Bebek Hareketleri

Bebeğiniz düzenli olarak hareket etmektedir. Bebeğinizin yaptığını hissettiğiniz ilk hareketler kol ve bacak faaliyetlerinden kaynaklanır.

Bebek hareketleri 17-20. gebelik haftası arasında anne adayı tarafından farkedilmeye başlar. Bu ilk hareketlere canlanma denir. Eğer hareketleri henüz fark etmiyorsanız, muhtemelen önümüzdeki iki hafta içinde hissedeceksiniz. Bebeğiniz büyüdükçe ve rahmin içindeki alanı kapladıkça, çevresi daha sıkışık bir hal alır. Her geçen gün bebeğin hareketlerinin daha çok farkına varmanız beklenir. Tekmeleri birkaç hafta içinde daha iyi hissetseniz de bir başkasının karnınıza dokunarak bebeğin hareketlerini hissedebilmesi için birkaç hafta daha geçmesi gerekir.

Bebek hareketlerinin hissedilme zamanı ve şiddeti bazı faktörlere bağlıdır. Anne adayının ağırlığı, rahim duvarı kalınlığı, daha önce gebelik geçirmiş olup olmaması bebek hareketlerini hissetme hassasiyetini değiştirir. İnce anneler daha şişman annelere göre bebeklerinin hareket ettiğini daha önce fark edebilir.

Ancak ilk haftalarda tekme beklemeyin. Hissettikleriniz daha çok, midede guruldama, karında kelebekler uçuyormuş hissi, hatta hazımsızlık veya açlık sancılarına benzer. Bebeğin kasları ve kemikleri güçlendikçe kolları ve bacakları fark edilir ölçüde daha kuvvetli hareket eder.

Amniyotik sıvı bebeğinizin hareketlerini desteklemek için mükemmel bir maddedir. Bebek beyninin ve kaslarının yönlendirdiği her yöne hareket edebilir: Çevresinde döner, ayaklarını tutabilir, dönebilir, takla atabilir.

İlk hareketler çoğu gebe kadın için önemli bir olaydır. Ultrasonla izlemeyi saymazsak, bebekleriyle doğrudan ilk teması hissettikleri andır.Hareketleri hissetmek bebeğinizle aranızda bir hayat boyu sürecek bağı ya da duygusal bağı oluşturmaya yardım eder.

Genel olarak bebekler anneleri hareketlerini ilk kez hissettikten 147 gün sonra doğarlar (15 gün eksik ya da fazla olabilir). Hesaplayın ve bebeğinizi doğuracağınız güne ne kadar yakın olduğunuzu görün.