniz için hangisinin en güvenli olacağını sorun. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak ilaçlar şunlardır.

  • Nikotin yerine koyma tedavisi. Bu, nikotin içeren cilt yamaları, pastiller ve sakızları içerir. Reçete
    formları burun spreyleri ve solunum yoluyla (inhaler) alınan spreyleri de içerir.
  • Bupropion (Zyban, Wellbutrin). Bu reçeteli ilaçlar sigara içme isteğinizi azaltır.

Yararlanılan Kaynaklar

ACOG UpToDate